29 Μαΐ 2013

Εκανε «στροφή» η αγορά των τάνκερ

ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ Η ΤΕΝ
Επέστρεψε στην κερδοφορία η ΤΕΝ του ομίλου Τσάκου, ενώ οι ιδιοκτήτες του εκτιμούν ότι η αγορά των τάνκερ, στα product και crude φορτία, «έκανε στροφή». Υστερα από τα αρνητικά αποτελέσματα του 2012 η εισηγμένη εταιρεία κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο του 2013 κέρδη 1 εκατ. δολαρίων έναντι ζημίων 8,8 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Επίσης παρουσίασε αύξηση 30% στα λειτουργικά της κέρδη τα οποία ανήλθαν στα 34,1 εκατ. δολάρια.
Η ρευστότητα της εταιρείας στο τέλος του πρώτου τριμήνου ήταν 139 εκατ. δολάρια ενισχυμένη από την πώληση μετοχών της ύψους 50 εκατ. δολαρίων. Τα συμβολαιοποιημένα της έσοδα από ναυλοσύμφωνα μέσης διάρκειας 3,2 ετών υπολογίζονται στο 1 δισ. δολάρια.
Οι συντελεστές
 
Η ΤΕΝ αποδίδει την επιστροφή της στην κερδοφορία κυρίως στην αύξηση των ναύλων για τα product τάνκερ, στον τρόπο που κεφαλαιοποίησε τη σημαντική της παρουσία σε αυτή τη συγκεκριμένη αγορά και στα αποτελέσματα που έφερε στα ταμεία της η εκμετάλλευση του LNG τάνκερ Νeo Energy που έχει εντάξει στον στόλο της. Παράλληλα, όπως αναφέρει η διοίκησή της έγιναν σημαντικές περικοπές στα έξοδα των πλοίων (διαχείριση - έξοδα ταξιδιών).

 Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΝ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ανέφερε ότι η επιστροφή στην κερδοφορία είναι αποτέλεσμα του μοντέρνου στόλου της, της ευελιξίας που έχει στις μακροπρόθεσμες στρατηγικές ναύλωσης και στο χαρτοφυλάκιο των πελατών της. Εκτίμησε ότι, τόσο στα τάνκερ μεταφοράς παραγώγων όσο και στα τάνκερ μεταφοράς αργού πετρελαίου, η ναυλαγορά έχει κάνει τη «στροφή» που ήταν αναγκαία για την επιστροφή στα κέρδη.

ΠΗΓΗ: Ημερησία