27 Φεβ 2018

Την παρέμβαση Τσίπρα ζητούν τα Ελληνικά Ναυπηγεία που στρέφονται κατά υπουργών





 Επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα έστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο της  ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε.(ΕΝΑΕ) διαμαρτυρόμενο διότι ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο το Διαιτητικό Δικαστήριο δικαίωσε τον Όμιλο Privinvest και την εταιρεία ΕΝΑΕ σε αριθμό ζητημάτων που εκκρεμούσαν με την  Ελληνική Δημοκρατία  κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών. Ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού αφού όπως αναφέρεται στην επιστολή «δυστυχώς, μετά την έκδοση της Διαιτητικής Απόφασης ακούσαμε αρκετούς Υπουργούς της Κυβέρνησης σας να δηλώνουν, ότι προτίθενται να αγνοήσουν την οριστική και δεσμευτική στην εφαρμογή της Διαιτητική Απόφαση.»

Επίσης η Privinvest, μητρικός Όμιλος  της ΕΝΑΕ, έστειλε άλλη επιστολή προς τους υπουργούς κΕυκλείδη Τσακαλώτο, Παναγιώτη Καμμένο, Στέργιο Πιτσιόρλα και Δημήτριο Βίτσα.
Αναλυτικά η επιστολή προς τον πρωθυπουργό αναφέρει:

«Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Τον Σεπτέμβρη του 2017 το Διαιτητικό Δικαστήριο που συγκροτήθηκε με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (International Chamber of Commerce – ICC), εξέδωσε την τελική διαιτητική απόφαση για τις απαιτήσεις του Ομίλου μας Privinvest και της εταιρείας μας στην Ελλάδα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ). Η Διαιτητική Απόφαση δικαίωσε τον Όμιλο και την Εταιρεία μας ΕΝΑΕ σε αριθμό ζητημάτων που εκκρεμούσαν μεταξύ ημών και της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών (παρακαλώ δείτε Παράρτημα 1 για την περίληψη των κύριων σημείων της Διαιτητικής Απόφασης).
Όπως έχουμε δηλώσει σε γραπτές επικοινωνίες μας προς εσάς και τους Υπουργούς σας, όπως επίσης και σε δημόσιες δηλώσεις, καλωσορίζουμε τη διαιτητική απόφαση ως μία θετική εξέλιξη, η οποία αντικειμενικά και οριστικά διευθετεί πλειάδα διαφόρων ζητημάτων που εκκρεμούν μεταξύ μας και συνεπώς θα επιτρέψει τη θεραπεία των τραυμάτων που έχουν υποστεί και οι δύο πλευρές. Επιπλέον, η Διαιτητική Απόφαση αποτελεί σταθερή βάση για την επανεκκίνηση της μεγαλύτερης ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα με ό,τι αυτό θετικό συνεπάγεται για την Ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, τόσο στην εγχώρια, όσο και τη διεθνή εξαγωγική αγορά.

Δυστυχώς, μετά την έκδοση της Διαιτητικής Απόφασης ακούσαμε αρκετούς Υπουργούς της Κυβέρνησης σας να δηλώνουν, ότι προτίθενται να αγνοήσουν την οριστική και δεσμευτική στην εφαρμογή της Διαιτητική Απόφαση. Αναρωτιόμαστε, αν είναι απλώς κακώς πληροφορημένοι σχετικά με το περιεχόμενο και τη δεσμευτική φύση της Διαιτητικής απόφασης ή αν με την πρόθεση να αγνοήσουν την Διαιτητική Απόφαση επιδιώκουν άλλους σκοπούς.

Εξοχότατε,

Αντίθετα με τα όσα ισχυρίστηκαν οι κκ Αστέριος Πιτσιόρλας, Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και Δημήτριος Βίτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2017, η Διαιτητική Απόφαση είναι οριστική και δεσμευτική στην εφαρμογή της. Κάθε καθυστέρηση στην υλοποίηση της εφαρμογής της επιβάλλει στον Έλληνα φορολογούμενο τόκους περίπου 775.000 Ευρώ τον μήνα.

Επιπρόσθετα, η εν εξελίξει απόπειρα της Ελληνικής Δημοκρατίας να κατασχέσει (υφαρπάξει) στην πράξη την ΕΝΑΕ με την τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή (χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν στην ΕΝΑΕ μεταξύ 1997 και 2002), δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μία προσπάθεια της Ελληνικής Δημοκρατίας να παρακάμψει τη Διαιτητική Απόφαση και να αποφύγει τις συμβατικές και νομικές της υποχρεώσεις, που απορρέουν από τη σύμβαση «ARCHIMEDES» και «NEPTUNE II», όπως έχουν καθοριστεί στο Νόμο 3885/2010.
Εξοχότατε,

