18 Δεκ 2013

Προχωρά η κυβέρνηση την υποχρεωτική φορολόγηση των εφοπλιστών



«Τρικυμία» στο υπουργείο Οικονομικών προκαλεί το σχέδιο έκτακτης φορολόγησης των εφοπλιστών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, τις τελευταίες ώρες εκτυλίσσεται έντονο παρασκήνιο, λόγω των αντιδράσεων μερίδος του εφοπλιστικού κόσμου, για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα που δια νόμου επιβάλλει η κυβέρνηση στην οικονομική παροχή της Ναυτιλιακής Κοινότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από την Πέμπτη που κατατέθηκε στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, άναψαν τα τηλέφωνα μεταξύ εκπροσώπων του εφοπλιστικού κόσμου, του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών για τη σχετική διάταξη που αυτό περιλαμβάνει.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η επιβολή διπλάσιου φόρου για τα επόμενα τρία χρόνια ως το 2016 σε όλες τις πλοιοκτήτριες εταιρίες, με στόχο την είσπραξη 300 εκατ. ευρώ συνολικά στην τριετία.
Η διάταξη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της εθελοντικής προσφοράς των εφοπλιστών, οι οποίοι τον Οκτώβριο εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν αναλαμβάνοντας περισσότερα βάρη, έως 140 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, σε συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ωστόσο στην συνάντηση εκείνη δεν παρίστατο το σύνολο του εφοπλιστικού κόσμου και φαίνεται πως, ένα μέρος του τουλάχιστον, δεν δέχεται να εισφέρουν όλοι υποχρεωτικά, έστω και αν ο νόμος ορίζει πως το μέτρο έχει ημερομηνία λήξεως το 2016.
Στο υπουργείο Οικονομικών όμως προχώρησαν στην ρύθμιση και για ένα επιπλέον λόγο: η είσπραξη των 140 εκατ. θα ήταν επισφαλής και δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στον προϋπολογισμό, αν επαφίετο αποκλειστικά στην προαίρεση του κάθε εφοπλιστή ξεχωριστά. Τότε η είσπραξη μπορεί να μειωνόταν αισθητά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα 60-70 εκατ. ευρώ το χρόνο, αντί 90-100 εκατ. ευρώ ετησίως που προϋπολογίζονται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η οποία συνοδεύει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.
Αποτέλεσμα των αντιδράσεων και πιέσεων ήταν να προκληθεί προβληματισμός στο υπουργείο Οικονομικών για να αποφευχθεί κύμα δυσαρέσκειας στους κόλπους των εφοπλιστών. Ως λύση στο πρόβλημα φαίνεται στην παρούσα φάση να προκρίνεται η ήπια αντιμετώπιση των αντιδράσεων, καθώς εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα περιέρχετο σε ιδιαίτερα δυσχερή πολιτικά θέση, αν υποχρεωνόταν να αποσύρει διάταξη για την φορολόγηση των εφοπλιστών.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση  για τους εφοπλιστές:
1.            Καθορίζεται ετήσια παροχή για τα τρία (3) επόμενα έτη, 2014, 2015 και 2016, η οποία υπολογίζεται με βάση τα πλοία τα οποία εκμεταλλεύεται, κατά κυριότητα ή μη, η κάθε πλοιοκτήτρια εταιρεία ή διαχειρίζεται η κάθε διαχειρίστρια εταιρεία αντίστοιχα, ως εξής:
α. Για όλα τα πλοία με ελληνική σημαία πρώτης κατηγορίας του ν. 27/1975 καθώς και πλοία δεύτερης κατηγορίας άνω των πεντακοσίων (500) κόρων ολικής χωρητικότητας του ιδίου νόμου καταβάλλεται ετησίως και για τα τρία παραπάνω έτη ποσό ίσο με το διπλάσιο του τελικού ποσού του φόρου που υπολογίστηκε και βεβαιώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης για κάθε πλοίο κατά την προηγούμενη κάθε φορά φορολογική περίοδο και χωρίς να αφαιρούνται οι υπό του νόμου προβλεπόμενες μειώσεις του άρθρου 5 του Ν. 27/1975.
