8 Μαΐ 2013

ΔΟΥ Πλοίων: Μια χρήσιμη υπηρεσία για την ελληνική ναυτιλία


Άρθρο του Μιχάλη Λάμπρου 
Αντιπροέδρου της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας

Πριν από λίγες ημέρες η ΔΟΥ Πλοίων μεταφέρθηκε από την μέχρι σήμερα έδρα της στην οδό Μαυρομιχάλη 3 στα νέα της υπερσύγχρονα Γραφεία επί της Ακτής Μιαούλη. 
Με αυτό τον τρόπο οι πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει αυτή η ΔΟΥ πλησίασαν στην καρδιά της ελληνικής και της ελληνόκτητης Ναυτιλίας που δεν είναι άλλη από τον ιστορικό δρόμο της Ακτής Μιαούλη.

Όλος ο εφοπλιστικός κόσμος του Πειραιά αλλά και των περιοχών που λειτουργούν ναυτιλιακά γραφεία, των οποίων οι δραστηριότητες παρακολουθούνται αποκλειστικά από τη ΔΟΥ Πλοίων, χαιρετίζει την μεταφορά τους στην καρδιά του Πειραιά, διότι πιστεύει ακράδαντα ότι η προσφορά στην υπόθεση της μεγάλης Ελληνικής Ναυτιλίας αλλά και ο τρόπος που τα στελέχη της συγκεκριμένης ΔΟΥ αντιμετωπίζουν και επιλύουν τα προβλήματα των εταιρειών και των πλοίων που υπάγονται σε αυτήν διενεργείται κατά τρόπο άψογο, χωρίς τις γνωστές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και αναβλητικότητες.
Συγχρόνως πιστεύομε πλέον ότι αυτή η μεταφορά σηματοδοτεί και το τέλος των φημών που κυκλοφόρησαν στο παρελθόν ευρύτατα περί δήθεν καταργήσεως ή συγχωνεύσεως της ΔΟΥ Πλοίων με άλλες ΔΟΥ εκτός αντικειμένου ναυτιλίας.
Κατά το παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο, έχομε επανειλημμένα τονίσει και υπογραμμίσει ότι η ΔΟΥ Πλοίων αποτελεί μια πέρα για πέρα εξειδικευμένη υπηρεσία τα στελέχη της οποίας έχουν αποκτήσει μία σχεδόν τέλεια εξειδίκευση σε όλα τα θέματα που αφορούν την ομαλή λειτουργία των ναυτιλιακών εταιρειών διότι απλούστατα μετά από τόσα χρόνια έχουν καταλάβει το νόημα των δραστηριοτήτων του τομέα της Ναυτιλίας μας και καταβάλουν κάθε προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων αυτών των εταιρειών πάντοτε με γνώμονα την ισχύουσα νομοθεσία.
 Η ΔΟΥ Πλοίων πρέπει να υφίσταται και να λειτουργεί ως ανεξάρτητος φορέας και να συνεχίζει με την παρούσα μορφή της να προσφέρει τις υπηρεσίες της όπως πράττει μέχρι σήμερα με επιτυχία.
 Φρονούμε ότι κάθε προσπάθεια, κάθε σκέψη είτε για την κατάργηση της εν λόγω ΔΟΥ, όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν, είτε για την συγχώνευσή της με άλλες ΔΟΥ τελείως άσχετες με τον εξειδικευμένο αντικείμενο της Ναυτιλίας θα δημιουργήσουν τεράστια κενά στην επίλυση των προβλημάτων και θα προκαλέσουν ανυπολόγιστες καθυστερήσεις και ζημιές όχι μόνο στις εταιρείες του ναυτιλιακού χώρου αλλά και στο ίδιο το κράτος και κατ΄ επέκταση στην εθνική μας οικονομία.
 Επομένως δεν υπάρχει άλλη λογική λύση από αυτή της διατήρησης της αυτοτέλειας και της ανεξάρτητης λειτουργίας της ΔΟΥ Πλοίων και γιατί όχι και της αναβάθμισής της, ιδιαίτερα τώρα που η έδρα της μεταφέρθηκε στην καρδιά της Ελληνικής και της Ελληνόκτητης Ναυτιλίας.
Αυτό είναι ένα καθολικό αίτημα ολοκλήρου του ναυτιλιακού κόσμου του Πειραιά.

Μην θίγετε κύριοι αρμόδιοι τα καλώς κείμενα. Αφήστε την ΔΟΥ Πλοίων και τα καταξιωμένα και εξειδικευμένα στελέχη της να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία και την προσφορά τους στη Μεγάλη Ελληνική και Ελληνόκτητη Ναυτιλία μας.
Θα είναι τεράστιο λάθος οποιαδήποτε κατάργησή της ή συγχώνευσή της με άλλη ΔΟΥ.  Μην ξεχνάτε το πάθημα με την κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που κόστισε ανυπολόγιστα στην Ναυτιλία μας και στην Ελληνική σημαία.

Πηγή: www.newmoney.gr