27 Μαΐ 2013

“Mεγάλη παράδοση στις θαλάσσιες μεταφορές και στη θαλάσσια οικονομία”





- Επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, στη Γαλλία

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, μετέβη στη Γαλλία, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Μεταφορών, Θαλάσσης και Αλιείας, Φρεντερίκ Κιουβιγιέ. Μετά την πρόσφατη συνάντηση με τους ομολόγους του Υπουργούς της Κύπρου και της Μάλτας στην Αθήνα, η συνάντηση του κ. Μουσουρούλη με τον ομόλογό του Υπουργό της Γαλλίας είναι η τρίτη στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για την ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014. 

Οι κ. Μουσουρούλης και Κιουβιγιέ συζήτησαν επί των προτεραιοτήτων της επικείμενης ελληνικής προεδρίας, αντάλλαξαν απόψεις επί θεμάτων ναυτιλιακής πολιτικής και θαλασσίων μεταφορών και εξέτασαν την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Γαλλίας στον τομέα της ναυτιλίας στο πλαίσιο της Ε.Ε. και των διεθνών οργανισμών. Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώθηκε η κοινή προσέγγιση των δύο χωρών σε θέματα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής στη Μεσόγειο.

Ο κ. Μουσουρούλης παρέστη την Παρασκευή στη Ρουέν στην εκδήλωση για την παρουσίαση της εθνικής λιμενικής στρατηγικής της γαλλικής κυβέρνησης. Στο περιθώριο της εκδήλωσης, συναντήθηκε με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, με τον οποίο συζήτησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Ο κ. Μουσουρούλης επισκέφθηκε επίσης το μεγαλύτερο λιμάνι για εμπορευματοκιβώτια της Γαλλίας, στη Χάβρη, ένα ναυπηγείο της περιοχής, καθώς και το κέντρο διαχείρισης θαλάσσιας κυκλοφορίας στη Μάγχη.

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική και γόνιμη συνάντηση με τον Υπουργό κ. Κουβιγιέ, που σφυρηλατεί ακόμα περισσότερο τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών με μεγάλη παράδοση στις θαλάσσιες μεταφορές και στη θαλάσσια οικονομία», δήλωσε ο κ. Μουσουρούλης σε Γάλλους δημοσιογράφους, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον κ. Κιουβιγιέ. «Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερωθώ αναλυτικά για τη μεταρρύθμιση του λιμενικού συστήματος, αλλά και να δω εκ του σύνεγγυς τον τρόπο λειτουργίας σημαντικών λιμανιών και ναυπηγείων. Η Ελλάδα ξεκινά μια πολύ σημαντική διαδικασία αποκρατικοποιήσεων των μεγάλων μας λιμένων, μέσα από την οποία δεν θέλουμε μόνο να προσπορίσουμε οικονομικά οφέλη, αλλά και να καταστήσουμε τα λιμάνια μας οχήματα ανάπτυξης για την εθνική και την τοπική οικονομία», πρόσθεσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου.