24 Ιαν 2014

"Η προσέλκυση των κρουαζιεροπλοίων στα ελληνικά λιμάνια χρειάζεται πολιτική σταθερότητα"



Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κρουαζιερόπλοιο LOUIS OLYMPIA, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, όπου:
1.    Ενημερώθηκαν τα μέλη επί των πεπραγμένων του έτους 2013
2.    Παρουσιάστηκε η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής για την οικονομική διαχείριση 2013.
3.    Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός έτους 2014, και
4.    Εξελέγη τριμελής εξελεγκτική επιτροπή για τον έλεγχο διαχειρίσεως 2014 (άρθρο 22 του Καταστατικού).


Ακολούθησε τελετή, παρουσία της Πολιτικής Ηγεσίας Υπουργείων, της Ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και εκπροσώπων φορέων της ναυτιλίας.

Ο πρόεδρος της Ενώσεως κ. Θεόδωρος Κόντες, στην ομιλία του ανέφερε:
 «Η σημερινή πανηγυρική μας εκδήλωση που γίνεται με την ευκαιρία της Ετήσιας Γενικής Συνελεύσεως, είναι η δεύτερη από την ίδρυση του Σωματείου μας.
Είναι γνωστό ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας έχει μεγάλη ιστορία και ο Φορέας που την εκπροσωπούσε και πρωτοϊδρύθηκε το 1921 και που βρίσκεται σήμερα με νέα μορφή και Διοίκηση, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει στα αχνάρια της Ενώσεως Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων και να απελευθερώσει όλες τις ενέργειες και την δύναμη που του δίνουν τα μέλη του από τον ευρύτερο πλέον χώρο, προκειμένου να μπορέσει να αναπτύξει τον κλάδο και να τον φτάσει ει δυνατόν, στα αξιοζήλευτα επίπεδα του παρελθόντος.
Όπως είναι γνωστό σε όλους μας, οι εποχές αλλάζουν και οι πολιτικές προσαρμόζονται σε εκείνα τα οποία επιβάλλουν οι καιροί και οι τρόποι λειτουργίας των επιχειρήσεων και των πλοίων.
Δείτε για παράδειγμα την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, όπως εξελίχτηκε από τον παράγοντα διαστάσεων πλοίων, από πλευράς μεγέθους και μεταφορικής ικανότητας. Όταν βρίσκεται κανείς στο λιμάνι του Πειραιά και όχι μόνο, ιδίως κατά την περίοδο του θέρους, καμαρώνει αυτά τα πλοία που είναι πλωτές πολιτείες και διαθέτουν όχι μόνο πολυτέλεια και άνεση, αλλά και κανόνες ασφαλείας που οι Διεθνείς και Κοινοτικοί Κανονισμοί συνεχώς επιβάλλουν.

ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Είναι γεγονός πως ο κλάδος αυτός βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία, διότι κάθε χρόνο υπάρχει μια σταθερή ποσοστιαία αύξηση του αριθμού των επιβατών σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που εδραιώνεται στη συνείδηση εκείνων που προτιμούν να απολαύσουν τις διακοπές τους πάνω σε ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο, είτε διότι έχουν εμπειρίες από προηγούμενες κρουαζιέρες είτε διότι επιχειρούν κάτι τέτοιο για πρώτη φορά.
Γεγονός της τάσεως συνεχούς ανάπτυξης, είναι οι παραγγελίες νέων και μεγάλων διαστάσεων κρουαζιεροπλοίων τρίτης γενιάς όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτές απαριθμούν τα 20 κρουαζιερόπλοια μέχρι το 2016 τα οποία στο σύνολο θα έχουν μεταφορική ικανότητα 62.300 επιβάτες, το συνολικό tonnage θα ανέρχεται σε 2.300.000 κοχ και το κόστος θα υπερβεί τα 14 δις $.
