17 Δεκ 2013

Eletson: Συμμαχία με Blackstone για νέα εταιρεία μεταφοράς αερίου

Η ελληνική ναυτιλία, κόντρα στα σημάδια των καιρών και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, συνεχίζει να τολμά και να προχωρά στην ανάπτυξη δείχνοντας τον δρόμο και σε άλλους κλάδους που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω της εσωστρέφειας και της ατολμίας τους. Μία από τις κορυφαίες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, η Εletson Holdings Inc., συμφερόντων των εφοπλιστικών οικογενειών Χατζηελευθεριάδη, Καρασταμάτη και Κέρτσικωφ, προχώρησε στη δημιουργία κοινοπραξίας με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Blackstone, και πιο συγκεκριμένα με το fund της Blackstone Tactical Opportunities, για την ίδρυση της Eletson Gas, ναυτιλιακής εταιρείας που θα έχει στόλο από πλοία μεταφοράς υγραερίου, τα λεγόμενα LPG.

Το fund θα ελέγχει το 40% της νέας εταιρείας, ενώ το μάνατζμεντ και την τεχνική διαχείρισή της θα έχει η μητρική Eletson Holdings Inc. Τα συνολικά κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν φτάνουν τα 700 εκατ. δολάρια.
Ως μέρος της συμφωνίας η Eletson Holdings θα δώσει τα πέντε υπερσύγχρονα μεσαίου μεγέθους πλοία μεταφοράς αερίου που έχει ήδη στον στόλο της και η Blackstone θα παράσχει ίδια κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της εταιρείας τόσο μέσω της ναυπήγησης νέων πλοίων όσο και μέσω αγοράς υπαρχόντων.

Ναυπηγήσεις
Ετσι, η Eletson Gas προχώρησε άμεσα στην υπογραφή συμβολαίων για τη ναυπήγηση συνολικά οκτώ LPG υγραεριοφόρων πλοίων. Πρόκειται για πέντε πλοία χωρητικότητας 12.000 m3 αιθυλενίου, τα λεγόμενα «semi ref», που θα κατασκευαστούν στα ναυπηγεία Hyundai Mipo Dockyard της Κορέας, και τρία πλοία ίδιου τύπου χωρητικότητας 22.000 m3 αιθυλενίου που θα χτιστούν από την κινεζική εταιρεία Sinopacific Offshore & Engineering. Επιπλέον, η Eletson Gas έχει option για δύο επιπλέον πλοία των 22.000 m3 στους Κινέζους. Αυτά τα οκτώ νέας κατασκευής πλοία είναι προγραμματισμένο να παραδοθούν μέσα στο χρονικό διάστημα από το 2015 έως τις αρχές του 2016. Επίσης, η εταιρεία προχώρησε στην αγορά ενός second hand υγραεριοφόρου πλοίου χωρητικότητας 22.000 m3. Τα πλοία θα δραστηριοποιηθούν σε πρώτη φάση στην Απω, στη Μέση Ανατολή και στη Νότιο Αφρική, μία αγορά όπου αναπτύσσεται σταδιακά. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την Blackstone Tactical Opportunities, καθώς βλέπουμε να επεκτείνουμε την ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα πλοίων LPG. Η εμπειρία των δύο εταιρειών είναι παγκόσμιας εμβέλειας», δήλωσε η κυρία Λασκαρίνα Ι. Καρασταμάτη, πρόεδρος της Eletson Holdings. Στο διοικητικό συμβούλιο της νεοσυσταθείσας Eletson Gas συμμετέχουν η τελευταία και ο κ. Κωστής Κέρτσικωφ. Η DNB Markets Inc. και η Brock Capital ενήργησαν ως οικονομικοί σύμβουλοι της Eletson, ενώ η Holland & Knight και η Akin Gump ως νομικοί σύμβουλοι για την Eletson και την Blackstone αντίστοιχα.


Μερική Αναδημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.