25 Φεβ 2018

Δύο δισ. για χρηματοδότηση της ναυτιλίας από την Nord/LB




O Tobias Zehnter, Global Head of Maritime Industries
Η χρηματοδότηση της  ναυτιλίας από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραμένει φειδωλή σε σύγκριση με την προηγούμενη 10ετία.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να έχουν ακόμη τον έλεγχο της ναυτιλιακής χρηματοδότησης όμως περιορίζουν ολοένα και περισσότερα την παρουσία τους  στον κλάδο αυτό,  χρόνο με τον χρόνο. έδαφος οι ασιατικές.

Από τα 374 δισ.δολάρια  το 2010, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έπεσαν στα 221 δισ. το 2016. Την ίδια ώρα τα ασιατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κερδίζουν έδαφος και από τα  66 δισ. το 2010 έφτασαν τα 117 δισ. την περσινή χρονιά, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα της Petrofin.  
Το μερίδιο των ευρωπαϊκών τραπεζών στη συνολική χρηματοδότηση έφτασε το 62% από 83% το 2010, ενώ των ασιατικών είναι στο 33% από 15% το 2010.
Στο πλαίσιο αυτό , η γερμανική τράπεζα Nord/LB ανακοίνωσε μέσω του Tobias Zehnter, Global Head of Maritime Industries ανακοίνωσε τη  νέα δανειακή πολιτική της  όσον αφορά τη ναυτιλία και τον κλάδο των μεταφορών. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε  ότι η τράπεζα Nord LB είναι η μεγαλύτερη εμπορική δανείστρια τράπεζα της Γερμανίας η οποία κατάφερε να ξεπεράσει τις συμπληγάδες του παρελθόντος.
«Το κομμάτι των μη εξυπηρετούμενων δανείων το χειρίζεται ένα νέο τμήμα το επονομαζόμενο «shipping portfolio optimization» αφήνοντας χώρο σε εμάς για νέες χρηματοδοτήσεις θέτοντας ως στόχο για φέτος τα δύο δισ. σε νέα ναυτιλιακά προγράμματα.
Την πρωτοπορία στην Ευρώπη όσο αφορά τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση διατηρούν  οι γερμανικές τράπεζες με χαρτοφυλάκιο 75 δισ. δολ. μειωμένο όμως κατά 51,2% σε σύγκριση με το 2010  όταν και ανερχόταν στα 154 δισ. δολ.
 Στη δεύτερη θέση είναι οι σκανδιναβικές με 58 δισ. δολ., ενώ οι ελληνικές από τα 13 δισ. δολ. του 2010 έπεσαν  μέσα σε έξι χρόνια  στα 7 δισ. δολ.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.