Καθώς τα προαναφερθέντα πρόσωπα και άλλοι κυβερνητικοί κύκλοι συστηματικά καλλιεργούν το «ψευδο-ερώτημα», εάν η Privinvest θα παραμείνει στην Ελλάδα, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε, ότι είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε στην Ελλάδα:

 Η Privinvest βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2010, παραμένει στην Ελλάδα και θα συνεχίσει να παραμένει στην Ελλάδα. Όταν η ΕΝΑΕ αποκτήθηκε από τον Όμιλο μας ήταν μια εταιρεία που αντιμετώπιζε άμεση χρεωκοπία καθώς το 2009 η προηγούμενη ιδιοκτησία είχε αρχίσει τις διαδικασίες διαιτησίας κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας, είχε τερματίσει τις συμβάσεις των υποβρυχίων και δημόσια ανακοινώσει την πρόθεσή της να εγκαταλείψει την ΕΝΑΕ.
 Παρά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόταν η ΕΝΑΕ, η Privinvest αποφάσισε να επενδύσει σε αυτήν έχοντας πίστη στις δυνατότητες και τη δυναμικότητα της Εταιρείας. Η Privinvest διατήρησε τις θέσεις εργασίας και επανεκκίνησε τις εργασίες των υποβρυχίων. Παρά το γεγονός, ότι αυτές οι εργασίες διεκόπησαν, όταν η Ελληνική Δημοκρατία απέτυχε να πραγματοποιήσει τις συμφωνημένες πληρωμές στο πλαίσιο των συμβάσεων των υποβρυχίων, η Privinvest συνέχισε μέχρι σήμερα να χρηματοδοτεί την ΕΝΑΕ με σημαντικά ποσά.

 Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στις ικανότητες και τη δυναμικότητα της ΕΝΑΕ, γι’ αυτό η Privinvest και η ΕΝΑΕ έχουν πράξει και θα συνεχίσουν να πράττουν οτιδήποτε απαιτηθεί για να υπερασπιστούν την ακεραιότητα της Εταιρείας, τους εργαζομένους της και τα περιουσιακά της στοιχεία με κάθε διαθέσιμο νομικό μέσο σε διεθνή και ελληνικά δικαστήρια.

Επίσης, η Privinvest θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά μέσα σε διεθνή και ελληνικά δικαστήρια για να αντιμετωπίσει κάθε τρίτο πρόσωπο που πιθανόν να προσπαθήσει να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία της ΕΝΑΕ λειτουργώντας ως κλεπταποδόχος.

Εξοχότατε,
Παρά το γεγονός, ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών ο Όμιλος και η ιδιοκτησία του έχουν υποστεί συστηματική δυσφήμιση, τα αδιαμφισβήτητα δεδομένα είναι:

 Η Privinvest αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ναυπηγικούς ομίλους παγκοσμίως, με εγκαταστάσεις στη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με πλούσια πνευματική ιδιοκτησία (σχεδιάσεις, τεχνολογία και τεχνογνωσία), διεθνές δίκτυο εμπορικής προώθησης και ισχυρή οικονομική βάση.

 Τα Ναυπηγεία της Privinvest έχουν ναυπηγήσει και πωλήσει περισσότερα από 2.000 πλοία στις ναυτικές δυνάμεις περισσοτέρων από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

 Οι δύο μέτοχοι της ΕΝΑΕ, Privinvest και ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) αποτελούν δύο από τους μεγαλύτερους Ευρωπαϊκούς ναυπηγικούς ομίλους, οι οποίοι συνδυαστικά έχουν παρουσία στις ναυτικές δυνάμεις περισσότερων των 55 κρατών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Και οι δύο Όμιλοι διαθέτουν πνευματική ιδιοκτησία, τεχνολογία και τεχνογνωσία για τη σχεδίαση, ανάπτυξη, παραγωγή και δοκιμές πλοίων επιφανείας από μικρού εκτοπίσματος παράκτια περιπολικά μέχρι μεγάλου εκτοπίσματος φρεγάτες και πλοία γενικής υποστήριξης και υποβρύχια.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών, η Privinvest και η TKMS έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία μείζονα προγράμματα μεταφοράς τεχνολογίας στην ΕΝΑΕ και την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία:
> η Constructions Mécaniques de Normandie (CMN), μία εταιρεία του Ομίλου μας έχει μεταβιβάσει την τεχνολογία για την εγχώρια ναυπήγηση των Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων Βλημάτων La Combattante IIIA, που συνεχίζουν να βρίσκονται σε υπηρεσία από το Πολεμικό Ναυτικό.
> η TKMS (Blohm+Voss) μεταβίβασε την τεχνολογία για την εγχώρια ναυπήγηση των φρεγατών τύπου MEKO-200HN του Πολεμικού Ναυτικού και
> η TKMS (HDW) μεταβίβασε την τεχνολογία για την εγχώρια ναυπήγηση υποβρυχίων Type 214.
> Επίσης η Isherwoods, άλλη μια εταιρεία του Ομίλου μας, μεταβίβασε το Σύστημα Ολοκληρωμένης Λογιστικής Υποστήριξης (Integrated Logistics System-ILS) για τις κανονιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού.

