17 Ιουν 2018

«Βραβείο αριστείας» στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Αναδημοσίευση κειμένου+ φωτό
από το www.newmoney.gr
Με το Βραβείο Αριστείας τίμησαν το Propeller Club - Port of Piraeus και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), θέλοντας να αναδείξουν τον νευραλγικό ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική ναυτιλία στο παγκόσμιο εμπόριο, αλλά και το κοινωνικό έργο που προσφέρει, τις περισσότερες φορές μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Επίσης, με το βραβείο αυτό τιμήθηκε η ΕΕΕ για τη διαχρονική συμβολή της στην ελληνική ναυτιλία.

To βραβείο απένειμαν στον πρόεδρό της, Θεόδωρο Βενιάμη, ο πρέσβης των ΗΠΑ μαζί με τον πρόεδρο του Propeller Club, Γιώργο Ξηραδάκη.
Ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης τόνισε: «Στην πραγματικότητα, τιμούμε την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών γιατί χωρίς αυτήν η ελληνική ναυτιλία, παρά τη γιγάντωση και την πρωτοκαθεδρία της στη διεθνή ναυτιλιακή κατάταξη, δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στο οποίο κινείται. Παρά την ατομικότητα που διαφαίνεται ότι χαρακτηρίζει την ελληνική ναυτιλία, η ΕΕΕ αποδεικνύει ότι ο κλάδος χαρακτηρίζεται από συνεκτικότητα και συσπείρωση ως αποτέλεσμα της κοινής φιλοσοφίας και νοοτροπίας. Είναι η ανάγκη υπεράσπισης μακροχρόνιων και μοναδικών θεσμών πάνω απ’ όλα που καθιστά την ύπαρξή της ουσιαστική. Είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας με την ίδια τη χώρα και την οικονομία της».
Ο Δημήτρης Πατρίκιος της Olympic Shipping και ο Δημήτρης Ματθαίου της Arcadia Shipmanagement
Και ο ίδιος πρόσθεσε: «Οι Ελληνες εφοπλιστές είναι επιχειρηματίες που πρέπει να ανταποκριθούν στις ανάγκες των υψηλού ρίσκου των ναυτιλιακών αγορών, να διατηρήσουν και να ανανεώσουν τη θέση τους, να υλοποιήσουν μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια. Οι ναυτιλιακές αγορές εξελίσσονται διαρκώς και οι επιχειρηματίες του κλάδου έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται στις μεταβολές του εξωτερικού περιβάλλοντος υιοθετώντας νέες ιδέες, τεχνολογίες και κανονισμούς. Στηρίζονται ο καθένας σε δικά του επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία όμως έχουν μια κοινή παράμετρο: τον βασικό διαθέσιμο πόρο, το ανθρώπινο δυναμικό. Η ΕΕΕ αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ναυτιλιακού μας cluster. Το επιτυχημένο παράδειγμα λειτουργίας της έδειξε τον δρόμο σε όλους τους συναφείς με την ελληνική ναυτιλία κλάδους να δημιουργήσουν ενώσεις που αναδεικνύουν την αξία του παραδείγματος της ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, το οποίο διεκδικεί στοιχεία μοναδικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο».
Η Ειρήνη Νταϊφά με τον Πέτρο Κόκκαλη
Ο Κώστας Κόντες, ο Ανδρέας Τσαβλίρης και ο Αντώνης Αγαπητός στην εκδήλωση του Propeller Club
Ο κ. Δημήτρης Πατρίκιος, αντιπρόεδρος του Propeller Club, από την πλευρά του υπογράμμισε: «Σήμερα τιμούμε την εξωστρεφή Ελλάδα, τιμούμε την περιπετειώδη Ελλάδα, τιμούμε την επιχειρηματική Ελλάδα, τιμούμε την κοινωνικά υπεύθυνη Ελλάδα. Μια σχετικά μικρή χώρα, η οποία αντιπροσωπεύει μόνο το 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει παγκόσμια ελληνική ναυτιλιακή παρουσία με 4.746 σκάφη που εκπροσωπούν το 20% του ναυτιλιακού εμπορίου, ενώ ο Πειραιάς είναι παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο.
Πώς η ελληνική ναυτιλία έχει μια τέτοια απρόσκοπτη παρουσία στη διεθνή ναυτιλία και το εμπόριο και μια τέτοια αξιοσημείωτη επιτυχία στις μέρες μας; Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανακοίνωση της Clarkson Shipping Intelligence, μια δημοσκόπηση για τους λόγους που υποστηρίζουν την ελληνική επιτυχία κυριαρχείται από τον διαισθητικό χρονισμό των Ελλήνων σε όλους τους κύκλους της αγοράς. Υπήρχαν επίσης αναφορές στη γρήγορη λήψη αποφάσεων, στην κληρονομιά και τα κέρδη από τη μεγάλη συστάδα (cluster) εμπορικής και τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης, στην ευελιξία, στο χρονοδιάγραμμα, στην προσαρμοστικότητα και διαχείριση της γενετικής αλλαγής». Και ο ίδιος πρόσθεσε: «Κατά τη γνώμη μου οι Ελληνες ναυτιλιακοί επιχειρηματίες ευδοκιμούν επειδή εκτιμούν τον ναυτιλιακό κίνδυνο χωρίς να βασίζονται σε καμία μορφή επιδοτήσεων. Είναι ευέλικτοι, ανθεκτικοί και σε θέση να διαβάζουν τις παγκόσμιες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις με τρόπο που είναι ενσωματωμένος στα γονίδιά τους και τους επιτρέπει να λάβουν τις σωστές αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή».

