12 Δεκ 2013

Για δεσπόζουσα θέση της Cosco κάνει λόγο η ΕΕ

Στις Βρυξέλλες μετέβησαν στελέχη της ΟΛΠ ΑΕ, προκειμένου να σχολιάσουν σημεία πάνω στα ερωτήματα που αφορούν για θέματα ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων όσο αφορά τη σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε ο Οργανισμός με την ΣΕΠ-Cosco  για την παραχώρηση και του δυτικού τμήματος της προβλήτας ΙΙΙ.

Οι πιθανότητες να εγκριθεί από την ΕΕ έχουν μειωθεί αισθητά, σύμφωνα με την στάση των Ευρωπαίων, όπως προκύπτει τόσο από τη συμπεριφορά τους απέναντι στους εκπροσώπους της ΟΛΠ ΑΕ όσο και απέναντι στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που είχε προηγηθεί.
Η ΕΕ θεωρεί ότι η ΣΕΠ-Cosco αποκτά δεσπόζουσα θέση με την απόκτηση του ελέγχου ολόκληρης της προβλήτας ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά.
Η ΣΕΠ-Cοsco υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020 θα έχει επενδύσει στο λιμάνι του Πειραιά συνολικά 630 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα οι Κινέζοι έχουν δώσει 240 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι την ολοκλήρωση της ανατολικής πλευράς της Προβλήτας ΙΙΙ θα εκταμιεύσουν επιπλέον 160 εκατ. ευρώ.
Άλλα 230 εκατ. ευρώ θα δώσουν για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του δυτικού τμήματος της Προβλήτας ΙΙΙ, φτάνοντας συνολικά τα 630 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, η ΟΛΠ Α.Ε. μετά την συνυπογραφή από τους Δ/ντες Συμβούλους της ΣΕΠ και του ΟΛΠ, του Σχεδίου Συμφωνητικού για την Β’ Τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης ΟΛΠ-ΣΕΠ απέστειλε το κείμενο της:
(α) στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό Έλεγχο, σύμφωνα με το νόμο και τα συμφωνηθέντα και
(β) στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για γνωστοποίηση.

Μετά την έγκριση ή την έκφραση παρατηρήσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την έκφραση απόψεων της DG Comp, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΠ Α.Ε. θα συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, προκειμένου να αποφανθεί επί του τελικού κειμένου της επιχειρηματικής Συμφωνίας αυτής. Ακολούθως, ο ΟΛΠ Α.Ε. θα αποστείλει το τελικό κείμενο στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, προκειμένου να εισαχθεί στη Βουλή των Ελλήνων για τελική έγκριση και ψήφιση.

Οι  διαδικασίες αυτές  στο πλαίσιο της αρχής της πλήρους Διαφάνειας, αποτελούν διατυπωμένο όρο του κειμένου της Β Τροποποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.