8 Ιουν 2018

Βολές Βενιάμη για τις πετρελαϊκές: «Μην πυροβολείτε τη ναυτιλία»

«Μην πυροβολείτε τη ναυτιλία. Ο πλανήτης δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τη ναυτιλία που μεταφέρει το 90% του παγκοσμίου εμπορίου». Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της 'Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της διεθνούς Έκθεσης Ποσειδώνια 2018.
Η αφορμή δόθηκε με την υποχρεωτική χρήση καυσίμου με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, σε ποσοστό 0,5% από το 2020.

«Αρκεί οι ναυτιλιακές εταιρείες να μπορούν να προμηθεύσουν το καύσιμο εκεί που χρειάζεται και σε όποια μέρη τα πλοία πηγαίνουν. Θα πουν πολλές πετρελαϊκές εταιρείες ότι μπορούν να προμηθεύσουν με καύσιμο 0,5% σε θείο από το Μάρτιο του 2020.
Αυτό που δεν λένε είναι δύο πράγματα: 1) το καύσιμο το οποίο πρόκειται να φέρουν και να δώσουν στη ναυτιλία δεν είναι συμβατό με τους SOLAS και ότι είναι επικίνδυνο να το πάρει το πλοίο διότι οι συνέπειες είναι άγνωστες και κανείς δεν έχει έρθει μέχρι σήμερα να πει ποιος εγγυάται και ποιος παίρνει την ευθύνη εάν το specification του καυσίμου που θα μας δώσουν δε είναι συμβατό. Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας και ασφάλειας.
Το 2ο είναι ότι κανείς από τις εταιρείες δεν εγγυούνται ότι η πρόσμιξη του καυσίμου δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα ασφαλείας πάνω στο πλοίο. Είναι και τι ζημιά θα προκαλέσει στη μηχανή του πλοίου και να μείνουν καραβοφάναρα δεν ξέρω πόσα πλοία. Πρέπει να βρουν προς τα έξω ποι πετρελαϊκές εταιρείες να πουν και να δηλώσουν εάν μπορούν να είναι συμβατά τα καύσιμα και αν είναι η χρήσης ασφαλής. Είναι τεράστιο θέμα.
Οι εταιρείες καυσίμων θα πιστοποιηθούν το 2023 και καλείται σήμερα η ναυτιλία να χρησιμοποιήσει αυτό το καύσιμο χωρίς να είναι πιστοποιημένες οι πετρελαϊκές εταιρείες.
Να μην κοιτάνε στα μάτια τη ναυτιλία για θέματα ρύπανσης γιατί η ναυτιλία δεν φταίει. Χρησιμοποιεί ό,τι της δίνουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.