21 Μαΐ 2013

Α.Σαμαράς: H Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη και της Ευρώπης στην Κίνα"


«Θα πρέπει να βάλουμε τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη με οδηγό τη ναυτιλία και τον τουρισμό με παράλληλο όμως ενδιαφέρον και για άλλους κλάδους» Αυτό επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην εκδήλωση για την ημέρα του Εμπορικού Ναυτικού  και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, την  οποία διοργάνωσε   το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα πλέον έχει σταθεροποιήσει τη θέση της στην Ευρώπη : «H Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη και της Ευρώπης στην Κίνα, καθώς αυτό το γεγονός στηρίζεται και από τη γεωγραφική της θέση, επισήμανε ο πρωθυπουργός» και προσέθεσε:



«Η χώρα μπορεί να σηκώσει το βάρος αυτό καθώς έχει έναν από τους πρωτοπόρους εμπορικούς στόλους παγκοσμίως» τόνισε και προσέθεσε  ότι  και επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον για επενδύσεις και αναφέρθηκε  στο πετυχημένο μοντέλο της Cosco.




Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης τόνισε  ότι  «μια μικρή χώρα έχει την παγκόσμια δύναμη της ναυτιλίας και αυτή μπορεί να γίνει το διαπραγματευτικό ατού της χώρας».

Από την πλευρά του  ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Γιώργος Γράτσος επεσήμανε ότι «η γεωγραφική θέση της Ελλάδα δίνει τεράστιες δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη. Η ελλήνοκτητη ποντοπόρος ναυτιλία είναι πρώτη στον κόσμο επειδή είναι ανταγωνιστική και προσαρμόζεται» και προσέθεσε:

«Προωθώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, είπε ο κ. Γράτσος, ο τόπος μπορεί να ευημερήσει και να αναπτυχθεί σε ναυτιλιακό και οικονομικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου προσελκύοντας διεθνείς επενδύσεις, να γίνει σημαντικός προορισμός αναψυχής και του θαλάσσιου τουρισμού της ΕΕ, να γίνει η κύρια αφετηρία home-porting κρουαζιεροπλοίων».

Η «Ημέρα Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού» αποτελεί πρωτοβουλία των φορέων του Ελληνικού Εφοπλισμού και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, οι οποίες το 2006 αποφάσισαν σε   συνεργασία με την  Πολιτεία να τιμήσουν την προσφορά της ναυτιλίας και των εργαζομένων της στην ελληνική οικονομία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε την 20η Μαΐου ως την «Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας». Ο συνεορτασμός των δύο αυτών επετείων, πραγματοποιείται ανά διετία.

Τα έσοδα από την εκδήλωση αναμένεται να διατεθούν για την ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης. Φέτος ο εορτασμός της «Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη θάλασσα» 20 Μαΐου γίνεται στη Βαλέτα της Μάλτας.