11 Μαΐ 2017

Ναυτιλία: Επιμένει στο γερμανικό μοντέλο για τις ΣΣΕ ο Κουρουμπλής



Το πρόβλημα που έχει προκύψει στην ελληνική ναυτιλία με την μη υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας παραμένει αφού η ΕΕΕ και η ΠΝΟ δεν τα βρίσκουν.  Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, μέσω του ΥΝΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή εμμένει στην πρότασή της για εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου.

 Για το θέμα αυτό ο ΥΝΑ είχε τοποθετηθεί παλαιότερα επισημαίνοντας: «Υπάρχει από το 2010 μια ρήξη της ΠΝΟ με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Γιατί η Ένωση Εφοπλιστών δεν υπογράφει Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, θέλει να εφαρμοστεί μία διεθνής σύμβαση. Αυτό αφορά κυρίως τα κατώτερα πληρώματα. Έγιναν διάφορες προσπάθειες. Ακόμα και ο Μανώλης ο Κεφαλογιάννης κατάργησε μια υποχρέωση των εφοπλιστών, αλλά δεν ήρθε αποτέλεσμα. Στόχος είναι να φέρω και τις δύο πλευρές στο τραπέζι. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι πολύ μεγάλη.


 «Λέω στους εφοπλιστές ότι πρέπει να βάλουν κι αυτοί λίγο πλάτη. Δε γίνεται συμφωνία χωρίς να χάσουν και οι δύο πλευρές. Άλλο το κόστος ζωής στις Φιλιππίνες και άλλο στην Ελλάδα, όπου ζει ο Έλληνας ναυτικός. Προτείνω να εφαρμοστεί το γερμανικό μοντέλο. Τι έκαναν οι Γερμανοί; Έβαλαν στην Εθνική Σύμβαση ένα 20% επιπλέον της Διεθνούς Σύμβασης. Κάπως πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συγκλίνουν οι απόψεις των δύο πλευρών. Ξέρουν στην ΠΝΟ τις απόψεις μου για τα εργασιακά δικαιώματα, που είναι σαφείς. Μάλιστα έθεσα το θέμα και στην Επίτροπο την κ. Μπουλτς τονίζοντας ότι πρέπει να αναληφθεί διεθνής πρωτοβουλία, ίσως μέσω του ΙΜΟ για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των Ναυτικών διεθνώς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.