20 Ιουν 2018

Άρης Αρβανιτάκης: Έφερε για πρώτη φορά ελληνικό νηογνώμονα στην «elite» του Paris MOU





Στην  «high performance» λίστα  ο «Φοίνιξ Νηογνώμων ΑΕ» ή Phoenix Register of Shipping όπως είναι γνωστός στο εξωτερικό


Αναδημοσίευση από το
www.newmoney.gr

Για πρώτη φορά ελληνικός νηογνώμονας  καταφέρνει να μπει στην  «high performance» λίστα  του Paris MOU, ενός θεσμού που ως σκοπό έχει  να εξαλείψει τη  λειτουργία πλοίων που δεν πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος,  μέσω ενός εναρμονισμένου συστήματος ελέγχου από τις λιμενικές αρχές κάθε κράτους που συμμετέχει στο  λεγόμενο  Μνημόνιο  Συμφωνίας του Παρισιού.

Πρόκειται για τον «Φοίνιξ Νηογνώμων ΑΕ» ή Phoenix Register of Shipping όπως είναι γνωστός στο εξωτερικό,  τον οποίο ίδρυσε το 2000, στην αυγή της νέας χιλιετίας,  ο  Άρης Αρβανιτάκης, ναυπηγός στο επάγγελμα.

Η επιταχυνόμενη ανοδική πορεία σημειώθηκε την τελευταία 8ετία για να οδηγήσει  στην  κορυφαία διάκριση.
«Είναι ένα ιστορικό γεγονός. Για πρώτη φορά ένας ελληνικός νηογνώμονας μπαίνει στη συγκεκριμένη λίστα του Paris MOU. Αυτό δείχνει τη δυναμική και την αξιοπιστία που έχουμε αποκτήσει αλλά και τις προοπτικές που διαμορφώνονται για εμάς» επεσήμανε στ ο www.newmoney.gr ο Άρης Αρβανιτάκης και προσέθεσε:
« Ο βραχυπρόθεσμος στόχος μας είναι να παραμείνουμε σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Βάλαμε πλέον τον πήχη ψηλά και θέλουμε να μείνουμε ψηλά».
Μάλιστα ο Φοίνιξ Νηογνώμονας ξεπέρασε στη βαθμολογία τρεις νηογνώμονες που είναι μέλη της Διεθνούς Ένωσης Νηογνωμόνων  (International Association of Classification Societies - IACS) που απαρτίζεται από 13 διεθνώς ανεγνωρισμένους νηογνώμονες, με έδρα το Λονδίνο.
Ο Φοίνιξ  ως νηογνώμονας παρακολουθεί 2.500 πλοία υπό ελληνική σημαία και 500 υπό ξένη. Ο «Φοίνιξ» έχει αναγνωρισθεί εκτός από την Ελλάδα και από 15 ακόμη διεθνή νηολόγια-σημαίες  και έχει γραφεία σε 10 χώρες.
Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στην καρδιά του λιμανιού του Πειραιά, στη ΙΙ Μεραρχίας ενώ υπάρχουν  και γραφεία  στη  Γερμανία, Αγγλία, Ουκρανία, Τουρκία, Λίβανο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Νιγηρία, Νότια Αφρική και Παναμά.
Το δίκτυο αποκλειστικών επιθεωρητών στην  Ελλάδα καλύπτει  το σύνολο της επικράτειας, όπως  ενδεικτικά είναι  τα  Δωδεκανήσων, οι Κυκλάδες, ο Βόλος και οι Βόρειες Σποράδες, η Θάσος, η  Καβάλα, η  Θεσσαλονίκη, η  νοτιοανατολική και  βορειοανατολικής Πελοπόννησος, η δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, ενώ οι επιθεωρητές  είναι άμεσα διαθέσιμοι να καλύψουν οποιαδήποτε ανάγκη παρουσιαστεί  οπουδήποτε.

