8 Ιουν 2018

Θ.Βενιάμης: Δεν υπάρχουν Ελληνες καπετάνιοι


Αναφερόμενος στο σύστημα της Ναυτικής εκπαίδευσης και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σημαίας ο Θεόδωρος Βενιάμης επεσήμανε: «Πρέπει να γίνει ολιστική προσέγγιση στα θέμα της ναυτικής εκπάιδευσςη. Έχουμε πιάσει πάτο ή οροφή. Ο,τι εισάγονται μόνο 1.200 νέοι και νέες στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού κάθε χρόνο συρρικνώνει την ελληνική σημαία, την ελληνική ναυτοσύνη , την ελληνική τεχνογνωσία.

Η μειωμένη εισαγωγή σπουδαστών δημιουργεί τεράστια θέματα. Σήμερα η μία εταιρεία παίρνει με μεταγραφή από την άλλη Έλληνες καπεταναίους. Τους δίνουν ακόμη και πριμ μετεγραφής. Είναι παλαβό σε μία χώρα που είναι η πρώτη ναυτική δύναμη στον κόσμο. Επίσης ό,τι καλύτερο έχουμε σε Έλληνες καπετάνιους τους προσλαμβάνουν οι Γερμανοί. Πάνω από 200 καπετάνιοι δουλεύουν σε εταιρείες γερμανικών συμφερότων» και προσέθεσε:
«Οι έλληνες ναυτικοί που νομίζετε ότι υπάρχουν ΔΕΝ υπάρχουν.
Για την ανταγωνιστικότητα επεσήμανε : «Υπάρχουν δύο τρόποι για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σημαίας: 1) Να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις και κάνεις την ελληνική σημάια όπως οι άλλες ευρωπαϊκές σημαίες αναταγωνιστική για παράδειγμα η Μάλτα και η Κύπρος. Εκεί κάνεις μία επανάσταση ριζική απέναντι στους συνδικαλιστές. Δεν είμαι ενααντίον των συνδικαλιστών. Ή βάζεις μέσα χιλιάδες φοιτητές μέσα στις σχολές και υπάρχει ισορροπία και αρχίζουν τα πράγματα να λειτουργούν.
2) Εχουμε τώρα τέσσερις ιδιωτικές ναυτικές Ακαδημίες. Ούτε σε αυτό είμαστε ενάντια. Αρκεί να μπορέσουν να πάνε να σπουδάσουν ελεύθερα Έλληνες που θέλουν να πάνε στη θάλασσα» και συνέχισε:
«Για να μπορέσουμε στι ελληνικό νηολόγιο να έχουμε χιλιάδες πλοία πρέπει να το εναρμονίσουμε με τα υπόλοιπα νηολόγια της Ευρώπης. Δεν υπάρχει ένα νηολόγιο στην Ευρώπη ακόμη και του Λουξεμβούργου που να έχει κάποια δέσμευση όπως στο ελληνικό. Και εμείς θέλουμε να υπάρχουν χιλιάδες πλοία στο ελληνικό νηολόγιο. Θέλουμε να έχουμε ελληνική σμαία στα πλοία μας. Είμαστε υπερήφανοι ότνα παραλαμβάνουμε ένα πλοίο από τα ναυπηγεί ακαι ακούγεται η εθνικός μας ύμνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.