21 Ιουν 2018

Γιάννης Πλακιωτάκης: «Να γίνει η Ελλάδα το παγκόσμιο κέντρο θαλάσσιου τουρισμού»

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης με τον Κώστα Κατσαφάδο
Στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας πραγματοποιήθηκε ημερίδα της ΝΔ με θέμα «Κρουαζιέρα-Θαλάσσιος Τουρισμός-Λιμενική Πολιτική-Προτάσεις για την επόμενη ημέρα».
Ο τομεάρχης Ναυτιλίας της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει παγκόσμιο κέντρο της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού εν γένει. «Θέλουμε πολύ περισσότερες μαρίνες από τις 19 που υπάρχουν. 50 εκατομμύρια ευρώ είναι ο τζίρος από τις μαρίνες ενω οι τουρίστες με τα σκάφη αφήνουν στη στεριά πολλαπλάσια χρήματα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «με φορολογικούς συντελεστές αυξημένους και υψηλό ΦΠΑ δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό».

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της εκπαίδευσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει οι σχολές να βγάζουν αξιωματικούς ειδικευμένους στο γιώτινγκ ενώ θα πρέπει ενα προχωρήσει και η ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση παράλληλα με μία ισχυρή δημόσια εκπαίδευση.
Σε ό, τι αφορά την κρουαζιέρα ανέφερε ότι θέλουμε λιμάνια home porting. «Θα πρέπει όμως τα λιμάνια αυτά να ικανοποιούν τα 81 κριτήρια που έχουν θέσει οι εταιρείες κρουαζιέρας». «Ως ΝΔ θα προχωρήσουμε σε ένα μοντέλο πρόσφορο είτε με ολική παραχώρηση είτε με μερική παραχώρηση σε εταιρείες κρουαζιέρας. Παραχώρηση με μακροχρόνιες συμβάσεις. Χρειάζεται σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα όπως αποδείχθηκε με τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ. Χρειάζεται επικαιροποίηση του λιμενικού συστήματος» συμπλήρωσε ο κ. Πλακιωτάκης.
Ο βουλευτής Α Πειραιά, Κώστας Κατσαφάδος, επεσήμανε από την πλευρά του ότι: «Πρέπει να υπάρξει ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τον θαλάσσιο τουρισμό. Είμαστε πολύ πίσω ακόμη. Για τον Πειραιά είναι μονόδρομος το home porting ώστε να γίνει τουριστικός προορισμός. Πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο όλοι οι τουρίστες της κρουαζιέρας να πηγαίνουν κατευθείαν στην Αθήνα και να επιστρέφουν στο κρουαζιερόπλοιο. Χρειάζεται προγραμματισμός».

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων, Ανδρέας Ποταμιάνος, ανέφερε ότι «Δεν πρέπει να χάσουμε τη φιλοξενία. Αυτό διαδόθηκε πολύ γρήγορα ανά τον κόσμο και έγινε η Ελλάδα τουριστικός προορισμός. Σήμερα χάνεται η φιλοξενία. Δεν προσέχουμε την ποιότητα. Πρέπει να προσέξουμε να μην χαθεί η ποιότητα των νησιών μας». Πρόσθεσε ότι άλλος ένας αρνητικός παράγοντας είναι ότι χάθηκαν τα ελληνικά πληρώματα. «Δεν χρειαζόμαστε μεγάλα λιμάνια στα νησιά που δεν μπορούν να απορροφήσουν τους τουρίστες». Ακόμα υπογράμμισε ότι «Όλοι μένουν στην αύξηση του αριθμού των τουριστών αλλά δεν μας λένε πόσα χρήματα μένουν στην Ελλάδα. Μειώνονται τα έσοδα ενώ αυξάνει ο τουρισμός».
Ο Μάνος Κόνσολας, τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ, είπε ότι: «Επιχειρούμε με εξωστρεφείς δραστηριότητες να επικοινωνήσουμε με τα στελέχη του θαλάσσιου τουρισμού και ότι κυβέρνηση τον έχει εξοβελίσει». «Είναι η τριετία που η κρουαζιέρα ναυαγεί στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόνσολας λέγοντας ότι «Το 2017 είχαμε πτώση στις αφίξεις κατά 20% και πτώση αριθμού επιβατών κατά 11%» ενώ παρέθεσε μια σειρά επισημάνσεων και προτάσεων:
-Υπάρχει έλλειψη ανταγωνιστικότητας σε λιμάνια και αεροδρόμια. Δεν υπάρχουν σύγχρονες υποδομές για την εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων.
-Υπάρχει έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για την κρουαζιέρα. Η κυβέρνηση έχει βάλει στον αυτόματο πιλότο την κρουαζιέρα. Δεν έχουν φέρει ούτε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή.
-Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το hub της ανατολικής Μεσογείου, με έξι λιμάνια -Πειραιάς-Ηράκλειο-Κέρκυρα-Ρόδος-Κατάκολο- Λαύριο, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του αεροπορικού δικτύου.
-Χρειάζεται η δημιουργία σύγχρονου φορέα προβολής και προώθησης της κρουαζιέρας σε ελληνικούς προορισμούς.
-Άνοιγμα σε νέες αγορές όπως της Κίνας.
-Δημιουργία δικτύων Θεματικής Κρουαζιέρας.
-Διεύρυνση λειτουργίας ωραρίων αρχαιολογικών χωρών σε νησιά που αποτελούν προορισμό κρουαζιέρας.»
Τέλος, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε ότι  «Μόνο η αύξηση του ΦΠΑ στο ελληνικό ναυλοσύμφωνο είναι ένα επιπλέον βάρος. Το γεγονός ότι σχεδιάζεται ΦΠΑ στη ναυπήγηση πλοίων για πλόες εσωτερικού θα είναι η ταφόπλακα του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού».
«Θα έπρεπε να ανοίξουμε ακόμη περισσότερο τις πόρτες στα σκάφη αναψυχής και στα κρουαζιερόπλοια. Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της αγοράς που επενδύουν» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.