9 Μαΐ 2013

Παγκόσμια δύναμη η Κίνα το 2030 - Τα τρία σενάρια για το μέλλον της ναυτιλίας



Βρισκόμαστε στα μέσα του 2030. Όχι πολύ μακριά από το σήμερα αλλά όχι και πολύ κοντά. Φανταστείτε έναν κόσμο όπου θα είναι έντονη η έλλειψη φυσικών πόρων αλλά και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Οι κυβερνήσεις προβληματίζονται πως θα αναστρέψουν την πορεία προς την …διάλυση και καταλήγουν στη λύση μίας πραγματικής παγκοσμιοποίησης, όπου όλα θα μοιράζονται και θα κατανέμονται ανάλογα με τις ανάγκες.

Το σενάριο αυτό μπορεί για κάποιους να είναι επιστημονικής φαντασίας ή κατάλληλο για ταινία του Χόλυγουντ, όμως μπορεί και να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο Lloyd’s Register, η Qinetiq και το πανεπιστήμιο του Strathclyde με τίτλο «Παγκόσμιες Τάσεις της Ναυτιλίας 2030», που διήρκησε δύο χρόνια.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι θα υπάρξει μεγάλη επέκταση της ναυτιλιακής βιομηχανίας στην οποία το κεντρικό ρόλο θα έχει η Κίνα. Προβλέπεται ότι το εμπόριο δια θαλάσσης θα αυξηθεί και από τους 9 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως, που είναι σήμερα θα φθάσει τους 19-24 δισ. τόνους.
Η μελέτη αναφέρει ότι το 2030 θα μας εισάγει σε μια νέα τάξη πραγμάτων όπου η Κίνα θα κατέχει το 25% του εμπορικού στόλου και σχεδόν το ήμισυ της ποσότητας του υπεράκτιου πετρελαίου θα εξορύσσεται από τους ωκεανούς.
Ο στόλος των δεξαμενόπλοιων θα αναπτύσσεται με το μικρότερο ρυθμό σε σχέση με τους άλλους τύπους πλοίων και ο αριθμός των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με χωρητικότητα που ξεπερνά τα 7.600 teu (κουτιά) θα εξελίσσεται τρεις φορές πιο γρήγορα από τα πλοία με χαμηλότερη χωρητικότητα.
Τα τρία σενάρια
Η ομάδα σύνταξης των Παγκόσμιων Τάσεων της Ναυτιλίας 2030 χρησιμοποίησε τρία σενάρια για να σκιαγραφήσει το μέλλον τα οποία είναι βασισμένα σε τρεις παράγοντες: πληθυσμιακή αύξηση,  οικονομική ανάπτυξη και
ζήτηση φυσικών πόρων.
Τα τρία σενάρια είναι τα ακόλουθα:
  1. Status Quo (Τάξη πραγμάτων) – O κόσμος θα συνεχίσει τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης με μερικούς κύκλους οικονομικής ανόδου και ύφεσης τα επόμενα είκοσι χρόνια.
  1. Global Commons (Παγκοσμιoποίηση) – Mια στροφή ενδιαφέροντος σε ό,τι αφορά τη μείωση των φυσικών πόρων και την περιβαλλοντική υποβάθμιση θα αναδείξει την επιθυμία για ένα πιο βιώσιμο κόσμο και ισότητα στην κατανομή του πλούτου. Οι κυβερνήσεις θα βρουν κοινά πεδία και οικονομική ανάπτυξη, μέσα σε ένα πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο θα ακολουθήσουν.
  1. Competing Nations (Αντίπαλα Έθνη) - Τα κράτη δρουν σύμφωνα με το εθνικό τους συμφέρον. Θα υπάρξει ελάχιστη προσπάθεια πίεσης προς τις κυβερνήσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και διεθνή κανονιστικά μοντέλα. Αυτός είναι ένας κόσμος ιδιοτελής με πολλές πιθανότητες ανόδου του προστατευτισμού και πιο αργή οικονομική πρόοδο.
«Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και στο πιο δυσοίωνο σενάριο, η ανάπτυξη της ναυτιλίας είναι ισχυρή» ο Richard Sadler, CEO στο Lloyd’s Register:
«Για όποιον κοιτάζει το μέλλον πρέπει να σκεφτεί τη ναυτιλία: είτε για ενασχόληση είτε για επένδυση πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ότι χωρίς το θαλάσσιο εμπόριο, την υπεράκτια ενέργεια και τη ναυτική δύναμη, οι γεωπολιτικές συνθήκες του αύριο θα είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και η ποιότητα ζωής επισφαλής. Η θάλασσα και οι βιομηχανικές δραστηριότητες που συνδέονται με αυτή είναι απαραίτητες για το μέλλον του κόσμου».
Η Κίνα θα διαδραματίσει ρόλο-κλειδί το 2030, ως η αναδυόμενη υπερδύναμη της ναυτιλίας παγκοσμίως, και θα ηγείται στο θαλάσσιο εμπόριο, στις ναυπηγήσεις πλοίων καθώς και στην καθετοποιημένη πλοιοκτησία και στη διαχείριση στόλων. Η οικονομική ευμάρεια της Ινδίας ακολουθεί στενά με τα σενάρια να κάνουν λόγο για την ανάδειξής της σε ηγεμονική δύναμη ανάλογη με την Κίνα.
Οι Έλληνες
Σχετικά με τη ιδιοκτησία σε πλοία χύδην φορτίου και πετρελαιοφόρα, η Ελλάδα και άλλες χώρες με ναυτιλιακή παράδοση θα διατηρήσουν μεγαλύτερα μερίδια στο σενάριο της «Παγκοσμιοποίησης», ενώ αναμένεται να έχουν μικρότερα μερίδια στο σενάριο των «Αντίπαλων Εθνών», την ίδια στιγμή που το μερίδιο της Κίνας θα μεγαλώνει μεταξύ 10-13% για πετρελαιοφόρα και 26-31% για φορτηγά αντίστοιχα το 2030.
Ναυπηγήσεις
Οι συνολικές παραδόσεις από ναυπηγεία φορτηγών, δεξαμενόπλοιων, πλοίων μεταφοράς φυσικού αερίου LNG και εμπορευματοκιβωτίων ανά τον κόσμο θα παραμείνει στα επίπεδα του 2010. Η Κίνα και οι αναπτυσσόμενες χώρες θα καθορίσουν το τοπίο της αγοράς το 2030.
Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ωστόσο, θα χάσουν το μερίδιό τους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα το μερίδιο της Νότιας Κορέας θα πέσει και η Ιαπωνία θα δει τους ρυθμούς παραγωγής της να μειώνονται ταχύτατα.
Ο αριθμός παράδοσης νέων πλοίων από τις αναπτυσσόμενες χώρες θα αυξηθεί. Το Βιετνάμ, η Βραζιλία, η Ινδία και οι Φιλιππίνες θα μπορούσαν να ηγηθούν αυτής της τάσης. Η Βραζιλία και η Ινδία θα δουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ το Βιετνάμ θα κερδίσει αριθμητικά σε όγκο νέων κατασκευών
Το 2030 η Κίνα, καταναλώνοντας τρεις φορές περισσότερο πετρέλαιο σε σχέση με σήμερα και 60% περισσότερο άνθρακα, θα αποτελεί την κύρια αγορά για το ναυτιλιακό εμπόριο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ωστόσο θα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου και η έκθεση επισημαίνει ότι η δυναμικότητα του αμερικανικού στρατού στους ωκεανούς θα παραμείνει έντονη.

Πηγή: newmoney.gr