10 Ιαν 2014

Ναυλαγορά: Συνεχίζεται η διόρθωση του δείκτη κάτω από τις 2.000 μονάδες

Στις 1.826 μονάδες έκλεισε χθες ο δείκτης της ναυλαγοράς σημειώνοντας πτώση κατά 50 μονάδες συνεχίζοντας τη διόρθωση προς τα κάτω αφού πριν τις γιορτές έχει  ξεπεράσει τις 2.000 αγγίζοντας 2.300.


  «Το θετικό σημείο είναι πως σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, η διόρθωση του δείκτη είναι πολύ μικρότερη από αυτή που αναμέναμε και η οποία συνήθως συντελείτε περίπου 2 εβδομάδες πριν το τέλος του χρόνου. Όμως όπως φαίνεται, η μεγαλύτερη  διόρθωση θα έρθει λίγο καθυστερημένα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η γενικότερη πεποίθηση για βελτίωση της αγοράς το 2014 δεν συνεχίζει να υφίσταται» επισημαίνει ο διεθνής ναυλομεσιτικός οίκος G.Mοundreas SA:

«Αυτή την πεποίθηση εκφράζει και η DVB Bank στην τελευταία της ανάλυση αναφέροντας ότι η ζήτηση (Demand) για πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου θα είναι αρκετά ισχυρή τα επόμενα 2 με 3 χρόνια, εκτιμώντας τη τουλάχιστον στο 7% για κάθε χρόνο. Στην έκθεση της αναφέρει ότι στην
παρούσα φάση ο συνολικός αριθμός των πλοίων είναι 9.725 πλοία η 678,2 εκ. DWT και το βιβλίο παραγγελιών ανέρχεται στα 1.365 πλοία ή 105,6 εκ. DWT, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το 2017».

Σε άλλη   ανάλυση, η RS Platou, επισημαίνει  πως η χρονιά που πέρασε ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η αύξηση της προσφοράς χωρητικότητας τελικά δεν είναι τόσο μεγάλη όπως κάποιοι φοβόντουσαν και η παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει και δείχνει σημάδια βελτίωσης, θέτοντας έτσι τις βάσεις για
μία καλύτερη αγορά το 2014 χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα ημερήσια έσοδα των πλοίων θα φτάσουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Ως  επιβεβαίωση  των ανωτέρω επικαλείται την άνοδο της αγοράς κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2013 και ιδιαίτερα του τελευταίου τριμήνου.
Συνεχίζοντας τονίζει  την βαρύτητα της Κίνας στην αγορά των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου καθώς όπως αναφέρει το 2013 η θετική έκπληξη ήταν ότι οι εισαγωγές της Κίνας σε εμπορεύματα
χύδην φορτίων αυξήθηκαν κατά 13%, ενώ οι εισαγωγές των υπολοίπων ασιατικών χωρών κινήθηκαν σε καλύτερα επίπεδα από τον προηγούμενο χρόνο και της Ευρώπης παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.