17 Μαΐ 2013

Δάνειο πήρε ο Μιχ. Μποδούρογλου από τους Κινέζους στο πλαίσιο του ταξιδιού του Σαμαρά



Φωτό: Γιώργος Ξηραδάκης, XRTC, κ. Μιχάλης Μποδούρογλου, CEO Paragon Shipping Inc, Κος Gu An Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ναυτιλιακού Κέντρου, (Deputy Chief of Ship Finance Center), Κος Ke Changwei Αντιπρόεδρος CDB/Ningxia.


Δανειακή σύμβαση ύψους  69 εκατομμυρίων δολαρίων σύναψε η κινεζική τράπεζα China Development Bank με την εισηγμένη εταιρεία ελληνικών συμφερόντων  Paragon Shipping Inc, του Μιχάλη Μποδούρογλου στο Πεκίνο στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Α. Σαμαρά και μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Το δάνειο καλύπτει τη μερική χρηματοδότηση δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας 4.800 TEU το καθένα, τα οποία κατασκευάζονται στο ναυπηγείο Zhejiang Ouhua Shipbuilding C από την Paragon Shipping Inc με παράδοση το 2014. Τα πλοία θα φέρουv την πιστοποίηση δύο νηογνωμόνων του Germanischer Lloyd και της China Classification Society. Διοργανώτρια Τράπεζα (Lead Arranger) του δανείου είναι η China Development Bank (CDB). Η XRTC ενήργησε ως Σύμβουλος Έργου για τον τραπεζικό οργανισμό ενώ το Δικηγορικό Γραφείο Norton Rose συνέβαλλε στην επιτυχή ολοκλήρωση του νέου δανείου
Το νέο δάνειο αποτελεί μέρος του «Ελληνοκινεζικού Ναυτιλιακού Χρηματοδοτικού Σχήματος» (Sino-Greek Shipping Finance Special Scheme) ύψους πέντε  δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Τα συμβαλόμενα μέρη θεωρούν ότι η επίτευξη της νέας ναυτιλιακής σύμβασης αποτελεί υπόσχεση μακροχρόνιας σχέσης. Στην ομιλία του ο κ. Μποδούρογλου ευχαρίστησε την τράπεζα για την εμπιστοσύνη της στον όμιλο εταιριών του και ευχήθηκε να αναπτυχθεί περαιτέρω η συνεργασία τους μέσω νέων επενδύσεων που σχεδιάζει ο όμιλός του. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι «η περίοδος ναυτιλιακής ύφεσης που διανύουμε μπορεί να αναδείξει νέες ευκαιρίες για τους επενδυτές, ενώ οι χαμηλές τιμές νέων κατασκευών δίνουν την ευκαιρία ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του στόλου».

Οι εκπρόσωποί της CDB διαβεβαίωσαν το ενδιαφέρον της τράπεζας στην στήριξη του ομίλου ναυτιλιακών εταιρειών του κ. Μποδούρογλου, Paragon Shipping, Boxships, AllSeas, και επιβεβαίωσαν την στρατηγική της τράπεζας στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της με την Ελληνική Ναυτιλία.

Η XRTC, εξακολουθεί να στηρίζει την Κινεζική τράπεζα CDB στην επίτευξη του στόχου να διευρύνει το ναυτιλιακό της χαρτοφυλάκιο στην Ελληνική Ναυτιλία. Η συνεχής παρουσία και εμπειρία της XRTC στην Κινεζική ναυτιλιακή χρηματοδότηση μέσω της συνεργασίας της με την CDB, στηρίζει σθεναρά τη σχέση της Kινεζικής τραπεζικής βιομηχανίας με την Ελληνική Nαυτιλία.