Η δύναμη του στόλου της κρουαζιέρας ανέρχεται σήμερα στα 335 πλοία Διεθνών πλόων με μεταφορική ικανότητα 480.000 επιβατών. Ο συνολικός αριθμός επισκεπτών φτάνει τα 22 εκατομμύρια εκ των οποίων τα 6,5 εκατομμύρια στην Ευρώπη. Όσον αφορά τα έσοδα από τον κλάδο αυτό της τουριστικής ναυτιλίας, αυτά ανέρχονται στα 36 δις $, εκ των οποίων τα 16 δις $ για την Ευρώπη. Για τη χώρα μας το μερίδιο από τα προαναφερόμενα οφέλη και μεγέθη είναι πολύ μικρό και θα σας πω πως μετά βίας το ποσό συναλλάγματος φτάνει για την Ελλάδα τα 600 εκατομμύρια € έναντι της μεγάλης μερίδας των γειτονικών Μεσογειακών χωρών όπως της Ιταλίας που είναι 4,5 δις € όπου υπολογίζονται σοβαρά και τα έσοδα από τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, κάτι το οποίο είναι σχεδόν ανύπαρχτο σήμερα για την Ελλάδα.

To HOME PORTING

Η μεγάλη διαφορά οφείλεται στο γεγονός του πολύ μικρού αριθμού τουριστών που επιβιβάζονται από Ελληνικούς λιμένες για κυκλική κρουαζιέρα και ανήκουν στην κατηγορία του home porting το οποίο, εκτός από το γεγονός της παραμονής του επισκέπτη – τουρίστα για μεγαλύτερο χρόνο στη Χώρα, προσφέρεται παράλληλα με τον τρόπο αυτόν και η δυνατότητα εκτελέσεως από το πλοίο προμηθειών με διάφορα υλικά, καθώς και απασχόλησης συνεργείων επισκευαστικής βάσεως, προκειμένου για συντηρήσεις κλπ.
Αυτά τα στοιχεία και οι τάσεις πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα από τους υπεύθυνους φορείς και να υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον, προκειμένου να εφαρμόζεται η πολιτική που θα παρέχει τις ανάλογες διευκολύνσεις, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις προσέλκυσης κρουαζιεροπλοίων στους Ελληνικούς λιμένες.
Όπως αλλάζουν οι προορισμοί επισκέψεων κρουαζιεροπλοίων, έτσι αλλάζουν και οι εθνικότητες τουριστών που προτιμούν την κρουαζιέρα.
Πριν από λίγες δεκαετίες, η κρουαζιέρα ήταν προνόμιο των Αμερικανών. Σήμερα αυτά έχουν μεταβληθεί άρδην. Τουρίστες που προγραμματίζουν κρουαζιέρα προέρχονται σήμερα από όλες τις χώρες του κόσμου. Τελευταία δε μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει από ανατολικές χώρες όπως τη Ρωσία – την Κροατία – την Τουρκία – τις ασιατικές χώρες και κυρίως την Κίνα. Η μεγάλη μερίδα τουριστών από την Κίνα κινείται και σε περιόδους εκτός των ορίων του θέρους, έτσι ώστε να αποδίδει η προσπάθεια διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με τα γνωστά επιπρόσθετα οφέλη.

Αναθεώρηση διατάξεων

Η ναυτική τραγωδία του COSTA CONCORDIA τον Ιανουάριο του 2012, ανάγκασε τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό – IMO να αναλάβει πρωτοβουλίες όσον αφορά την εξέταση των αιτίων του ατυχήματος, με σκοπό την αναθεώρηση διατάξεων των οικείων Διεθνών Συμβάσεων και κυρίως της SOLAS που ασχολείται με τα θέματα ναυτικής ασφάλειας. Με το πέρας των διαδικασιών εκτιμάται ότι θα οδηγηθούμε στην υιοθέτηση νέων απαιτήσεων σε πολλούς τομείς και στον βαθμό που θα κριθούν αυτές αναγκαίες.
