21 Φεβ 2018

Η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμα 393 εκ. ευρώ για δημιουργία καρτέλ σε 5 ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς οχημάτων





Πρόστιμα  συνολικού ύψους 393 εκατομμυρίων ευρώ για δημιουργία καρτέλ επέβαλε  η Κομισιόν σε  πέντε ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς οχημάτων. Πρόκειται για την χιλιανών συμφερόντων  CSAV, τις ιαπωνικών συμφερόντων  "K" Line, MOL and NYK,  και η νορβηγο-σουηδικών συμφερόντων   WWL-EUKOR.

Σύμφωνα με την απόφαση για έξι χρόνια από τον Οκτώβριο του 2006 έως τον Σεπτέμβριο του  2012 οι πέντε εταιρείες είχαν δημιουργήσει ένα διεθνές καρτέλ για μεταφορά διαφόρων τύπων νέων οχημάτων μεταξύ της  Ευρώπης και άλλων ηπείρων. Πρόκειται για ιχ, φορτηγά, και μεγάλα οχήματα

Οι εταιρείες κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν για τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Μάλιστα  οι επιχειρήσεις στηνόντουσαν στη διάρκεια συναντήσεων των στελεχών των εταιρειών σε μπαρ, εστιατόρια, σε γραφεία και σε άλλες δημόσιες συγκεντρώσεις ενώ μιλούσαν  σε τακτικά χρονιά διαστήματα μεταξύ τους. 

Συμφωνούσαν για τις τιμές και  αντάλλασσαν ευαίσθητες-εμπιστευτικές  πληροφορίες

Οι εταιρείες είχαν συμφωνήσει να διατηρήσουν το υπάρχον επιχειρηματικό καθεστώς  και να σέβονται ό ένας τις γραμμές του άλλου ή ορισμένους καλούς πελάτες είτε δίνοντας στις αυτοβιομηχανίες,  υψηλότερες προσφορές  από τον ανταγωνιστή που σέβονταν είτε απέχοντας.

Το 2016  εισήχθησαν στην Ε.Ε. 3,4 εκατομμύρια οχήματα από μη κοινοτικές χώρες ενώ από την Ε.Ε. εξήχθησαν 6,3 οχήματα προς μη κοινοτικές χώρες. Το 50% του συνόλου των οχημάτων αυτών μεταφέρθηκαν από τις πέντε συγκεκριμένες εταιρείες.

Η Κομισιόν άρχισε την έρευνα μετά από καταγγελία της εταιρείας ΜΟL. Tα στελέχη της Κομισιόν συνεργάστηκαν με στελέχη Επιτροπών Ανταγωνισμού από πολλές  χώρες μεταξύ των οποίων ήταν η Αυστραλία, ο Καναδάς, η  Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.