28 Μαΐ 2013

Αποφάσεις τώρα για φορολογία και Cosco

- ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Την επιτάχυνση των διαδικασιών εκ μέρους της Κομισιόν προκειμένου να εκδώσει την «ετυμηγορία» της για το φορολογικό καθεστώς που επιφυλάσσει η Ελλάδα στη ναυτιλία της και για τα δημοσιονομικά πλεονεκτήματα που έχουν παραχωρηθεί στη Cosco, φέρεται να συζήτησε ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης στις Βρυξέλλες. Η πληροφόρηση που υπάρχει έως τώρα προς την ελληνική πλευρά είναι ότι η Κομισιόν προσανατολίζεται να δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις περί τα τέλη του 2013, γεγονός το οποίο θεωρείται από την κυβέρνηση ως σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας σε μία κρίσιμη στιγμή.

Διεύθυνση ανταγωνισμού
 

Σύμφωνα με πηγές του ΥΝΑ ο υπουργός εξήγησε κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε με αξιωματούχους της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού ότι οι χρονοβόρες διαδικασίες δημιουργούν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη δύο σημαντικών παραμέτρων για την ανάπτυξη της οικονομίας και την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων. Ο υπουργός, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ανέφερε στους συνομιλητές του ότι η εκκρεμότητα που έχει δημιουργηθεί με την έρευνα της Επιτροπής για το φορολογικό καθεστώς της ελληνικής ναυτιλίας, λειτουργεί ανασταλτικά προς την ανάπτυξη της ελληνικής σημαίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που είναι αναγκαίες λόγω της υψηλής ανεργίας. Γι' αυτό, είπε, το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί σύντομα, ενώ παρουσίασε εκ νέου τις ελληνικές θέσεις για τη φορολογία του εφοπλισμού και τις υφιστάμενες φοροαπαλλαγές του.
 
Nτουμπάι
 

Eπίσης εξήγησε ότι το κενό που περιβάλλει πλέον τα δημοσιονομικά πλεονεκτήματα της Cosco αποτελεί κρίσιμο στοιχείο στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα λιμάνια της και να αυξήσει τα έσοδά της από τις αποκρατικοποιήσεις. Εν τω μεταξύ σήμερα ο κ. Μουσουρούλης θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της λιμενικής αρχής του εμιράτου του Ντουμπάι ύστερα από επιστολή της Dubai Maritime City Authority. 

ΠΗΓΗ: Ημερησία