Θα πρέπει να αναφέρω ότι αποτελεί ιστορικό γεγονός η πρωτοβουλία των Εταιρειών της κρουαζιέρας, μέσω των συλλογικών Οργάνων που εκπροσωπούνται στον Διεθνή χώρο, να εφαρμόσουν οικειοθελώς στα κρουαζιερόπλοια operationals μέτρα στον τομέα της ναυτικής ασφάλειας – Maritime Safety – πέραν των προβλεπομένων από τους οικείους Κανονισμούς των Διεθνών Συμβάσεων της SOLAS και της STCW. Τα μέτρα αυτά επροτάθησαν στη συνέχεια, και με αφορμή την εξέταση του πορίσματος για το ναυτικό ατύχημα του COSTA CONCORDIA, όπως υιοθετηθούν από τον ΙΜΟ, ώστε να καταστούν υποχρεωτικά.
Από τις μέχρι στιγμής συζητήσεις σε επίπεδο ΙΜΟ και Ε.Ε. φαίνεται πως η προσοχή στρέφεται περισσότερο στον ανθρώπινο παράγοντα. Έτσι λοιπόν το θέμα της εκπαίδευσης και της πιστοποίησης του πληρώματος που στελεχώνει τα πλοία αυτά, είναι επίσης υψίστης προτεραιότητος και δικαιολογημένα μελετώνται συνεχώς τρόποι εκπαιδεύσεως των υπευθύνων που διαχειρίζονται τα συστήματα ασφαλείας των πλοίων, σύμφωνα με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τα νέα συστήματα που υπάρχουν, ώστε να ελαχιστοποιούνται τα ατυχήματα από διάφορες αιτίες.

Οι εξελίξεις της εποχής

Η Ένωσή μας με τη νέα μορφή στην εκπροσώπηση και το νέο καταστατικό, έχει εντάξει στους κύκλους της φορείς από τον ευρύτερο χώρο αυτού του κλάδου. Σε αυτό οδήγησαν οι εξελίξεις της εποχής, η ανάγκη αποκλειστικής εκπροσώπησης του κλάδου της τουριστικής ναυτιλίας απερίσπαστα στο έργο, χωρίς την ευθύνη διαχείρισης θεμάτων άλλων κλάδων της επιβατηγού ναυτιλίας. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέραμε στα 2 και πλέον χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου μας, να εξασφαλίσουμε την αναγνώριση από όλους τους φορείς του χώρου που συνεργαζόμαστε και κυρίως τους κρατικούς, αναπτύσσοντας συνεργασία στις προσπάθειες ανάπτυξης του κλάδου με τη μεγάλη σημασία, τόσο στην τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής των λιμένων προσεγγίσεως των κρουαζιεροπλοίων, όσο και στην Εθνική μας Οικονομία.
Η προσέλκυση των κρουαζιεροπλοίων στους Ελληνικούς λιμένες δεν εξαρτάται μόνο από τη Νομοθετική ρύθμιση που έγινε για το cabotage, αλλά έχει και άλλες διαστάσεις, όπως για παράδειγμα:
i.          Την εσωτερική κατάσταση από πλευράς εργασιακής ειρήνης στους λιμένας, καθώς και στον παράγοντα ασφάλεια – security.
ii.         Την ομαλότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
iii.        Τη σταθερή πολιτική που σχετίζεται με την τουριστική ναυτιλία και τον τουρισμό γενικότερα.
iv.        Τις υποδομές στους λιμένες και τα αεροδρόμια, που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν άνετα και με ασφάλεια τα κρουαζιερόπλοια και τους με αυτά μεταφερομένους επιβάτες – τουρίστες.
v.         Το δίκτυο αεροπορικών απ’ ευθείας συνδέσεων με μακρινές χώρες – υπερατλαντικές πτήσεις.
vi.        Την τιμολογιακή πολιτική των λιμένων συμπεριλαμβανομένων των ρυμουλκικών και πλοηγικών υπηρεσιών, καθώς και αυτή που αναφέρεται στα τέλη αεροδρομίων.
