13 Μαΐ 2013

Μάλτα, Κύπρος και Ελλάδα: Η ισχύς εν τη ενώσει στη Ναυτιλία


Συνάντηση Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, με τους ομολόγους του Υπουργούς της Κύπρου και της Μάλτας





Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Τάσο Μητσόπουλο και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών της Μάλτας, Joe Mizzi. Στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης εργασίας οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί επίκαιρων ναυτιλιακών θεμάτων και να θέσουν τις βάσεις για την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα της ναυτιλίας.



Τα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση ήταν τα ακόλουθα:



- Η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης



- Η προεδρία της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 και οι προτεραιότητες σε θέματα ναυτιλιακής πολιτικής



- Η πρόταση κανονισμού για την ανακύκλωση πλοίων στο Συμβούλιο της Ε.Ε. και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο



- Η υπό διαμόρφωση νομοθετική ρύθμιση για την παρακολούθηση και αναφορά των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα πλοία εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης



- Το διαδικαστικό πλαίσιο διαμόρφωσης θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των επιτροπών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ)




Οι τρεις Υπουργοί συμφώνησαν στην περαιτέρω εξέταση θεματικών αντικειμένων ναυτιλιακής πολιτικής και με άλλα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη της Ε.Ε.



Μετά το πέρας της συνάντησης, οι τρεις Υπουργοί έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις [POOL ΕΡΤ]:



Κ. Μουσουρούλης: «Μετά από πρόσκλησή μου, είχα τη χαρά να φιλοξενήσω σήμερα τους ομολόγους μου Υπουργούς της Κύπρου και της Μάλτας, με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές θέσεις και απόψεις για πολιτικές που αφορούν στις θαλάσσιες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι βασικοί άξονες που υποστηρίζει η ελληνική ναυτιλιακή διοίκηση είναι η ποιότητα, η ασφάλεια και η βιωσιμότητα της ναυτιλιακής δραστηριότητας. Πάνω σε αυτές τις τρεις πτυχές συζητήσαμε και διερευνήσαμε από κοινού πεδία συνεργασιών. Μάλτα, Κύπρος και Ελλάδα είναι παραδοσιακές, ισχυρές ναυτιλιακές δυνάμεις της Ευρώπης. Είναι σημαντικό ότι διαγνώσαμε πολλά πεδία συνεργειών και συνεργασιών, τα οποία θα αποδειχθούν πολύτιμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα μας από την 1η Ιανουαρίου 2014 αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει και να ολοκληρώσει, ελπίζω, πολιτικές που αφορούν στα ζητήματα της ναυτιλίας και των λιμένων.»



Τ. Μητσόπουλος: «Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, τον αγαπητό φίλο Κώστα Μουσουρούλη, για την πρωτοβουλία της φιλοξενίας αυτής της πολύ χρήσιμης και παραγωγικής συνάντησης εδώ στον Πειραιά. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε πολύ εποικοδομητικές απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε κοινά συμφέροντα να προωθήσουμε, αλλά και κοινές προκλήσεις να διαχειριστούμε. Ιδιαίτερα τώρα, εν όψει και της επερχόμενης ελληνικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014. Είναι γνωστό ότι οι τρεις χώρες αντιπροσωπεύουν τους τρεις μεγαλύτερους στόλους της Ε.Ε. και συνεπώς οφείλουμε να συντονιστούμε για να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα των στόλων μας, με απώτερο πάντα στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.»



J. Mizzi: «Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση. Ήταν μια συνάντηση που αποδεικνύει ότι οι τρεις χώρες κινούνται στην ίδια γραμμή. Όπως γνωρίζετε, οι τρεις χώρες μας έχουν πολύ σημαντικά νηολόγια. Με τη συζήτηση που κάναμε σήμερα φάνηκε ότι έχουμε κοινά σημεία και ότι μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για την επίτευξη των στόχων μας.»