24 Μαΐ 2013

Πάρης Δράγνης: Ο εφοπλιστής που ταξιδεύει τους σταρ στο Αιγαίο

Tου 
Μηνά Τσαμόπουλου
για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά ανάπτυξη και ξένους επενδυτές, ένας καπετάνιος από τον Βόλο φέρνει στην Ελλάδα την αφρόκρεμα του διεθνούς τζετ σετ για να απολαύσει τις ομορφιές του απέραντου γαλάζιου αποτυπωμένες πάνω στον γαλανόλευκο νησιωτικό καμβά. Ο κ. Πάρης Δράγνης, ο καπετάνιος που έγινε πλοιοκτήτης, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους πρέσβεις της Ελλάδας στο εξωτερικό. Διάσημοι ηθοποιοί, αθλητές παγκόσμιας κλάσης αλλά και αρχηγοί κρατών από κάθε γωνιά της Γης επιλέγουν τις υπερπολυτελείς θαλαμηγούς-mega yachts που διαθέτει για να περάσουν ξέγνοιαστες διακοπές στην Ελλάδα και στη συνέχεια να γίνουν οι ίδιοι οι καλύτεροι διαφημιστές του ελληνικού γήινου παραδείσου.

Λίγο πριν από το Πάσχα όλος ο κόσμος ασχολήθηκε με τις αδελφές Καρντάσιαν που επισκέφθηκαν τα ελληνικά νησιά. Οι διακοπές τους στην Ελλάδα θα προβληθούν στο πλαίσιο της εκπομπής ριάλιτι που έχουν στις ΗΠΑ, η οποία σπάει τα ρεκόρ τηλεθέασης. Οι αποκαλυπτικές φωτογραφίες τους πάνω στην πολυτελή θαλαμηγό της εταιρείας Golden Yachts του κ. Δράγνη έκαναν τον γύρο του κόσμου και λειτούργησαν σαν άτυπη καμπάνια για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Από τα luxury yachts που διαθέτει η εταιρεία του έχουν περάσει διασημότητες όπως η Ντέμι Μουρ που επισκέφθηκε την Ελλάδα πέρσι το καλοκαίρι, ο διάσημος Αμερικανός μουσικός και τραγουδιστής Τζον Μπον Τζόβι, ο Γερμανός πιλότος της Φόρμουλα 1 και ήδη τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (2010-2011-2012) Σεμπάστιαν Φέτελ, καθώς και ο Τζον Τέρι, ο Αγγλος διεθνής ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται ως κεντρικός αμυντικός και είναι ο αρχηγός της Τσέλσι στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ διετέλεσε και αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας.
Επίσης είναι πολλοί αρχηγοί κρατών, αλλά και πρίγκιπες της Σαουδικής Αραβίας, όπως και Ινδοί μεγιστάνες που επιλέγουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να απολαύσουν τις διακοπές τους, προστατευμένοι ωστόσο από τα φώτα της δημοσιότητας και από τις ρήτρες εμπιστευτικότητας και αυστηρής πολιτικής που εφαρμόζει η εταιρεία στις περιπτώσεις αυτές. Η Golden Yachts διαθέτει έναν στόλο αποτελούμενο από 10 σούπερ λουξ θαλαμηγούς με ονόματα όπως «O’Pati», «O’Rama», «O’Neiro», «O’Ptasia», «O’Ceanos», «O’Mega», «O’Rion» , «O’Asis», «O’Pari» και «O’Rea». Σε όλα τα γιοτ είναι υψωμένη η ελληνική σημαία προσφέροντας εργασία σε Ελληνες ναυτικούς. Ο κ. Δράγνης ίδρυσε την εταιρεία το 1996 έχοντας ως όραμα να ενισχύσει τον ελληνικό τουρισμό, προσφέροντας όλες τις ανέσεις που απαιτούν οι ανά τον κόσμο celebrities. Είναι από τους ελάχιστους Ελληνες που κατάλαβαν την αξία και τον πλούτο που έκρυβε ο θαλάσσιος τουρισμός. Η πρώτη επενδυτική κίνηση που έκανε ήταν να ναυπηγήσει το γιοτ «O’Pari».
Δύο χρόνια αργότερα αγόρασε το «O’Rea», το οποίο μετασκεύασε πλήρως. Κι έτσι το νερό μπήκε στο αυλάκι. Με δικά του ναυπηγεία στο Πέραμα, ο κ. Δράγνης κατασκεύασε δύο υπερ-γιότ, το «O’Ptasia», μήκους 52 μέτρων, και το «O’Rama», μήκους 54 μέτρων. Ο Ελληνας πλοιοκτήτης έχει πάθος με τη σχεδίαση των σκαφών και ως εκ τούτου συμμετέχει στο δημιουργικό κομμάτι, αποτυπώνοντας στην αρχή στο χαρτί και τώρα πλέον στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τις εμπνεύσεις του.