Από την πλευρά του, ο κ. Τζέφρι Πάιατ επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Ταξίδεψα στη Σαντορίνη και στη Νάξο με τη σύζυγό μου. Μέρη πολύ σημαντικά που υπενθυμίζουν τη σημαντικότητα της ελληνικής ναυτιλίας. Δεν γίνεται να επισκεφτείς το Ακρωτήρι στη Σαντορίνη και να μη συνειδητοποιήσεις ότι οι Ελληνες εφηύραν την παγκόσμια ναυτιλία. Η ελληνική ναυτιλία είχε μεγάλη συμβολή στη θεμελίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Σήμερα η ελληνική ναυτιλία φροντίζει να είναι η παγκόσμια οικονομία δυναμική και ελεύθερη».
Και κατέληξε λέγοντας: «Η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό σημείο και θα συνεχιστούν. Είμαι περήφανος γι’ αυτό και το υπογραμμίζω. Θέλω επίσης να τονίσω τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ΕΕΕ, κάτι που αποδείχθηκε πρόσφατα με την επίσκεψη στην Ουάσινγκτον».
Ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης επεσήμανε: «Είναι η πρώτη φόρα στα 10 χρόνια θητείας μου στην προεδρία της ΕΕΕ που αποδέχομαι βραβείο. Η ελληνική ναυτιλία είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης. Ενας εξαίρετος πρέσβης της Ελλάδας στον κόσμο. Η ΕΕΕ μέσω των αιώνων κρατάει τις παραδόσεις της ναυτιλίας μας. Είναι ο θεματοφύλακάς της. Εγινα μάρτυρας, ως πρόεδρος της ΕΕΕ, σε πολλές περιπτώσεις του θαυμασμού και του σεβασμού που έχει κερδίσει η ελληνική ναυτιλία παγκοσμίως. Τον προηγούμενο μήνα στην επίσκεψή μας στις ΗΠΑ συγκινηθήκαμε από τη ζεστή υποδοχή με την οποία γίναμε δεκτοί από υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης». Και ο ίδιος πρόσθεσε: «Από οικονομικής πλευράς ο στρατηγικός ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας είναι σημαντικότατος για την κάλυψη των αναγκών της Ευρώπης σε ενέργεια, αγαθά και υλικά. Ο ελληνικός στόλος είναι το 50% του ευρωπαϊκού. Η ελληνική ναυτιλία είναι ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για την Ελλάδα, ενώ ο ρόλος της έχει αναγνωριστεί και εκτιμηθεί απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα. Δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να πετύχει η χώρα μας στη ναυτιλιακή βιομηχανία έχοντας τη ναυτιλιακή τεχνογνωσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.