10 Μαΐ 2013

Η ατζέντα των Ελλήνων εφοπλιστών στο ταξίδι του Σαμαρά στην Κίνα

Έλληνες εφοπλιστές με σημαντικές επενδύσεις στην Κίνα σε ναυπηγήσεις, αλλά και επισκευές πλοίων θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο ταξίδι του στη χώρα του Κόκκινου Δράκου. Τη συμμετοχή τους στο ταξίδι φέρεται  να έχουν επιβεβαιώσει μεταξύ άλλων οι: Γιάννης Αγγελικούσης, Γιώργος Οικονόμου, Γιώργος Προκοπίου, Δημήτρης Μελισσανίδης, Μιχάλης Βουδούρογλου που θα βρεθούν  στο Πεκίνο και στο ναυτιλιακό κέντρο της Κίνας τη Σαγκάη.

Οι Έλληνες εφοπλιστές επενδύουν εκατομμύρια δολάρια στην κινεζική οικονομία από την οποία όμως έχουν και εκείνοι οφέλη, αφού λόγω της ανάπτυξής της εξασφαλίζει ναύλα.
Στην κυβερνητική αποστολή θα συμμετάσχει ο  υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής  Μουσουρούλης, ο οποίος χθες είχε συνάντηση με τον πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα, στην οποία συζητήθηκε η ναυτιλιακή ατζέντα του ταξιδιού.
Η ατζέντα περιλαμβάνει εθνικό σχέδιο για τα λιμάνια,  επένδυση κινεζικών κεφαλαίων στην ελληνική  ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία  και  συνέχιση της ναυτιλιακής συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας.
Ο υπουργός θα παρουσιάσει στους Κινέζους αξιωματούχους τις κινήσεις  έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες για την αξιοποίηση των λιμενικών υποδομών  και τις θεσμικές αλλαγές που επέρχονται στη διοίκηση των λιμανιών, με τον τελευταίο νόμο ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή. Ανάμεσα σε αυτές τις αλλαγές είναι η σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, η οποία θα ασκεί εποπτεία στα λιμάνια και τους διαχειριστές τους. Η Ελλάδα θα επιδιώξει να θέσει τις βάσεις για μία συμφωνία με την  Cosco για επέκταση των επενδύσεών της στο λιμάνι του Πειραιά.
Επενδυτικά κεφάλαια
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στην κινεζική χρηματοδότηση προς την ελληνική ναυτιλία.
H Κίνα έχει ήδη δημιουργήσει  μέσω των βασικών της τραπεζών χαρτοφυλάκιο  5 δισ. δολαρίων προς Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι κατασκευάζουν πλοία τους σε ναυπηγεία της Κίνας.