Βραβευμένο και ναυπηγημένο στην Ελλάδα τo ωραιότερο σκάφος του κόσμου

Το «κρεμ ντε λα κρεμ» σκάφος του στόλου του είναι το νεότευκτο mega yacht «Ο’Pati», το οποίο κατασκευάστηκε στην Ελλάδα από την εταιρεία Golden Yachts και απέσπασε το πρώτο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό ΙSS 2012 Design & Leadership Awards, κατέχοντας πλέον και επισήμως τον τίτλο του ωραιότερου σκάφους στον κόσμο - με Ελληνα ιδιοκτήτη και ναυπηγημένο στην Ελλάδα. Η αποθέωση του ελληνικού επιχειρηματικού δαιμονίου και της ελληνικής ναυτιλιακής τεχνογνωσίας.Πέρυσι έγιναν πολλά αφιερώματα στο σούπερ γιοτ που φέρει την υπογραφή του διασημότερου σχεδιαστή σκαφών, του κ. Τζώρτζη Βαφειάδη. Οι καμπίνες είναι σαν πολυτελείς σουίτες ξενοδοχείου, ενώ η άνεση και η πολυτέλεια κυριαρχούν ακόμη και στους κοινόχρηστους χώρους. Ξεχωρίζει για τις απλές γραμμές του, το χρώμα του και τον συνδυασμό διαφορετικών υλικών, όπως το μάρμαρο και το ξύλο, ενώ διαθέτει την τελευταία λέξη των τεχνολογικών επιτευγμάτων.

Who is who

Ο καπετάνιος που έγινε βασιλιάς των mega yachts
Ο κ. Πάρης Δράγνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Η αγάπη του για τη θάλασσα τον οδήγησε στις Σχολή Εμποροπλοιάρχων. Ετσι, έγινε καπετάνιος και εντάχθηκε εργασιακά στη μεγάλη εφοπλιστική οικογένεια των Μαρτίνων, από όπου έχουν ξεπηδήσει πολλοί Ελληνες εφοπλιστές, μεγάλα ονόματα σήμερα στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Ανήσυχο πνεύμα ο κ. Δράγνης, αποφάσισε να κάνει δικές του business. Τα πρώτα βαπόρια που απέκτησε ήταν τύπου «multi-purpose twin deckers», που αποτελούσαν τον πρόγονο των σημερινών πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ηταν ένας από τους πρώτους Ελληνες πλοιοκτήτες που αποφάσισαν να επενδύσούν στα containerships. Στα μέσα της 10ετίας του ’70 ίδρυσε την Goldenport. Σημαντικός σταθμός στην ιστορία της εταιρείας του ήταν η είσοδος της Goldenport Holdings στην κύρια αγορά του London Stock Exchange τον Απρίλιο του 2006, από όπου άντλησε 115 εκατ. δολάρια. ενώ από το 2006 είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. 
Ηταν ο πρώτος Εληνας που κατάφερε να εισαγάγει ναυτιλιακή εταιρεία στην αγγλική χρηματιστηριακή αγορά και είναι η μόνη ξένη ναυτιλιακή η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται στην κύρια αγορά τα τελευταία χρόνια. Να σημειωθεί ότι κορυφαία επενδυτικά ονόματα της Βρετανίας έχουν εμπιστευτεί την Goldenport. Σήμερα διαθέτει στόλο από 23 συνολικά πλοία φορτηγά και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τρία λιγότερα από πέρυσι. Ο γιος του Γιάννης κατέχει τη θέση του εμπορικού διευθυντή στη ναυτιλιακή εταιρεία, κύρια αρμοδιότητα του οποίου είναι η εδραίωση νέων εμπορικών σχέσεων με σημαντικές παγκόσμιες ναυτιλιακές δυνάμεις. Για τον λόγο αυτό ηγήθηκε του ναυπηγικού προγράμματος σε new buildings της Goldenport στην Απω Ανατολή. Συνηθίζει να υποστηρίζει ότι «το μέγεθος της εταιρείας δεν είναι αυτοσκοπός. Μεγαλύτερη σημασία για μένα έχει το να κρατάς μια ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας και να διαχειρίζεσαι κάτω, από συγκεκριμένες αξίες την εταιρεία».
Ο κ. Δράγνης διατηρεί χαμηλό προφίλ. Στις περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις του, ειδικά αν αφορούν εκδηλώσεις και δεξιώσεις για τη ναυτιλία, τον συναντάς μόνο του, με ένα αδιόρατο χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του. Ενοχλείται όταν τα ΜΜΕ ασχολούνται με τα προσωπικά του, όπως συνέβη όταν είδε δημοσιευμένα ρεπορτάζ για την κατασκευή της πολυτελούς έπαυλής του στην περιοχή της Βουλιαγμένης. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο γιος του Γιάννης νυμφεύθηκε τη Λάουρα Μακροπούλου, κόρη της Αικατερίνης Λαλαούνη, του γνωστού οίκου κοσμημάτων. Ο γάμος έγινε στην Παναγία Φανερωμένη στη Βουλιαγμένη και κουμπάρος ήταν ο αδελφός της Λάουρας, Ηλίας, ενώ καλεσμένοι ήταν όλοι οι επιφανείς Ελληνες από τον χώρο του εφοπλισμού, της πολιτικής, αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο. Ηταν από τις ελάχιστες φορές που η οικογένεια Δράγνη απασχόλησε τόσο έντονα τη δημοσιότητα για μη επιχειρηματικούς λόγους.

*Όπως δημοσιεύθηκε στο Πρώτο Θέμα την Κυριακή 19/5/2013