25 Μαΐ 2017

ΟΠΕΚ: Aποφάσισε εννιάμηνη παράταση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου

Σε απόφαση για εννεάμηνη παράταση της συμφωνίας περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου κατέληξαν οι χώρες του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Οργανισμού που μίλησε στο πρακτορείο Reuters.
Η απόφαση έρχεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για περιορισμό της προμήθειας μαύρου χρυσού σε διεθνές επίπεδο, καθώς το πλεόνασμα στα αποθέματα  έχει οδηγήσει σε ισχυρές πιέσεις τις τιμές του πετρελαίου, καθώς και στα έσοδα κατά την τελευταία τριετία.

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνάντησης τα futures του αμερικανικού αργού τύπου WTI υποχώρησαν. Οι τιμές ήταν κοντά στο επίπεδο των 52 δολαρίων το βαρέλι, ωστόσο υποχώρησαν στα 50,8 μόλις άρχισαν να συνομιλούν οι υπουργοί πετρελαίου.
«Εννέα μήνες στο ίδιο επίπεδο παραγωγής από τα κράτη – μέλη (του ΟΠΕΚ) είναι μια πολύ ασφαλής και σχεδόν σίγουρη επιλογή», ανέφερε νωρίτερα ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας και Πετρελαίου, Khalid Al-Falih.
Εξήγησε ότι στο τραπέζι τέθηκαν όλες οι επιλογές – συμπεριλαμβανομένης μιας μεγαλύτερης μείωσης παραγωγής και μιας πιθανής εξάμηνης παράτασης – όπως είπε όμως, η ασφαλέστερη επιλογή θεωρείται η εννιάμηνη παράταση. Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου θεωρείται ότι οφείλεται στην απογοήτευση των traders από την έλλειψη μεγαλύτερων περικοπών στην παραγωγή.
Αναλυτής της Energy Aspects αναφέρει πως οι τιμές του πετρελαίου είναι πολύ ευμετάβλητες όταν πραγματοποιούνται συναντήσεις του ΟΠΕΚ, για να προσθέσει ότι η πτώση στις τιμές πυροδοτήθηκε πιθανότατα από ανισορροπίες στην αγορά, καθώς κάποιοι αναμένουν μεγαλύτερη μείωση παραγωγής .
Γύρω στις 12:00 το μπρνετ είχε ανακάμψει με άνοδο 0,1% στα 54,11 δολ/βαρέλι και το WTI στα 51,37 δολ.
Οι τιμές είχαν αυξηθεί μετά τη δέσμευση του ΟΠΕΚ και άλλων παραγωγών χωρών, όπως της Ρωσίας, να μειώσουν την παροχή πετρελαίου κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα και για το 2018, και όχι μόνο για το α' εξάμηνο του 2017.
Σύμφωνα με τη Wood Mackenzie μια εννιάμηνη παράταση θα έχει μικρή επίπτωση στις προβλέψεις της για τις τιμές του 2017, ήτοι στα 55 δολ. το βαρέλι κατά μέσο όρο για το μπρεντ. Παράλληλα, προβλέπει ότι μια εννιάμηνη παράταση θα έχει ως συνέπεια την αύξηση κατά 950.000 βαρέλια ημερησίως στις ΗΠΑ, γεγονός που θα υποσκάψει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ.
Ηδη, η παραγωγή πετρελαίου από τις ΗΠΑ έχει αυξηθεί πάνω από 10% από τα μέσα του 2016 σε πάνω από 9,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς οι εξορυκτικές εταιρείες επωφελούνται από τις υψηλότερες τιμές και το κενό που άφησαν στις προμήθειες πετρελαίου ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του.
Όπως σημείωνε η Wood Mackenzie, η συμφωνία για παράταση της μείωσης παραγωγής για όλο το 2018,  μπορεί να ανεβάσει τη μέση τιμή του μπρεντ  στα 63 δολ. το βαρέλι.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.