Οι Διοικήσεις των λιμένων θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να λαμβάνουν υπ’ όψιν τον ανταγωνισμό μεταξύ Ελληνικών λιμένων και άλλων κυρίως γειτονικών χωρών, ώστε να καθορίζουν τα τέλη σε λογικά επίπεδα για να υπάρχει και το κίνητρο προσέλκυσης των πλοίων.
Σε ότι αφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται σήμερα για την ανάπτυξη του τουρισμού και στο μέρος που αφορά την κρουαζιέρα, θα ήθελα να επισημάνω ενδεικτικά τα ακόλουθα:
           Την πολύ στενή συνεργασία που έχουμε με τις Διοικήσεις των λιμένων που προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια, ο αριθμός των οποίων λιμένων ξεπερνά τους 40.
Το λέμε με ικανοποίηση διότι, φαίνεται να έχει αναγνωριστεί η σημασία των ωφελημάτων στον τόπο, για αυτό και υπάρχει προθυμία στην από κοινού μελέτη και σχεδιασμό των έργων που κρίνονται αναγκαία, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κρουαζιεροπλοίων και των δι’ αυτών διακινουμένων επιβατών – τουριστών.
           Την προθυμία των Διοικήσεων των Υπηρεσιών για την εξέταση των θεμάτων – προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο.
Φυσικά τα περισσότερα θέματα ανήκουν, όπως είναι γνωστό, στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ναυτιλίας, με το οποίο έχουμε τακτικές συναντήσεις τόσο με την Πολιτική Ηγεσία όσο και με τη Στρατιωτική και με τους προϊσταμένους κατά περίπτωση αρμοδίων Διευθύνσεων, καθώς και με τον Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιώς, ο οποίος με μεγάλη προθυμία συνεργάζεται σε κάθε θέμα που αφορά την εξυπηρέτηση των πλοίων στον Κεντρικό Λιμένα.
Συνεργασία με τη Διοίκηση του ΟΛΠ και τους προϊσταμένους των Υπηρεσιών του για ποικίλα θέματα.
Θα ήθελα να τονίσω ότι, η κρουαζιέρα είναι ο περισσότερο σύνθετος κλάδος της επιβατηγού ναυτιλίας, διότι εμπλέκει και απασχολεί στην λειτουργία της μονάδες και εργαζόμενους που συγκροτήθηκαν αποκλειστικά για να προσφέρουν υπηρεσίες με επιτυχία, όπως η περίπτωση των Ενώσεων Λεμβούχων, των πλοηγών, των ρυμουλκών κ.α.
Με τον τρόπο αυτό, αλλά και λόγω της φύσεως του αντικειμένου μεταφορών, που είναι τα εκατομμύρια τουρίστες, τα οφέλη για την τοπική κυρίως κοινωνία των δεκάδων λιμένων προσεγγίσεως κρουαζιεροπλοίων είναι πολλαπλά.
Ενημερώνοντας πριν από λίγο τα Μέλη μας για τα πεπραγμένα της χρονιάς που πέρασε, στη Γενική Συνέλευση που είχαμε, εντυπωσιάστηκαν όλοι για την απίστευτη δραστηριότητα, μεγαλύτερη από όλα τα προηγούμενα χρόνια που η κρουαζιέρα ήταν μαζί με τους άλλους κλάδους της επιβατηγού ναυτιλίας. Το γεγονός αυτό δεν είναι φυσικά τυχαίο και οι λόγοι της μεγάλης προόδου αποδίδονται στην αφοσίωση και την επικέντρωση των δραστηριοτήτων αποκλειστικά στον κλάδο αυτό, χάριν και της μεγάλης προσφοράς όλων των μελών
μας.
