13 Φεβ 2014

Το χαλί για την πώληση του ΟΛΠ στην Cosco στρώνει η κυβέρνηση

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Πρόσκληση για την πλήρη εξαγορά του λιμανιού του Πειραιά απηύθυνε προς την COSCO o υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xin Hua.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα φαίνεται ότι είναι έτοιμο τελικά το σχέδιο προκήρυξης ενδιαφέροντος για την πώληση του 67% των μετοχών του «μεγάλου λιμανιού». Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν», δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο του Νοεμβρίου, και αν δεν κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση μέχρι αύριο, τότε αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.
Το κείμενο του σχεδίου, εφόσον δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, θα περιλαμβάνει και το φιλικό διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ και Cosco που ήδη διαχειρίζεται τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο Νέο Ικόνιο.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το διακανονισμό, η Cosco θα προχωρήσει στην επέκταση του προβλήτα ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, κάτι που θα προσθέσει 1,9 εκατ. teu στην ετήσια δυναμικότητα του ΣΕΜΠΟ. Η επένδυση, που δεν προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία του 2008, θα κοστίσει περίπου 230 εκατ. ευρώ και ως αντάλλαγμα θα ανασταλεί η καταβολή του ετήσιου εγγυημένου ανταλλάγματος προς τον ΟΛΠ, που σήμερα αποτελεί περίπου το 30% των εσόδων του.
Η Cosco υποστηρίζει ότι, με τη μεγέθυνση του ΣΕΜΠΟ, ο αρχικός στόχος για τη διακίνηση εμπορευμάτων που ήταν τα 3,7 εκατ. teu, θα αυξηθεί σε πάνω από 6 εκατ. teu. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα ο κινεζικός ναυτιλιακός κρατικών συμφερόντων όμιλος εμφανίζεται να είναι το μεγάλο φαβορί για την απόκτηση των μετοχών του ΟΛΠ.
Επισημαίνοντας τη σημασία της COSCO στην Ελλάδα, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η είσοδος του κινεζικού κολοσσού στο μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι, το κατέστησε πιο ανταγωνιστικό και αποτελεσματικό. Τάχθηκε δε υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, η οποία -όπως είπε- θα οδηγήσει σε νέες επενδύσεις και θα είναι επωφελής για την ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για επενδύσεις στην Ελλάδα τόσο εντός, όσο και εκτός του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Θύμισε ακόμη ότι στα πάγια πλεονεκτήματα της χώρας, εκτός του ότι είναι κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, περιλαμβάνεται και η γεωπολιτική θέση που ενώνει την Ανατολή και τη Δύση.Επενδυτικό Forum Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης ήταν ο κύριος ομιλητής στο Επενδυτικό Forum που διοργάνωσε η πρεσβεία της Ελλάδος στο Πεκίνο, σε συνεργασία με την κινεζική Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC).
Προηγουμένως, ο κ. Μηταράκης συναντήθηκε με τον υφυπουργό της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC), Zhang Xiaoqiang (Τσανγκ Χσιαοτσιάνγκ). Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα μας, την απευθείας αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών καθώς και την ενδεχόμενη συμμετοχή κινεζικών κεφαλαίων στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
Επίσης, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα των επενδύσεων.
Ο κ. Μηταράκης συναντήθηκε, επίσης, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας, αρμόδιο για τις σχέσεις με την Ευρώπη, Wang Chao. Παράλληλα, παρουσίασε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., επισημαίνοντας τη βούληση της ελληνικής πλευράς για την αναβάθμιση των σινοευρωπαϊκών σχέσεων.
 Επαφές για προσέλκυση επενδύσεων
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, μετέβη χθες στην Guangzhou, όπου σήμερα θα έχει επαφές με την τοπική κυβέρνηση και με επιχειρηματικούς φορείς, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων από την πλουσιότερη περιφέρεια της Κίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.