Εξοχότατε,

Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, ότι η ΕΝΑΕ ως εταιρεία μέλος του Ομίλου μας έχει πρόσβαση στην πνευματική ιδιοκτησία και το δίκτυο παγκόσμιας εμπορικής προώθησης του Ομίλου. Κατά συνέπεια, μπορεί να δραστηριοποιηθεί στη διεθνή αγορά πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων ανεξάρτητα ή στο πλαίσιο του Ομίλου. Ως αποτέλεσμα, η Ελληνική Εθνική Οικονομία θα ωφεληθεί από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων πηγών εσόδων.
Υπενθυμίζεται, ότι το 2010 σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο κ. Σάφα είχε προσωπικά δηλώσει, ότι η μόνη επιλογή για τη βιώσιμη ανάπτυξη και επέκταση της ΕΝΑΕ είναι η εξαγωγική δραστηριότητα. Μάλιστα, το επιχειρηματικό σχέδιο (business plan), που είχε παρουσιαστεί εκείνη την εποχή, βασιζόταν σε ισχυρές εξαγωγικές δραστηριότητες αλλά υπονομεύθηκε από την αβάσιμη και όπως επιβεβαιώθηκε από το Διαιτητικό Δικαστήριο ερμηνεία της αποκαλούμενης Στρατιωτικής Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την τότε Ελληνική Κυβέρνηση.

Μετά την έκδοση της Διαιτητικής Απόφασης είμαστε πεπεισμένοι, ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητηθεί η δυναμική επανεκκίνηση της ΕΝΑΕ με εστίαση στις εξαγωγικές δραστηριότητες και με όλα τα θετικά αποτελέσματα, που θα προκύψουν για την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία. Επίσης, λάβαμε υπόψη τις δηλώσεις σας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής σας στο Παρίσι, ότι η Κυβέρνηση σας είναι πολύ θετική στις ιδιωτικές επενδύσεις και δεσμευμένη στη συμμόρφωση με τις διεθνείς συνθήκες και τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων.
Εξοχότατε,

Όπως επιβεβαίωσε η Διαιτητική Απόφαση, από το 2010 (όταν εισήλθαμε στην ελληνική αγορά) διαδοχικές κυβερνήσεις δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις, υποσχέσεις και συμβατικές υποχρεώσεις που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Ομίλου μας και της ΕΝΑΕ. Αντιθέτως, η Ελληνική Δημοκρατία με την αβάσιμη και λανθασμένη ερμηνεία της Στρατιωτικής Απόφασης, που οδήγησε σε ολικό αποκλεισμό από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα πλην του προγράμματος των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, προκάλεσε οικονομική ασφυξία στην ΕΝΑΕ.
Υπό την προϋπόθεση, ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα τιμήσει Είμαστε πεπεισμένοι, ότι η ΕΝΑΕ απελευθερωμένη από τους αβάσιμους περιορισμούς του παρελθόντος, που απαγορεύουν κάθε εξαγωγική δραστηριότητα στις ναυτικές δυνάμεις τρίτων χωρών μπορεί να μεταμορφωθεί σε μία βιώσιμη εταιρεία και να εισέλθει δυναμικά στη διεθνή αγορά.

Η ΕΝΑΕ είναι έτοιμη να αρχίσει τη ναυπήγηση των δύο νέων υποβρυχίων Type 214 στο πλαίσιο του προγράμματος «NEPTUNE II» και να ενεργοποιηθεί στην παγκόσμια αγορά πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων για να οικοδομήσει τη μελλοντική της ανάπτυξη.

Αυτό θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας των περίπου 1.000 εργαζομένων μας και ακόμη μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τόσο στην ΕΝΑΕ, όσο και στους διάφορους προμηθευτές της. Ταυτόχρονα, η ΕΝΑΕ θα δώσει ώθηση στην ελληνική ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία. Είναι αυτονόητο, ότι όλα τα ανωτέρω θα έχουν ισχυρή θετική επίδραση στην οικονομία της περιοχής, του Σκαραμαγκά και γενικότερα της Ελλάδας.

Σε αυτή τη βάση, ζητούμε την επείγουσα παρέμβασή σας και αδημονούμε να πληροφορηθούμε την άποψή σας το συντομότερο δυνατόν. Επίσης, είμαστε στη διάθεση σας για συνάντηση προκειμένου να συζητήσουμε την εφαρμογή της Διαιτητικής Απόφασης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.