21 Ιαν 2014

Στον Μπαρνιέ παραπέμπει ο Αλμούνια τον Βαρβιτσιώτη για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Στον  επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ έριξε το…μπαλάκι  για την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΠ ΑΕ ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια, στη συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε στον επίτροπο ότι πρέπει να τελειώσει το θέμα του φιλιού διακανονισμού με την ΣΕΠ- Cosco και να εγκριθεί από την Ε.Ε. προκειμένου να ξέρει η ελληνική κυβέρνηση τι και πόσο θα πουλήσει τις μετοχές.  
Όπως τόνισε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αν η υπόθεση πάει στη διαιτησία, τότε αφενός θα υπάρξει χρονοτριβή στην ιδιωτικοποίηση και αφετέρου θα υπάρχει μία εκκρεμότητα η οποία  θα κάνει λιγότερη ελκυστική  στους επενδυτές. Επίσης, συμπλήρωσε, ότι η  έγκριση της συμβάσεως από την επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ θα είναι μήνυμα ότι θα γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα ενώ θα ανοίξει θέσεις εργασίας και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας που είναι το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση.
Από την πλευρά του, ο Χοακίν Αλμούνια  είπε στον ΥΝΑ ότι περιμένει απάντηση από την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς για το αν το συμφωνητικό είναι νομικά σωστό και δεν υπάρχουν θέματα κρατικής ενίσχυσης. «Αν δώσει την έγκρισή του ο κος Μπαρνιέ τότε δεν έχω πρόβλημα  να εγκρίνω το συμφωνητικό αρκεί να μου δώσετε αναλυτικά  όλα τα οικονομικά στοιχεία  και τις πτυχές της υπόθεσης». Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Μισέλ Μπαρνιέ, σε μία προσπάθεια να επισπεύσει τις διαδικασίες.
Ο φιλικός διακανονισμός προβλέπει νέα επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, ύψους 230 εκατ. ευρώ, με αντάλλαγμα την αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος που καταβάλλει κάθε χρόνο η κινεζική εταιρεία για το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων.
Η απόφαση  της Επιτροπής, ακόμα και στην περίπτωση που  είναι αρνητική, θα δώσει τη δυνατότητα στο ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει άμεσα στην κατάρτιση του τελικού κειμένου για την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.