26 Φεβ 2014

Στη Βουλή η Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για το 67% του ΟΛΠ

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η  Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την προσέλευση επενδυτών που θα αγοράσουν το 67% της ΟΛΠ ΑΕ.
«Η διαγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών θα πραγματοποιηθεί κάτω από συνθήκες απόλυτης διαφάνειας, ανταποκρινόμενη στα υψηλότερα διεθνή πρότυπα» επισημαίνει  το ΤΑΙΠΕΔ:


  «Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν 6 εβδομάδες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ενώ παράλληλα θα γίνει μια εκτενής προώθηση προκειμένου η συναλλαγή και η διαδικασία να αποκτήσουν την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα και να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αξιόπιστους επενδυτές. Το ΤΑΙΠΕΔ τοποθετεί ψηλά τον πήχη του διαγωνισμού, αφού - μέσα από τη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος - θέτει απαιτητικά τεχνικοοικονομικά κριτήρια,  ώστε να προσελκύσει αξιόπιστους και με εγνωσμένη εμπειρία επενδυτές που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός τόσο σημαντικού project».  

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης  Βαρβιτσιώτης η διαδικασία της αποκρατικοποίησης θα  ξεκινήσει μετά από 52 ημέρες.
Το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να λάβει 450 εκατομμύρια μέσα στο 2014 από την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ αλλά και από την ανάπτυξη του Οργανισμού.
Ενδιαφέρον έχουν  εκδηλώσει έως τώρα οι Κινέζοι μέσω της Cosco. Όμως για να επισημοποιήσουν την υπόσχεσή τους θα πρέπει πρώτα να  εγκρίνει η ΕΕ  τον φιλικό διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ-Cosco. Αυτό έχουν θέσει ως όρο οι Κινέζοι παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεπεράσει τον σκόπελο αυτόν κινώντας τις διαδικασίες μέσω Βουλής για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ.
Το πρόβλημα είναι ότι η ΕΕ καθυστερεί να εγκρίνει τον φιλικό διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ-Cosco  με αποτέλεσμα οι Κινέζοι να αφήνουν να εννοηθεί ότι εάν η υπόθεση δεν λήξει θετικά δεν θα καταθέσουν πρόταση για την εξαγορά του 67% της ΟΛΠ.

«Εμείς, πλέον,  εκφράζουμε την επιθυμία μας για εγκατάσταση κινέζικων εταιρειών στον Πειραιά. Η ολοκλήρωση της επένδυσης της Cosco, εξάλλου,  αναμένεται να δώσει  μήνυμα και  σε άλλους επενδυτές από τη χώρα μου» ήταν το …διπλωματικό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, του Πρέσβη στην Αθήνα  της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zou Xiaoli.

«Στην ουσία είναι οι μόνοι οι οποίοι θα μπορούν να  αγοράσουν τον Οργανισμό διότι όποιος άλλος επενδυτής έρθει θα τον «συντρίψουν» μέσω του ανταγωνισμού αφού η δυναμικότητα των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ Α.Ε-Cosco θα αυξηθεί  από 3.700.00 TEU-εμπορευματοκιβώτια σε 6.200.00 TEU» επισημαίνουν οικονομικοί κύκλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.