28 Ιαν 2014

Η οικονομική κρίση απομακρύνει τα κρουαζιερόπλοια από την Ελλάδα

Στην κρουαζιέρα σχεδιάζει να επενδύσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βρει ένα στήριγμα στην προσπάθεια που κάνει για να υπερβεί την οικονομική κρίση. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις έως τώρα για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε μεγάλες εταιρείες του κλάδου να επιλέξουν ελληνικούς προορισμούς. Την ίδια ώρα η οικονομική κρίση που πλήττει τη Νότια Ευρώπη και η πολιτική αστάθεια στη Βόρεια Αφρική έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες –κολοσσοί να έχουν φτιάξει πλάνα για τη βόρεια Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ασία. 

Η Ελλάδα απορροφά το 17% των επισκεπτών στα ευρωπαϊκά λιμάνια από μια παγκόσμια αγορά 20 εκατομμυρίων τουριστών. Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, τα συνολικά ετήσια έσοδα θα μπορούσαν να εκτιναχθούν έως το 2016 σε επίπεδο κοντά στα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ  και στη δημιουργία έως και 30 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας έως το 2016.
Όμως τα πραγματικά οφέλη για την εθνική οικονομία παραμένουν χαμηλά καθώς αντιστοιχούν μόλις στο 4%, ήτοι   600 εκατ. ευρώ ετησίως, από τα 15 δισ. ευρώ που έφθασαν τα κέρδη από την κρουαζιέρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα ελληνικά λιμάνια, αποτελούν κυρίως λιμάνια διέλευσης (ports-of-call) και όχι  εκκίνησης (home - ports). Στόχος είναι να γίνουν και  home – port αφού πολλαπλασιάζονται  τα οφέλη για όλους όσοι απασχολούνται στην τουριστική βιομηχανία.
Τα έργα
Ο άξονας για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας βασίζεται  σε μεγάλο βαθμό σε  τέσσερα επίπεδα. Αναβάθμιση Λιμενικών Υποδομών – Ασφάλεια λιμανιών-Μεταφορές - τοπική κοινωνία.

Προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται έργα σε διάφορα λιμάνια της χώρας για την βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς  την βιομηχανία της κρουαζιέρας.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου στα λιμάνια του Πειραιά, του Ηρακλείου, της Κέρκυρας, της Ηγουμενίτσας, των  Χανίων, του Ναυπλίου, της Πάτμου, του Ρεθύμνου και της Σάμου, είτε γίνονται έργα είτε έχουν προγραμματιστεί να γίνουν.
Επιπλέον από τις διοικήσεις έχουν ζητηθεί «προτάσεις υλοποίησης λιμενικών έργων ή ανάπτυξης υπηρεσιών που σχετίζονται με την κρουαζιέρα και θα μπορούσαν να λάβουν χώρα σε βάθος χρόνου (π.χ. πενταετία)».

Επειδή παρουσιάστηκε αύξηση  της κίνησης  της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά κατά 151% την τελευταία δεκαετία 2002-2012, αποφασίστηκε, στο πλαίσιο Επενδυτικού Προγράμματος, η επέκταση του νότιου μέρους του επιβατικού λιμένα, έργο το οποίο αναμένεται να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά το δεύτερο μεγαλύτερο κόμβο κρουαζιέρας  της Μεσογείου, μετά τη Βαρκελώνη. Το έργο αυτό, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκ.ευρώ χρηματοδοτείται κατά 95% από ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία (113,9 εκ. ευρώ).

Στο Ηράκλειο θα γίνουν έργα  ολοκλήρωσης της προβλήτας V προϋπολογισμού 17, εκατομμυρίων ευρώ  από ευρωπαϊκούς πόρους. Η έναρξη τους υπολογίζεται στο τέλος του 2014 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2017.Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί. Επίσης υπάρχει πλάνο  για κατασκευή σταθμού εξυπηρέτησης  κρουαζιέρας  προϋπολογισμού 3,3 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους.

Στην Κέρκυρα προβλέπεται μεταξύ άλλων η διαμόρφωση 2ης εισόδου  στο λιμάνι, εκβάθυνση της λιμενολεκάνης, διαπλάτυνση μόλων και επέκταση του λιμανιού Ερείκουσας.
Στην Ηγουμενίτσα  βρίσκονται σε εξέλιξη  η εγκατάσταση  φωτεινής σηματοδότησης  και σήμανσης του νέου λιμανιού  καθώς και παροχή υπηρεσιών  Ασφάλειας Λιμενικών Εγκαταστάσεων (εφαρμογή κώδικα ISPS).

Στα Χανιά, στο λιμάνι της Σούδας  τα έργα αφορούν την επισκευή-ανακατασκευή  των δρόμων στο λιμάνι, βελτίωση  του επιβατικού σταθμού κρουαζιέρας καθώς και εγκατάσταση και λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας.

Στο Ρέθυμνο  βρίσκεται στο  στάδιο της κατακύρωσης μελέτη έργων εγκατάστασης πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιου  προϋπολογισμού 498,09 χιλιάδων  ευρώ το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια Κρήτης. Η έναρξη αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2014.
Στο Ναύπλιο  έχει γίνει η έγκριση των πρακτικών για την εκβάθυνση του λιμανιού και την υποστήριξη των κρηπιδωμάτων, προϋπολογισμού 3,3 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, περίφραξη του λιμανιού  και τοποθέτηση εγκαταστάσεων  για την εφαρμογή του Κώδικα Ασφαλείας.
Στη Σάμο είναι υπό εκτέλεση   η  κατασκευή επιβατικού σταθμού προϋπολογισμού 2,8 εκατομμυρίων ευρώ  με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και τα περιφερειακά προγράμματα Κρήτης-Νήσων Αιγαίου.
Στην Πάτμο βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη  για την ανάπτυξη του λιμανιού της Σκάλας, κόστους 66,6 χιλιάδων ευρώ  αλλά και για επέκταση της χερσαίας ζώνης.
Η Μεσόγειος
Όμως  οι οιωνοί για την κρουαζιέρα στη Μεσόγειο δεν φαίνεται ότι  είναι καλοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Cruise Lines International Association, οι προορισμοί  για τη Μεσόγειο μειώνονται το 2014. Αιτία είναι το έκρυθμο πολιτικό κλίμα στη βόρειο Αφρική και η οικονομική κρίση που μαστίζει τη νότια Ευρώπη και χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία  και η Ελλάδα. Από το σκηνικό αυτό  αναμένεται να πληγεί και η Τουρκία.
Οι εταιρείες-κολοσσοί της  κρουαζιέρας ρίχνουν το βάρος τους  στην Ασία και στην Αυστραλία όπου αυξάνουν την συνολική μεταφορική ικανότητα των πλοίων που στέλνουν εκεί κατά 31% και 22% αντίστοιχα.
Επίσης, δυναμώνουν την παρουσία τους  κατά 12% στην Καραϊβική και κατά 5,2% στη Βόρεια Ευρώπη. Επίσης αυξάνουν τη χωρητικότητά τους κατά 31,6% στην Ασία και κατά 22% στην Αυστραλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.