23 Ιαν 2014

J. Fredriksen: Ο εφοπλιστής “βασιλιάς των Vikings” που έγινε πλούσιος από τους πολέμους της Μ.Ανατολής έβγαλε 607,5 εκατ. σε μια μέρα

Ο πλουσιότερος άντρας της Κύπρου είναι Νορβηγός και ακούει στο όνομα John Fredriksen. Γνωστός στη ναυτιλία ως ο “βασιλιάς των Vikings”  ο 70χρονος εφοπλιστής που ελέγχει τον μεγαλύτερο στόλο πετρελαιοφόρων παγκοσμίως αύξησε την περιουσία του κατά 607,5 εκατομμύρια μέσα σε μια μέρα.

Ο Νορβηγός Viking που απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα το 2006 για να αποφύγει την υψηλή φορολογία της πατρίδας του, έχει συμφέροντα σε δεκάδες εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες όπως η Frontline, η Golar και η Golden Ocean. Η 16,7 δισ. δολαρίων περιουσία του απορρέει από τη συμμετοχή του σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία, την πετρελαϊκή αγορά, τις μεταφορές και τον τουρισμό.
Τα μερίδιά του ελέγχονται κυρίως μέσω των πέντε μεγάλων εταιρειών του, την κυπριακή Hemen Holding, την Geveran Trading Co., την Monterey Enterprises, την λιβεριανή World Shipholding και την Farahead Investment.
Η μεγάλη ευκαιρία για τον Fredriksen ήρθε στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973 κατά τη διάρκεια του οποίου κατάφερε να υπογράψει συμφωνία εκατομμυρίων ναυλώνοντας δεξαμενόπλοια στην ταραγμένη Μέση Ανατολή.  Με τη συμφωνία αυτή ο  Fredriksen έβγαλε περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια όταν οι τιμές πετρελαίου ανέκαμψαν πέντε χρόνια αργότερα. Η περιουσία του αυξήθηκε σημαντικά και κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν – Ιράκ, όταν μετέφερε πετρέλαιο από τις εμπόλεμες περιοχές.

Ο δισεκατομμυριούχος εφοπλιστής συνέχισε να επεκτείνει το στόλο του τη δεκαετία του 1990, αποκτώντας πλοία από τους αντιπάλους του, παρά το γεγονός ότι πέρασε τέσσερις μήνες σε νορβηγική φυλακή για ασφαλιστική απάτη.
Η καθοριστική στιγμή στην καριέρα του ήταν το 1996 όταν δήλωσε ότι σκεφτόταν να παρατήσει τις επιχειρήσεις του μετά την πετρελαιοκηλίδα 50.000 τόνων που προκάλεσε το tanker του στις ακτές της Ουαλίας. Ωστόσο, ο επίμονος εφοπλιστής αντί να τα παρατήσει όλα αποφάσισε τελικά να αυξήσει τις επενδύσεις του.
Το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του σήμερα είναι η εξέδρα Seadrill, η οποία αξίζει πάνω από 4 δισ. δολάρια. Ο  Fredriksen διαθέτει επίσης το 20% της Marine Harvest, της μεγαλύτερης εταιρείας εκτροφής σολωμού, ενώ το 2006 εξαγόρασε την αντίπαλη νορβηγική Smedvig έναντι 2,7 δισ. Δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.