9 Μαΐ 2013

Εκτέλεση δρομολογίων στις γραμμές «Πέραμα – Παλούκια Σαλαμίνας» και «Φανερωμένη Σαλαμίνας – Πέραμα Μεγαρίδος»





Σχετικά με την εκτέλεση των δρομολογίων και την εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακών αναγκών Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας και Φανερωμένη Σαλαμίνας-Πέραμα Μεγαρίδος από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ανακοινώνονται τα ακόλουθα:




1. Όπως προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα 06/2012 με το οποίο ενσωματώθηκε στην εθνική μας νομοθεσία η Οδηγία 2009/20 της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον υποχρεωτικό όλα τα πλοία με χωρητικότητα άνω των 300 GT, από την 01 Ιανουαρίου του 2012, να διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη για απαιτήσεις τρίτων. Η ρύθμιση αυτή εξασφαλίζει την επαρκή αποζημίωση των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος ή ζημιάς κατά την διάρκεια του πλου.



2. Ως εκ τούτου υπόχρεα για εφαρμογή της εν λόγω απαίτησης είναι και τα πλοία που δραστηριοποιούνται στο σύνολο των πορθμειακών γραμμών της χώρας , και κατά συνέπεια και στις προαναφερθείσες, όπως άλλωστε αυτό επιβεβαιώνεται κα με σχετική Γνωμοδότηση του Νομικού  Συμβουλίου του Κράτους η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου.



3. Μετά από σχετικά αιτήματα των πλοιοκτητών που δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη γραμμή, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κος Κωστής Μουσουρούλης χορήγησε μέχρι σήμερα τρεις (03) συνολικά παρατάσεις συμμόρφωσης σχετικά με την υποχρέωση τους να προσκομίσουν την προβλεπόμενη Βεβαίωση Ασφαλιστικής Κάλυψης. Μετά από ευρεία σύσκεψη που έλαβε χώρα στο ΥΝΑ,( την 05/04/2013), παρουσία εκπροσώπων των πλοιοκτητών, υπηρεσιακών παραγόντων και του Δημάρχου Σαλαμίνος κου Τσαβαρή Ιωάννη, κατέστη σαφές στους ενδιαφερομένους ότι  η τρίτη παράταση είναι η τελευταία. Ωστόσο, κατά τη λήξη και αυτής της παράτασης, (08/05/2013) οι ενδιαφερόμενοι, δεν προσκόμισαν την προβλεπόμενη Βεβαίωση.



4.      Παρά ταύτα λαμβανομένων υπόψη των αυξημένων συγκοινωνιακών αναγκών λόγω των εορτών, των αργιών του Πάσχα αλλά και της Πρωτομαγιάς, αποφασίστηκε στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, να δοθεί η δυνατότητα συνέχισης εκτέλεσης των δρομολογίων των πλοίων της γραμμής μέχρι την Δευτέρα (13-05-2013), καταληκτική ημερομηνία για την προσκόμιση της Βεβαίωσης.



5.      Επισημαίνεται ότι οι πλοιοκτήτες όλων των άλλων πορθμειακών γραμμών της χώρας έχουν ήδη συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις του ανωτέρω Προεδρικού Διατάγματος και έχουν προσκομίσει τις σχετικές Βεβαιώσεις Ασφαλιστικής Κάλυψης.





6. Κατόπιν των ανωτέρω, μετά την παρέλευση της προαναφερθείσας προθεσμίας, μέχρι την οριστική διευθέτηση του θέματος και την πλήρη επανέναρξη των δρομολογίων, το επιβατικό κοινό που κάνει χρήση της εν  λόγω πορθμειακής γραμμής θα πρέπει απαραιτήτως να επικοινωνεί με τις Λιμενικές Αρχές Σαλαμίνας (Τηλ:210-4677277) και  Περάματος (Τηλ:210-4410441)  ώστε να τους παρέχονται οι κατάλληλες οδηγίες σχετικά  με την δυνατότητα και τον τρόπο μετακίνησής του.