21 Μαΐ 2013

ΠΕΝΕΝ: "Για πολλοστή φορά ο Πρωθυπουργός και ο ΥΝΑ δίνουν όρκους πίστης στο εφοπλιστικό κεφάλαιο"



Η Πανελλήνια Ένωση Ναηυτών Εμπορικού Ναυτικού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση που αφοράτις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση του Ν.Ε.Ε

"Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ, με αφορμή την εκδήλωση για την ημέρα του Εμπορικού Ναυτικού και την Ευρωπαϊκή ημέρα της θάλασσας που οργανώθηκε από το Ν.Ε.Ε στις 20/5/2013 και τα όσα ειπώθηκαν από την πλευρά του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, θέλει να επισημάνει τα παρακάτω:

Για πολλοστή φορά ο Πρωθυπουργός και ο ΥΝΑ δίνουν όρκους πίστης στο εφοπλιστικό κεφάλαιο διαβεβαιώνοντας με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους για την διασφάλιση σταθερού κανονιστικού πλαισίου για την Ναυτιλιακή επιχειρηματική δραστηριότητα και για την ανάγκη να παρθούν και άλλα μέτρα προκειμένου να βελτιωθεί και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελλήνων εφοπλιστών και των επιχειρήσεών τους.
Ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Ν.Α και η τρικομματική κυβέρνηση έχουν ταυτίσει πλήρως την ναυτιλία με το εφοπλιστικό κεφάλαιο και την ναυτιλιακή επιχείρηση αγνοώντας και περιφρονώντας το ελληνικό Ναυτεργατικό δυναμικό που έχει τεράστια συνεισφορά στην χώρα, στην οικονομία και την Ναυτιλία.
Οι αναφορές στην εκδήλωση για το μοντέλο της COSCO αλλά και η υπεράσπιση του άρθρου 19 του πρόσφατου νομοσχεδίου για την «αναδιοργάνωση του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις» δείχνουν ότι η κυβέρνηση οραματίζεται για τους Έλληνες Ναυτικούς έναν εργασιακό μεσαίωνα χωρίς δικαιώματα και με μισθούς που αντιστοιχούν σε Ναυτικούς τρίτων χωρών. Φαίνεται πως η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κλιμακίου στην Κίνα τους ενέπνευσε την ιδέα να αντιγράψουν το κινεζικό μοντέλο……
Οι Έλληνες Ναυτεργάτες και το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να συναινέσουν και να υποκύψουν στις άναρθρες και ακραίες κυβερνητικές και εφοπλιστικές κραυγές που ζητούν την υποταγή των δικαιωμάτων τους στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
Θα αγωνισθούν ενάντια στην μνημονιακή κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική για μια Ναυτιλία που οι εργαζόμενοι σε αυτήν θα έχουν την περίοπτη θέση που τους αρμόζει και τους αξίζει.
Για μια Ναυτιλία με Έλληνες Ναυτεργάτες και με σεβασμό στον μόχθο και στα δικαιώματά τους. Για μια Ναυτιλία που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας και της εθνικής της οικονομίας.