30 Ιουλ 2014

Ακτοπλοϊα: Mειώθηκε κατά 13,5% ο τραπεζικός δανεισμός








Αισθητή μείωση σε ποσοστό 13,5%  παρουσιάζουν οι τραπεζικές υποχρεώσεις των ελληνικών ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων, των εισηγμένων και της  HSW.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της εταιρείας οικονομικών συμβούλων XRTC, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα,   « το σύνολο των υπό εξέταση εταιρειών έχει προβεί σε αναταξινόμηση των μακροπρόθεσμων δανείων σε βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις, σύμφωνα με την παράγραφο 74 του ΔΛΠ 1, αφού δεν πληρούνται οι όροι των σχετικών δανειακών συμβάσεων όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των δανείων τους».

 Για πρώτη φορά το 2013 το σύνολο των δανείων των εταιριών «έπεσαν» κάτω από το 1δισ. ευρώ  λόγω:
 της αποπληρωμής των δανείων
 αναδιάρθρωσης των δανείων και
 της πώλησης πλοίων που βοήθησαν στη μείωση των δανείων λόγω προπληρωμών
 της δικαστικής επίλυσης των δανείων της NEL LINES.

«Επομένως, αν αφαιρέσουμε αυτά τα 107 εκ. ευρώ της NEL LINES από το συνολικό τραπεζικό δανεισμό των πέντε  εταιρειών θα διαπιστώσουμε ότι η μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου τους είναι της τάξης του 5%. Ενδεικτικό είναι ότι κατά την περίοδο 2006-2013 τα τραπεζικά δάνεια στο σύνολο των εταιριών μειώθηκαν -24% περίπου, όμως αν προσθέσουμε την ρύθμιση των δανείων της NEL LINES το ποσοστό αυτό γίνεται -16% για τα 8 αυτά έτη» και προσθέτει:
« Εξετάζοντας επιμέρους τις 5 εταιρείες η MINOAN LINES παρουσίασε στοιχειώδη μείωση των συνολικών δανειακών τους υποχρεώσεων κατά -8% όπως και η ATTICA GROUP παρουσίασε μείωση της τάξης του -15%. Από την άλλη μεριά, τόσο η ANEK LINES όσο και η HELLENIC SEAWAYS αύξησαν το δανεισμό τους κατά 5,4% και 4,2% αντίστοιχα.
Τα μερίδια αγοράς του τραπεζικού δανεισμού των βασικότερων παικτών της ακτοπλοϊκής αγοράς παραμένουν σχεδόν σταθερά τα τελευταία τέσσερα χρόνια με την ATTICA GROUP και ΑΝΕΚ LINES να έχουν τον μεγαλύτερο δανεισμό. Είναι γεγονός ότι η μεγαλύτερη δανείστρια τράπεζα της Ελληνικής ακτοπλοΐας, η Τράπεζα Πειραιώς- υπολογίζεται ότι κατέχει περίπου το 50% του συνόλου των δανείων- αναμένεται να προβεί σύντομα σε κινήσεις που θα δρομολογήσουν εξελίξεις στον κλάδο αφού μελετήσει και τα αποτελέσματα του τρέχοντος καλοκαιριού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.