Συμμετέχουμε σε Συνόδους Διεθνών και Κοινοτικών Οργάνων, όπου εξετάζονται όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τη Ναυτική Ασφάλεια και εννοούμε το maritime safety και maritime security, τη στελέχωση των πλοίων, τη Ναυτική Εκπαίδευση, την προστασία του περιβάλλοντος κλπ, ώστε να είμαστε συνεχώς ενήμεροι και να μπορούμε να μεταφέρουμε τις απόψεις της Ενώσεως και των μελών μας, προκειμένου να λαμβάνονται και να υιοθετούνται εκείνες οι Αποφάσεις και τα μέτρα που και αποτελεσματικότητα θα έχουν, αλλά και πρακτική εφαρμογή.
Η εξυπηρέτηση των πλοίων στους λιμένες της χώρας έχει ιδιαίτερη σημασία, γι’ αυτό και η Ένωσή μας στα προγράμματά της έχει εντάξει την εκτέλεση τακτικών επισκέψεων και συναντήσεων με τις Διοικήσεις των λιμένων, όπου προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια και συζητά όλα τα θέματα που αφορούν τις υποδομές – τον εξοπλισμό και συνδράμουν στις προσπάθειες προώθησης των διαδικασιών, προκειμένου για την αναβάθμιση σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν σχέση με το Maritime Security και την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται από τον Διεθνή Κώδικα ISPS.
Πιστεύουμε ότι και η πλευρά της Πολιτείας θα συνεχίσει να μελετά και προωθεί τις αναγκαίες ρυθμίσεις, που θα στοχεύουν στην λήψη μέτρων στήριξης του κλάδου, προκειμένου να υπάρξουν εκείνοι οι όροι ανταγωνισμού και η απλούστευση της γραφειοκρατίας που θα δημιουργήσουν τα κίνητρα, τα οποία θα επιτρέψουν την επιστροφή των κρουαζιεροπλοίων στο Εθνικό Νηολόγιο.
Δεν παραγνωρίζεται το γεγονός της μεγάλης προόδου όσον αφορά την επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας, που ήτο επιθυμία όλης της ναυτιλιακής οικογένειας, λόγω της μεγάλης σημασίας στη διαχείριση θεμάτων όλου του φάσματος, με υποδειγματικό τρόπο και πολύ παραγωγικό έργο.
Ευχόμεθα όπως ολοκληρωθούν το συντομότερο τυχών εκκρεμούσες διαδικασίες από νομοθετικής πλευράς, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν όλες οι Διευθύνσεις του αποδοτικά, με τις αρμοδιότητες κατά αντικείμενο, σύμφωνα και με τις σημερινές εξελίξεις και απαιτήσεις όλων των κλάδων της τουριστικής Ναυτιλίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δομή και οργάνωση Διευθύνσεων που υπήρχε στο παρελθόν σε πολλούς τομείς και είχε αποδεδειγμένα αποδώσει τα μέγιστα.
Επίσης για το Υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και τα άλλα Υπουργεία, κάθε επιτυχία στα θέματα που θα διαχειριστούν στην περίοδο Προεδρίας της Ελλάδος στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα αυτά που έχουν σχέση με την ασφάλεια ναυσιπλοΐας, το maritime security, την ανταγωνιστικότητα του κοινοτικού πλοίου, την προστασία του περιβάλλοντος και τη ναυτική εκπαίδευση.
Στους στόχους και τα προγράμματα της Ενώσεώς μας για το 2014 μεταξύ των άλλων είναι:
           Η ανάγκη νέων ρυθμίσεων για το θέμα της visa που αφορά τους εκτός χωρών Schengen επιβάτες – τουρίστες.
           Η αναβάθμιση της υποδομής των λιμένων που επισκέπτονται κρουαζιερόπλοια η οποία συνδέεται άμεσα και με το θέμα του maritime security.
