10 Μαΐ 2013

Ερευνα της Κομισιόν για την Cosco

ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2013 ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ
Προς τα τέλη του 2013 αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί από την πλευρά της Κομισιόν η έρευνα που ξεκίνησε το 2010 σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας της επένδυσης της Cosco στον εμπορευματικό σταθμό του Πειραιά, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.
Η έρευνα αφορά κατά κύριο λόγο τα δημοσιονομικά πλεονεκτήματα τα οποία περιλήφθηκαν στον νόμο με τον οποίον κυρώθηκε από τη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης που υπογράφηκε μεταξύ του κινεζικού ομίλου και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ).
Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Εconomist στην Αθήνα, ο επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης για θέματα ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δ. Θεολογίτης, απαντώντας σε ερωτήσεις για την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη απάντησε ότι μία έρευνα δεν σημαίνει ότι υπάρχει πάντα και «φωτιά».
 
Ενιαία κριτήρια
 
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι παραχωρήσεις από τα κράτη-μέλη θα πρέπει να γίνονται με βάση ενιαία κριτήρια και όχι βάση του μεγέθους του υποψήφιου επενδυτή. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται μία Οδηγία η οποία θα θέτει ενιαίους κανόνες στις παραχωρήσεις προς επενδυτές. Η έρευνα της Κομισιόν βασίστηκε σε καταγγελίες που έγιναν το 2009 από τον τότε νομάρχη Πειραιά Γ. Μίχα, την ΟΜΥΛΕ και το διεθνές συμβούλιο Λιμενεργατών. Σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες το ελληνικό δημόσιο χορήγησε παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς τη θυγατρική της Cosco, ΣΕΠ Α.Ε., εκ των οποίων ορισμένες δεν προβλέπονταν στη διακήρυξη του διαγωνισμού.
 
Ενδιαφέρον
 
Η Κομισιόν, παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις κινήσεις της Cosco στον Πειραιά, η οποία φέρεται να έχει εκδηλώσει πρόθεση για εξαγορά του 60% με 65% του λιμανιού. Η ενίσχυση των κινεζικών επενδύσεων στον Πειραιά θα συζητηθεί άλλωστε και κατά τη διάρκεια του της παραμονής του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο τις επόμενες μέρες, καθώς η επένδυση της Cosco, θεωρείται στρατηγικής σημασίας. Αυτές οι κινήσεις έχουν παράλληλα δημιουργήσει σκεπτικισμό στις διοικήσεις των λιμανιών βόρειων χωρών της Ε.Ε. καθώς υπάρχει μεγάλη μετακίνηση φορτίων προς τον Νότο.
Το σκέλος της ναυτιλίας και των λιμανιών στην επίσκεψη Σαμαρά θα συζητήσουν σήμερα στον Πειραιά ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης με τον πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα. Χθες, εξάλλου, ο υπουργός Ναυτιλίας ενημερώθηκε από τον βουλευτή Ηρακλείου Μ. Κεφαλογιάννη ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα διείδε ενδιαφέρον για την κατασκευή εμπορευματικού σταθμού στα νότια της Κρήτης και συγκεκριμένα στο Τυμπάκι.

Πηγή: Ημερησία