27 Φεβ 2014

Οι προοπτικές και τα ρίσκα για τον ΟΛΠ

Μπορεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ να φιγουράρει ως κορυφαία προτεραιότητα στη λίστα αποκρατικοποιήσεων, ωστόσο εξελίσσεται σε  μια υπόθεση με δύσκολη λύση, σχολιάζει η Alpha Finance, δίνοντας τιμή στόχο 27ευρώ αυξημένη κατά 53% από την τρέχουσα τιμή  που βρίσκεται στα 17,65 ευρώ, με σύσταση υπεραπόδοσης της μετοχής.

Μεταξύ αυτών, αναφέρει η χρηματιστηριακή, είναι η συνεχιζόμενη (από τα τέλη του 2012) αδυναμία του ΤΑΙΠΕΔ να αποφασίσει τον τρόπο ιδιωτικοποίησης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας μέσω σύμβασης παραχώρησης ή πώλησης μετοχών), με τη λύση της μετοχοποίησης να προκρίνεται. Ταυτόχρονα, σημειώθηκε και η αλλαγή της αρχικής συμφωνίας παραχώρησης με την κινεζική Cosco, καταργώντας την ελάχιστη εγγυημένη αμοιβή με αντάλλαγμα νέες επενδύσεις (τη δυτική πλευρά του προβλήτα ΙΙΙ). Απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή αυτή ωστόσο είναι η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Όπως πάντως εκτιμά η χρηματιστηριακή, εάν καταργηθεί η ελάχιστη εγγυημένη αμοιβή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ανακύψουν μειονεκτήματα για τον Λιμένα Πειραιώς. Κι αυτό γιατί ακόμα κι αν η Cosco κάνει επενδύσεις και αυξήσει τη χωρητικότητα  του ΟΛΠ, η μεταβλητότητα στο ύψος των δασμών δεν διασφαλίζουν ότι ο ΟΛΠ θα λάβει την αποζημίωση που θα έπαιρνε με την παλιά συμφωνία. Γι' αυτό και, όπως αναφέρει η Alpha Finance, η πιθανότητα να αλλάξουν οι όροι της παλιάς συμφωνίας την καθιστά επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της μετοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.