20 Φεβ 2014

Ναυλαγορά: Σταθερά πάνω από τι 1.000 μονάδες το 2014





Οριακές τάσεις ανόδου έχει δείξει η ναυλαγορά τις τελευταίες ημέρες με τον δείκτη ξηρού φορτίου να κλείνει χθες στις 1.160 μονάδες.
Την ίδια περίοδο το 2013 ο δείκτης βρισκότανε περίπου στις 750 μονάδες και κινήθηκε σε αυτά τα επίπεδα μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Στην τελευταία έκθεση της η BIMCO εκτιμά πως η πτώση της αγοράς οφείλεται  στην εποχική  μείωση  της ζήτησης (Seasonal Demand) με μόνη εξαίρεση να ισχύει για τα  Handysize όπου ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων είναι σχεδόν στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων χρόνων.

Όπως επισημαίνει η ανάλυση του διεθνούς ναυλομεσιτικού οίκου G.Moundreas SA «σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της BIMCO, Peter Sand, το τελευταίο 3μηνο του 2013 αποδείχτηκε ιδιαίτερα δυνατό και η διόρθωση που έχει «υποστεί» ο δείκτης μέχρι στιγμής δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο καθώς το πρώτο 3μηνο κάθε έτους είναι πάντα πτωτικό. Από τις αρχές του χρόνου η μείωση του όγκου σε συγκεκριμένα εμπορεύματα έφτασε στο 8,8% το οποίο είναι καθαρά εποχικό φαινόμενο και πως τα επόμενα 3 τρίμηνα η αύξηση της ζήτησης των εμπορευμάτων θα είναι ιδιαίτερα δυναμική. Κατά την περίοδο των αργιών ο κλάδος μεταφοράς των πλοίων ξηρού φορτίου πάντα έχει πτωτικές τάσεις λόγω της μειωμένης ζήτησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.