9 Ιουν 2014

Σε διαφορετικές ρότες τα αδέλφια Πολέμη

Μερική Αναδημοσίευση


Μία από τις πιο ιστορικές οικογένειες της ελληνικής ναυτιλίας αποφάσισε να κάνει… split  και να χωρίσει επιχειρηματικά. Ο Σπύρος και ο Αδαμά­ντιος Πολέμης αποφάσισαν να χαράξουν ξεχωριστή ρότα ύστερα από δεκαετίες επιτυχημένης συνύπαρξης. Ο λόγος είναι η νέα γενιά που μπήκε στις επιχειρήσεις.
Τα παιδιά των δύο Ελλήνων πλοιοκτητών φέρεται να έχουν άλλον τρόπο σκέψης και διαφορετικούς στόχους. Η απόφαση ελήφθη κοινή συναινέσει και σε αδελφικό κλίμα. Το ρητό του πατριάρχη της οικογένειας, του Λεωνίδα, «η ισχύς εν τη ενώσει» δεν πέρασε στην τρίτη γενιά, στα εγγόνια του.  Στην έως τώρα κοινή ναυτιλιακή εταιρεία τους, την  Polembros Maritime, θα παραμένει ο Σπύρος Πολέμης, που είναι και ο μεγαλύτερος ηλικιακά, μαζί με τον γιο του Λεωνίδα. Τα δύο παιδιά του Αδαμάντιου, ο Λεωνίδας και η Αλίνα, ασχολούνται ήδη με τη ναυτιλιακή εταιρεία New Shipping, η οποία ιδρύθηκε το 2005 και διαθέτει στόλο από επτά πλοία, φορτηγά και δεξαμενόπλοια.
Οι Aνδριώτες της Polembros
Οι ρίζες της οικογένειας Πολέμη φτάνουν δυόμισι αιώνες πίσω, στην Ανδρο, με έντονη παρουσία στα θεσμικά δρώμενα της παγκόσμιας εφοπλιστικής κοινότητας. Στο ευρύτερο κοινό οι Πολέμηδες έγιναν γνωστοί όταν ο Αδαμάντιος, αν και είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, αναμίχθηκε, μαζί με τον γιο του Λεωνίδα, στα διοικητικά δρώμενα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παναθηναϊκού την εποχή της πολυμετοχικότητας. Μάλιστα, λίγο έλειψε να αναλάβει και την προεδρία της ΠΑΕ σε δύσκολες οικονομικά εποχές.
Ωστόσο στα μέσα Ιανουαρίου του 2011, μία ημέρα πριν από τη γενική συνέλευση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός,  ξεκαθάρισε, με γραπτή του δήλωση, πως δεν θέλει να είναι αυτός ο επόμενος πρόεδρος της ομάδας και πως δεν πρόκειται να βάλει υποψηφιότητα.
Ο Αδαμάντιος μαζί με τον αδελφό του Σπύρο, τον οποίο αποκαλεί «ο πιο στενός μου φίλος», ήλεγχαν  στόλο 28 καραβιών, φορτηγά και δεξαμενόπλοια, ενώ περιμένουν μέσα στο 2014 να παραλάβουν τέσσερα νεότευκτα φορτηγά. Η στρατηγική τους ήταν, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η Polembros Maritime αντί να πουλά πλοία να αγοράζει, και μάλιστα σε συμφέρουσες τιμές, ώστε μόλις η οικονομία ανέκαμπτε να  δημιουργούνται υπεραξίες.
Ο Σπύρος Πολέμης γεννήθηκε στην Ανδρο και ο Αδαμάντιος στην Αθήνα, όπου τα δύο αδέλφια μεγάλωσαν και πήγαν σχολείο. Εκαναν τις σπουδές τους στην Αμερική. Πήρε master στα Οικονομικά δουλεύοντας κατά τη διάρκεια των σπουδών του στα γραφεία της εταιρείας στη Νέα Υόρκη. Ο Αδαμάντιος  σπούδασε μηχανολόγος. Γύρισαν και οι δύο στην Ελλάδα, όπου έκαναν τη στρατιωτική τους θητεία υπηρετώντας στο Πολεμικό Ναυτικό. Στη συνέχεια πρώτα ο Σπύρος και μετά ο Αδαμάντιος έφυγαν για το Λονδίνο, όπου εγκαταστάθηκαν οικογενειακώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.