           Η εξασφάλιση υπερατλαντικών πτήσεων απ’ ευθείας με την Ελλάδα.
Στην επίτευξη των προαναφερθέντων είναι αναγκαία η συνδρομή της πολιτείας και των αρμοδίων Υπουργείων και θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτή θα υπάρξει.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι, μέσα στον κύκλο δραστηριοτήτων της Ενώσεώς μας εντάσσεται και η πραγματοποίηση μίας άσκησης – γυμνασίου ευρείας κλίμακας σε κρουαζιερόπλοιο με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου και των δρομολογίων των πλοίων. Αυτό σχεδιάζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί σε λιμένα και περιοχή που θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις από πλευράς χώρου παραμονής του πλοίου και των συνθηκών και καταστάσεων εντός του λιμένος, αλλά και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, ώστε να μπορέσουν να δράσουν άνετα και με ασφάλεια όλες οι δυνάμεις που θα κληθούν, προκειμένου για την αντιμετώπιση κρίσεων και την παροχή συνδρομής σε κινδυνεύοντες στη θάλασσα και μάλιστα σε κατηγορία πλοίων όπως αυτή της κρουαζιέρας που, λόγω του μεγάλου αριθμού μεταφερομένων επιβατών και πληρώματος, έχει ιδιαίτερη σημασία. Τέτοιου είδους γυμνάσια συνδράμουν στην ετοιμότητα των Υπηρεσιών του παράκτιου κράτους, αρμοδίου στον τομέα έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με τους κανονισμούς των οικείων Διεθνών Συμβάσεων, τις οποίες η χώρα μας έχει κυρώσει. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό παρουσιάζεται το ενδιαφέρον της ναυτικής χώρας όπως η Ελλάδα, που έχει μεγάλη ναυτιλία, πυκνή θαλάσσια κυκλοφορία, αλλά και ενδιαφέρον για την προβολή του κλάδου της τουριστικής ναυτιλίας, όπως της κρουαζιέρας, τον οποίο προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αναπτύξουμε και προβάλουμε στον Διεθνή χώρο.
Στην άσκηση αυτή θα λαμβάνονται υπ’ όψιν οι εμπειρίες και όλα τα στοιχεία που εξήχθησαν μετά από μελέτη ναυτικών ατυχημάτων και ο Φορέας μας, που βρίσκεται κοντά σε όλα τα γεγονότα, κρίνει την ενέργεια αυτή σκόπιμη και αναγκαία προκειμένου να εξασφαλίζεται η ετοιμότητα όλων στην αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων.
Ευχαριστούμε την πολιτική Ηγεσία των αρμοδίων Υπουργείων, καθώς και τη στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τη στήριξη στην προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου της κρουαζιέρας.
Αναγνωρίζουμε το ενδιαφέρον και την προσπάθεια του κ. Δημάρχου Πειραιά όσον αφορά στην εκτέλεση έργων στην πόλη, μεταξύ των οποίων και αυτά που εξυπηρετούν τους τουρίστες που καταφθάνουν με τα κρουαζιερόπλοια. Μας είναι γνωστό ότι στα προγράμματα του Δήμου έχουν ενταχθεί πολλά ακόμη έργα προς εκτέλεση και θα ήθελα με την ευκαιρία να παρακαλέσω τον κ. Δήμαρχο, όπως δοθεί προτεραιότητα στη ρύθμιση του κυκλοφοριακού στην πόλη, ώστε με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου να έχει ολοκληρωθεί και αυτό το έργο.
Τον κ. Πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου, για τη συνεργασία στα θέματα του κλάδου της κρουαζιέρας που έχουν σχέση και με την λιμενική υποδομή.
