14 Ιουν 2018

Βαρβιτσιώτης: Πρωτοφανής η επιβολή ΦΠΑ στη ναυπήγηση πλοίων

Την «πρωτοφανή επιβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στη ναυπήγηση πλοίων» , αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπεύθυνος του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι, ενώ ήδη από την 1η Απριλίου του 2018 επιβαρύνθηκαν με ΦΠΑ ορισμένες κατηγορίες πλοίων που κατασκευάζονται στην Ελλάδα, σε νέο προσχέδιο απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ορίζεται ρητά ότι σε όσα πλοία δε διενεργούν δραστηριότητα κυρίως στην ανοιχτή θάλασσα δε θα χορηγούνται απαλλαγές «από το ΦΠΑ παράδοσης και εισαγωγής πλοίων, καθώς και από το ΦΠΑ παράδοσης ή εισαγωγής αντικειμένων και υλικών που προορίζονται να ενσωματωθούν ή να χρησιμοποιηθούν κατά τον εφοδιασμό τους».
Όπως υπογραμμίζει ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας, ΦΠΑ θα επιβάλλεται, από εδώ και στο εξής, «σε συγκεκριμένους τύπους πλοίων, που κατασκευάζονται στην Ελλάδα και πλέουν αποκλειστικά στα ελληνικά ύδατα λ.χ. μικρά φέρι μποτ, παντόφλες, ημερόπλοια κ.ά.», αλλά και σε πλοία που πραγματοποιούν συγκεκριμένους πλόες (π.χ. Σαρωνικού και Αργολικού).
Κλείνοντας, ο κ. Βαρβιτσιώτης, απευθυνόμενος προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ερωτά για τις πρωτοβουλίες που θα λάβουν, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις στον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.