30 Μαΐ 2013

Κοινοπραξία στα containership σχηματίζει η Costamare με τη York Capital



Τη δημιουργία κοινοπραξίας με την York Capital Management Global Advisors, εταιρείας συμβούλων με έδρα τη Νέα Υόρκη, για την από κοινού επένδυση έως και 500 εκατ. δολαρίων για την αγορά πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ανακοίνωσε η Costamare.
Σύμφωνα τους όρους της συμφωνίας:

-Η Costamare θα συμμετέχει με ποσοστό 49% στην κοινοπραξία. Θα έχει την δυνατότητα να αυξήσει το ποσοστό της συμμετοχή της από ένα ελάχιστο 25% σε ένα μέγιστο 49%, εντός μιας προκαθορισμένης χρονικής περιόδου μετά τη συμφωνία κάθε δέσμευσης για αγορά.
-Οι δυο εταιρείες θα αποφασίζουν από κοινού για τις αγορές πλοίων
-Η κοινοπραξία θα αποτελεί το αποκλειστικό «όχημα» της κάθε πλευράς για την αγορά πλοίων container κατά την διετή περίοδο επενδύσεων και θα έχει το δικαίωμα της πρώτης άρνησης για οποιαδήποτε αγορά πλοίου προταθεί από την οποιαδήποτε πλευρά.
-Η διάρκεια της κοινοπραξίας θα είναι εξαετής, εκτός και αν τερματιστεί νωρίτερα από τις δυο πλευρές, λόγω συγκεκριμένων έκτακτων γεγονότων ή διαφωνιών. Εάν συμβεί αυτό, η Costamare θα έχει το δικαίωμα να απαιτήσει τον διαχωρισμό του στόλου των πλοίων μεταξύ των δυο πλευρών.
-Η Costamare Shipping Company, μέλος της Costamare Inc, που ελέγχεται από έναν από τους βασικούς μετόχους της, θα παρέχει υπηρεσίες shipmanagement, με δικαίωμα να αναθέσει υπεργολαβία στην V.Ships ή/και στην Shanghai Costamare Shipmanagement.
Το διοικητικό συμβούλιο της Costamare ενέκρινε ομόφωνα τη συμφωνία.
Ο κ. Γρηγόρης Ζήκος, Διευθύνων Οικονομικός Σύμβουλος της εταιρείας, σχολίασε μεταξύ άλλων: "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την συμφωνία δημιουργίας κοινοπραξίας με την York, έναν πρώτης τάξεως και ευυπόληπτο διαχειριστή κεφαλαίων, και προσβλέπουμε στην από κοινού επιδίωξη επενδυτικών ευκαιριών στο container shipping. Η δομή της συμφωνίας έχει σχεδιαστεί ώστε να αποφευχθεί η όποια διαμάχη μεταξύ της εισηγμένης και των ιδιωτών επενδυτών. Η Costamare θα συν-επενδύει με την York και θα έχει την ευκαιρία να έχει αυξητικές αποδόσεις".