Τον κ. Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και τους προϊσταμένους Διευθύνσεων και Υπηρεσιών, να ευχαριστήσω επίσης, για τη συνεργασία στα θέματα που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των κρουαζιεροπλοίων και των δι’ αυτών μεταφερομένων επισκεπτών – τουριστών στον λιμένα του Πειραιά. Τον επόπτη του ευαίσθητου τομέα ασφαλείας – security κ. Λεγάκη για τη δραστηριότητα του στην λήψη των αναγκαίων μέτρων που υπαγορεύονται από τον Διεθνή Κώδικα ISPS για το Maritime Security.
Θα ήθελα εκ μέρους του Δ.Σ. της Ενώσεώς μας να ευχαριστήσω όλα τα Μέλη που μας εμπιστεύτηκαν και ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκλησή μας να ενταχθούν στο συλλογικό μας Όργανο, έτσι ώστε να υπάρχει η συνεργασία και η πλέον αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση του κλάδου της κρουαζιέρας.
Να ευχηθώ:
           Στις Διαχειρίστριες Εταιρείες των Κρουαζιεροπλοίων,
           Τους Ναυτιλιακούς και Τουριστικούς Πράκτορες του κέντρου και της Περιφέρειας,
           Τους Brokers,
Πάντα υγεία και πρόοδο στις επιχειρήσεις των.
Ιδιαίτερα στις Ενώσεις Λεμβούχων:
           Σαντορίνης,
           Μυκόνου,
           Πάτμου,
επίσης υγεία, στα άξια πληρώματα των σκαφών, που πάντα με προθυμία και επαγγελματισμό στο έργο των, το οποίο ολοκληρώνει τις διαδικασίες εξυπηρέτησης των κρουαζιεροπλοίων και τα εκατομμύρια αποεπιβιβαζομένων τουριστών με ασφάλεια.
Στους Νηογνώμονες – Μέλη μας – να εκφράσω τα συγχαρητήρια για τις πρωτοβουλίες των στην ανάπτυξη προγραμμάτων σχετικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας στη ναυτιλία όπου συμπεριλαμβάνονται και τα νέα συστήματα λειτουργίας των μηχανών με οικολογικούς τρόπους. Ευχόμεθα πάντα επιτυχίες και στον τομέα αυτό που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, όσον αφορά το περιβάλλον και την μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της LOUIS GROUP, κ. Κωστάκη Λοΐζου, για την ευγενική προσφορά του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου LOUIS OLYMPIA, όπου πραγματοποιείται η σημερινή μας εκδήλωση. Επίσης τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της LOUIS HELLENIC CRUISES κ. Αναστασιάδη, τον Γενικό Διευθυντή κ. Κουμπενά, τους Αρχιπλοιάρχους κ. κ. Γκάζικα και Κουφόγιαννη και τα άλλα στελέχη της Εταιρείας, καθώς και τον κ. Πλοίαρχο και το πλήρωμα του πλοίου, για όλες τις διευκολύνσεις που μας προσέφεραν και να τους ευχηθούμε καλά ταξίδια και η ερχόμενη τουριστική περίοδος να έχει απόλυτη επιτυχία στα προγράμματα δρομολογίων των πλοίων.
Ευχαριστώ όλους σας που μας τιμήσατε με την παρουσία σας στη σημερινή μας εκδήλωση.
Σας διαβεβαιώνουμε ότι ο Φορέας μας, με τη νέα του μορφή, θα ακολουθήσει πολιτική και δράση που επιβάλλουν οι σύγχρονες εξελίξεις, προκειμένου για την ανάπτυξη του κλάδου προς όφελος της χώρας μας και των χιλιάδων εργαζομένων.
Εύχομαι σε όλους όπως, το νέο έτος χαρίσει υγεία και ομαλότητα στη Χώρα μας.
Για τη ναυτιλία εύχομαι να συνεχίσει την ανάπτυξή της, τα πλοία να έχουν ασφαλή ταξίδια και οι ναυτικοί μας πάντα στην προσφορά του
πολύτιμου έργου των.
Ευχαριστώ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.