10 Ιαν 2014

“Κακές τράπεζες” για τα ναυτιλιακά δάνεια

Σε μία προσπάθεια να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και την ποιότητα του ενεργητικού τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες μειώνουν τον  αριθμό δανείων που χορηγούν στις ναυτιλιακές εταιρείες ενώ απαλλάσσονται από τα τοξικά δάνεια.

Την αρχή έκανε η  Lloyd’s Bank που η οποία το 2012 πούλησε 750 εκατομμύρια δολάρια που είχε στο ναυτιλιακό της χαρτοφυλάκιο και πριν δύο εβδομάδες άλλα  500 εκατομμύρια.
Την ίδια πολιτική αναμένεται να ακολουθήσει  η  RBS,  η οποία επανεξετάζει την συνολική της δανειακή έκθεση στην ναυτιλία, που ανέρχεται στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να μεταφέρει τα προβληματικά της δάνεια σε μία “Bad Bank” με στόχο την γρήγορη πώληση τους, με έκπτωση σε σχέση με την πραγματική τους αξία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η διοίκηση της RBS εξετάζει το σενάριο να  πουλήσει δάνεια αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων άμεσα και άλλα  500 εκ. σε έξι μήνες περίπου προσβλέποντας σε καλύτερες τιμές αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών και βελτιωθεί η ναυλαγορά.
Υπολογίζεται ότι η RBS θα μεταφέρει στην «Κακή Τράπεζα», εκεί που μεταφέρονται τα ζημιογόνα στοιχεία του ενεργητικού, τέσσερα με πέντε δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά.
Βασικός στόχος των τραπεζών είναι να πάρουν κάποια στιγμή τα χρήματά τους πίσω και όχι να προχωρήσουν σε κατασχέσεις πλοίων η τιμή των οποίων είναι ούτως ή άλλως χαμηλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.