Ανθρωποκεντρική φιλοσοφία

Η ίδρυση και η εξέλιξη του νηογνώμονα στηρίχθηκε σε μία βασική φιλοσοφία του ιδρυτή του:
«Η φιλοσοφία μας είναι  ανθρωποκεντρική.   Εμείς  στο Φοίνικα,  αντιμετωπίζουμε όλους όπως θα θέλαμε να μας αντιμετωπίζουν κι εμάς, ως  ανθρώπους. Είτε πρόκειται για  πελάτη,  είτε για ναυτικό,  είτε για συνάδελφο,  είτε για συνεργάτη. Οι εργαζόμενοι στον Φοίνικα είναι μία μεγάλη επαγγελματική οικογένεια με υψηλό πνεύμα συνεργασίας. Για την επιλογή των συνεργατών μας  δίνουμε  βάρος τόσο σε επίπεδο ποιότητας γνώσεων  όσο και ήθους.»

Όσο αφορά τις παροχές που προσφέρει  ο Φοίνικας   περιλαμβάνουν την επιθεώρηση και κατάταξη σε κλάση ενός πλοίου,  την έκδοση θεσμικών πιστοποιητικών αξιοπλοΐας κατ’ εξουσιοδότηση των ναυτιλιακών αρχών που έχουν εξουσιοδοτήσει, με τη σειρά τους, το Φοίνικα ως Αναγνωρισμένο Οργανισμό.

«Απευθυνόμαστε σε όλους τους πλοιοκτήτες εντός και εκτός συνόρων που αναζητούν  έναν αξιόπιστο  φορέα επιθεωρήσεων και πιστοποίησης,  που  ενεργεί  αποτελεσματικά και με ανταγωνιστικό κόστος.  Απευθυνόμαστε σε όλους τους επαγγελματίες του yachting, τους ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, τους ανθρώπους που διαχειρίζονται φορτηγά, επιβατηγά, ρυμουλκά αλλά και στους ναυπηγούς που θέλουν έναν αξιόπιστο νηογνώμονα» τονίζει ο Άρης Αρβανιτάκης: 
 Ο κύκλος εργασιών του Νηογνώμονα   επεκτείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω των γραφείων που έχει  στο εξωτερικό.
Παρ΄ όλα αυτά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του «Φοίνικα»   εστιάζει  στην ελληνικότητα της επιχείρησης:

«Αν και η  δύναμή μας είναι στο εξωτερικό, είμαστε ελληνική εταιρεία, είμαστε έλληνες και στοχεύουμε στην ελληνική αγορά γιατί έχει  ευκαιρίες παρά την κρίση και παρά τον ανταγωνισμό ο οποίος, όπως ήταν αναμενόμενο,  μειώνει τις τιμές. Υπάρχουν ευκαιρίες».


PARIS MOU
Η οργάνωση αποτελείται από 27 συμμετέχουσες ναυτιλιακές διοικήσεις και καλύπτει τα ύδατα των ευρωπαϊκών παράκτιων κρατών και τη λεκάνη του Βορείου Ατλαντικού από τη Βόρεια Αμερική μέχρι την Ευρώπη.
Τα σημερινά κράτη μέλη του μνημονίου συμφωνίας του Παρισιού είναι:
Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδά, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία,  Ισπανία,  Σουηδία και  Ηνωμένο Βασίλειο
Σκοπός της αποστολής είναι να εξαλειφθεί η λειτουργία πλοίων που δεν πληρούν τα πρότυπα μέσω ενός εναρμονισμένου συστήματος ελέγχου από το κράτος του λιμένα.
Ετησίως πραγματοποιούνται πάνω από 18.000 επιθεωρήσεις σε ξένα πλοία στους λιμένες του ΜOU  του Παρισιού, εξασφαλίζοντας ότι τα εν λόγω πλοία πληρούν τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας, ασφάλειας και περιβάλλοντος και ότι τα μέλη του πληρώματος διαθέτουν επαρκείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.
Βασική αρχή είναι ότι η πρωταρχική ευθύνη για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που προβλέπονται στις διεθνείς ναυτιλιακές συμβάσεις ανήκει στον εφοπλιστή / φορέα εκμετάλλευσης. Η ευθύνη για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης παραμένει στο κράτος σημαίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.