14 Μαρ 2014

"Λίφτινγκ" στο Σύνταγμα: Ο Λασκαρίδης "αναθεωρεί" την ιστορική πλατεία

Ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης της κεντρικότερης πλατείας της Αθήνας, με χρηματοδότη τον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρεταννία"
του Αλέξανδρου Κασιμάτη
Στην αγορά ακινήτων σημασία δεν έχει μόνον η τοποθεσία αλλά και οι άνθρωποι που κατέχουν τα κτίρια της κάθε περιοχής. Αυτός ο κανόνας του real estate επιβεβαιώνεται στην πράξη στην περίπτωση της πλατείας Συντάγματος, την οποία "υιοθέτησε" ο επιχειρηματίας Θανάσης Λασκαρίδης. Διαθέτοντας μεγάλη οικονομική επιφάνεια από τις δραστηριότητές του στη ναυτιλία, ο κ. Λασκαρίδης αγόρασε προ ετών το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

Εχοντας αδυναμία στο ιστορικό κτίριο, τοπογραφικό ορόσημο (μετά τη Βουλή) της ωραιότερης πλατείας στην Αθήνα, προχώρησε σε μια εκτεταμένη ανακαίνιση του ξενοδοχείου. Μάλιστα αυτή έγινε με κριτήριο να αποκτήσει η "Μεγάλη Βρεταννία" την αίγλη που έχουν ανάλογα ιστορικά ξενοδοχεία στο κέντρο ευρωπαϊκών πόλεων. Κόστισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ουσιαστικές πιθανότητες απόσβεσης της επένδυσης, καθώς ο κ. Λασκαρίδης αποφάσισε με βάση αυτό που επιθυμούσε, τηρώντας ταυτόχρονα την παράδοση των εφοπλιστών να μεταφέρουν στον τόπο τους ένα μέρος από τα κέρδη της θάλασσας.
Στην κορύφωση της κρίσης έγινε το επόμενο βήμα. Τον Δεκέμβριο του 2012 υπογράφηκε συμφωνία με τη Eurobank για 20ετή ενοικίαση του ξενοδοχείου «King George», το οποίο είχε αναστείλει τη λειτουργία του. Το μίσθωμα ορίστηκε στα 700.000 ευρώ ετησίως και επιπλέον ένα ποσοστό επί του τζίρου, ενώ προβλέπεται και δικαίωμα πρώτης προτίμησης αν η τράπεζα αποφασίσει να πουλήσει το κτίριο. Σήμερα "Μεγάλη Βρεταννία" και "King George" λειτουργούν υπό ενιαία διεύθυνση που ασκούν τα στελέχη της ΛΑΜΨΑ Α.Ε., της ιστορικής εταιρείας στην οποία ανήκει η «Μεγάλη Βρεταννία».
Η οικονομική κρίση είναι εμφανής πλέον και στην εικόνα των πόλεων. Οι περιορισμένοι πόροι των αρμό­διων υπηρεσιών και δήμων δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για τη συντήρηση ακόμη και των πιο κεντρικών σημείων της πρωτεύουσας. Η πλατεία Συντάγματος δεν αποτελεί εξαίρεση από τη γενικότερη εικόνα μιζέριας και εγκατάλειψης που χαρακτηρίζει την Αθήνα, αλλά και τις άλλες μεγάλες και μικρές πόλεις της χώρας. Ειδικά η πλατεία Συντάγματος δοκιμάστηκε ιδιαίτερα, καθώς αποτελεί συνήθως το επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Η πλατεία ανακαινίστηκε το 2003, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά καταστράφηκε τον Δεκέμβριο του 2008 με τα εκτεταμένα επεισόδια που έγιναν τότε στο κέντρο. Στους δημόσιους χώρους η συντήρηση είναι κρίσιμη επειδή η μη αποκατάσταση βανδαλισμών δημιουργεί την εντύπωση ότι ο χώρος είναι ευάλωτος και συνήθως γίνεται πεδίο και νέων βανδαλισμών. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση της πλατείας Συντάγματος, με αποτέλεσμα η κεντρικότερη πλατεία της πρωτεύουσας να παρουσιάζει έντονη υποβάθμιση και αντιαισθητική εικόνα.
Ο κ. Λασκαρίδης πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε επαφές με το υπουργείο Πολιτισμού εκδηλώνοντας την πρόθεσή του να καλύψει πλήρως τα έξοδα για την αποκατάσταση της πλατείας. Να σημειωθεί ότι η πλατεία είναι διατηρητέα και η ανακαίνισή της το 2003 είχε γίνει έπειτα από σχετική μελέτη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβου­λίου (ΚΑΣ). Για να ξεκινήσουν οι εργασίες στην πλατεία χρειάστηκε προηγουμένως να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα ώστε ο Δήμος Αθηναίων να αποδεχθεί την προσφορά έργου που έκανε ο επιχειρηματίας, ενώ η ανακαίνιση κινήθηκε σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΑΣ του 2003. Ο κ. Λασκαρίδης χρηματοδότησε από προσωπικά κεφάλαια τις εργασίες και διέθεσε πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να αξιοποιήσει φορολογικά τις δαπάνες ή να τις φορτώσει στη ΛΑΜΨΑ Α.Ε.
Συγκεκριμένα αποκαταστάθηκε το σιντριβάνι, το οποίο κατασκευάστηκε το 1840. Αρχικά ήταν στην πλατεία Κοτζιά και μεταφέρθηκε στο Σύνταγμα πριν από περίπου 60 χρόνια. Τοποθετήθηκε νέος μηχανισμός, ενώ αποκαταστάθηκαν και οι καταρράκτες δεξιά και αριστερά της πλατείας. Μόνον τα έργα για τα σιντριβάνια κόστισαν 300.000 ευρώ. Εγιναν ορθομαρμαρώσεις, ενώ ξαναχτίστηκαν συγκεκριμένα σημεία, ώστε να μην είναι ευάλωτα σε διάφορες ζημιές, όπως π.χ. αυτές που προκαλούν τα φορτηγά που μπαίνουν στην πλατεία για να αφήσουν τα υλικά των κατά καιρούς εκδηλώσεων (χριστουγεννιάτικη αγορά κ.λπ.). Αντικαταστάθηκαν οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις (πίνακες κ.ά.), ενώ για τις λάμπες φωτισμού χρειάστηκε να γίνει ειδική παραγγελία στην Ισπανία γιατί δεν υπήρχαν ετοιμοπαράδοτες στο εμπόριο. Το πράσινο της πλατείας ανανεώθηκε, αντικαταστάθηκαν τα παγκάκια, ενώ έγινε διαδικασία υδροαμμοβολής στα μάρμαρα, ώστε να ασπρίσουν και να «στεγανοποιηθούν» για να μην απορροφούν εύκολα ρύπους, ακαθαρσίες κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.