22 Μαΐ 2013

Με βάση τον ΚΙΝΔ οι ατομικές συμβάσεις

ΚΩΔΙΚΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΕ ΠΟΝΤΟΠΟΡΑ ΚΑΙ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ
Υπάρχει και σήμερα η δυνατότητα υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας στη ναυτιλία με βάση τον Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, διευκρινιζόταν χθες από ανώτατα στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας, σε σχέση με την πρόβλεψη του επικαιροποιημένου μνημονίου για την έκδοση έως το τέλος Ιουνίου διευκρινιστικής εγκυκλίου η οποία θα αναφέρει ότι ελλείψει ΣΣΕ είναι ελεύθερη η υπογραφή ατομικών συμβάσεων.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η έκδοση της εγκυκλίου είναι μία πολύ απλή υπόθεση, αλλά φαίνεται ότι το υπουργείο Ναυτιλίας θα δώσει κάποιο χρόνο στις ναυτεργατικές ενώσεις να έρθουν σε συμφωνία με τις εφοπλιστικές ενώσεις.
Παράλληλα παραμένει η βούληση του να επαναφέρει στη Βουλή προς ψήφιση το άρθρο 19 -το οποίο είχε καταψηφιστεί στο πολυνομοσχέδιο- αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα η τελική του διατύπωση. Στην αρχική του διατύπωση το άρθρο 19 προέβλεπε τη δυνατότητα υπογραφής ατομικών συμβάσεων για τα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου ναυτιλίας εφόσον δεν υπάρχει σε ισχύ ΣΣΕ.
Διαπραγματεύσεις
 
Κύκλοι της ΠΝΟ σχολίαζαν χθες ότι οι ΣΣΕ στη ναυτιλία, με βάση τους νομικούς της ομοσπονδίας, αλλά και δικαστικές αποφάσεις, παραμένουν και σήμερα σε ισχύ επομένως με βάση το ΚΙΝΔ οι συμβάσεις εργασίας που υπογράφονται αναφέρονται στις προβλέψεις της ΣΣΕ. Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους βρίσκονται σε σημείο μηδέν και ουσιαστικά έχουν «παγώσει» καθώς δεν υπάρχει καμία σύγκλιση με τις εργοδοτικές ενώσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις της επιβατηγού ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) έχουν προτείνει στην ΠΝΟ μειώσεις 15% για το 2013, ενώ οι επιχειρήσεις της ποντοπόρου ναυτιλίας (ΕΕΕ) έχουν προτείνει υπογραφή ΣΣΕ μόνο για τους αξιωματικούς.

ΠΗΓΗ: Ημερησία