25 Ιουν 2018

Το ΣτΕ άναψε «πράσινο φως» για την αναβάθμιση της μαρίνας Αλίμου

Η μαρίνα Αλίμου είναι η μεγαλύτερη της χώρας από άποψη αριθμού διατιθέμενων θέσεων ελλιμενισμού, προσφέροντας 1.100 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής διαφόρων μεγεθών - Σήμερα, στη μαρίνα Αλίμου υπάρχουν λειτουργικές ελλείψεις και ειδικά ελλείψεις σύγχρονων υποδομών

Το πράσινο φώς άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την αναβάθμιση και επανοχωροθέτηση της μαρίνας του Αλίμου Αττικής, ενός από τους μεγαλύτερους λιμένες ιδιωτικών σκαφών αναψυχής της Ανατολικής Μεσογείου και η μεγαλύτερη ση χώρας μας.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε κατατεθεί για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του γενικού σχεδιασμού της μαρίνας Αλίμου που βρίσκεται στις βορειοανατολικές ακτές του Σαρωνικού κόλπου.

Η μαρίνα Αλίμου είναι η μεγαλύτερη της χώρας από άποψη αριθμού διατιθέμενων θέσεων ελλιμενισμού, προσφέροντας 1.100 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής διαφόρων μεγεθών.

Η θαλάσσια ζώνη της μαρίνας έχει συνολική επιφάνεια 428 στρεμμάτων περίπου και περιλαμβάνει θαλάσσιο χώρο ελλιμενισμού των σκαφών αναψυχής επιφάνειας 240 στρεμμάτων και ωφέλιμου βάθους από -3 έως -8 μ., ενώ η χερσαία ζώνη της, είναι συνολικής επιφάνειας 210 στρεμμάτων περίπου.

Στη χερσαία ζώνη της μαρίνας, η οποία αναπτύσσεται περιμετρικά από αυτή, έχουν αναπτυχθεί διάφορες δραστηριότητες, είτε άμεσα συνδεδεμένες με την λειτουργία της μαρίνας είτε όχι, ενώ αντίθετα δεν υπάρχει σταθμός ανεφοδιασμού σκαφών.

Σήμερα, στη μαρίνα Αλίμου υπάρχουν λειτουργικές ελλείψεις και ειδικά ελλείψεις σύγχρονων υποδομών, ενώ σε ορισμένες εγκαταστάσεις της κυριαρχεί η προχειρότητα (κοντέινερ, τροχόσπιτα, κ.λπ.) αλλά και η κακή οργάνωση, όπως αναφέρεται στην πολυσέλιδη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Σύμφωνα με την ΣΜΠΕ, με το Προεδρικό Διάταγμα αναδιαμορφώνεται, ανασχεδιάζεται και βελτιώνεται η μαρίνα Αλίμου η οποία λειτουργεί από το 1970, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται τα ελλιμενιζόμενα σκάφη και οι επιβαίνοντες, αλλά και οι επισκέπτες. Η επανοχωροθέτηση της μαρίνας του Αλίμου θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη, επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστικά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και με την υπ΄ αριθμ. 93/2018 γνωμοδότησή της το έκρινε νόμιμο, αλλά έκανε πολλές νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.