β. Για τα πλοία με ξένη σημαία, των οποίων η διαχείριση γίνεται από ημεδαπές ή αλλοδαπές επιχειρήσεις εγκατεστημένες στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του ν. 27/1975, καταβάλλεται ετησίως και για τα  τρία επόμενα έτη ποσό ίσο με το διπλάσιο του τελικού ποσού του φόρου που υπολογίστηκε και βεβαιώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης ια κάθε πλοίο κατά την προηγούμενη κάθε φορά φορολογική περίοδο, σύμφωνα με το άρθρο 26 του ν. 27/1975, όπως ισχύει και χωρίς να αφαιρούνται οι υπό του νόμου τυχόν προβλεπόμενες μειώσεις ή εκπτώσεις του άρθρου 5 και των παρ. 1 και 5 του άρθρου 26 του ν.27/1975.
2.            H παροχή αυτή βαρύνει τους πλοιοκτήτες ή πλοιοκτήτριες εταιρείες για τα πλοία υπό Ελληνική σημαία καθώς και τους αλλοδαπούς πλοιοκτήτες ή πλοιοκτήτριες εταιρείες για τα πλοία υπό ξένη σημαία, τα οποία έχουν τεθεί υπό τη διαχείριση ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιρειών οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του ν.27/1975.
Οι ως άνω διαχειρίστριες εταιρείες είναι αλληλέγγυα υπόχρεες με τις πλοιοκτήτριες εταιρείες για την καταβολή της παροχής του παρόντος άρθρου. Σε περίπτωση  που η διαχείριση του πλοίου γίνεται από κοινού από περισσότερες της μίας διαχειρίστριες εταιρείες οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του ν. 27/1975, οι διαχειρίστριες εταιρείες ευθύνονται εις ολόκληρο για την καταβολή της παροχής  του παρόντος άρθρου. Σε περίπτωση που η πλοιοκτήτρια εταιρεία αλλάξει τη διαχειρίστρια εταιρεία στην οποία έχει αναθέσει τη διαχείριση πλοίου της, η διαχειρίστρια εταιρεία ευθύνεται για την καταβολή της παροχής που αναλογεί στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ασκούσε τη διαχείριση του  συγκεκριμένου πλοίου.
3.            Για την παραλαβή των δηλώσεων και τη βεβαίωση της παροχής του παρόντος άρθρου, αρμόδια είναι η υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης που έχει παραλάβει και τις αντίστοιχες ετήσιες δηλώσεις του φόρου πλοίων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 27/1975. Η κοινοποίηση όλων των εγγράφων που αφορούν στην παροχή του παρόντος άρθρου ενεργείται στην αντίστοιχη διαχειρίστρια εταιρεία ή στην ημεδαπή πλοιοκτήτρια.
4.            Για τον υπολογισμό του ποσού της παροχής του άρθρου αυτού λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός χρόνος παραμονής των πλοίων στην ελληνική σημαία ή ο συνολικός χρόνος διαχείρισης των υπό ξένη σημαία πλοίων από τις ως άνω διαχειρίστριες εταιρείες.
5.            Για τον υπολογισμό και την καταβολή της παραπάνω παροχής, οι επιχειρήσεις υποβάλλουν δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου εκάστου έτους, σχετικά με τον αριθμό των πλοίων, τη σημαία, την ηλικία και την ολική χωρητικότητά τους, τον αριθμό ΙΜΟ, το ύψος της ετήσιας παροχής ενός εκάστου, με βάση τα κριτήρια υπολογισμού του παρόντος άρθρου. Για τα πλοία υπό ελληνική και υπό ξένη σημαία στην ανωτέρω δήλωση, θα επισυνάπτονται τα αντίγραφα των αντίστοιχων δηλώσεων φορολογίας πλοίου της προηγούμενης φορολογικής χρήσης. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στα προηγούμενα εδάφια, κατά το χρονικό διάστημα της τριετίας 2014-2016 με την υποβολή της παραπάνω δήλωσης στην αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου εκάστου έτους, καταβάλλεται το ένα δεύτερο (1/2) του ετήσιου οφειλόμενου ποσού παροχής και το άλλο ένα δεύτερο (1/2) αυτής καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου εκάστου έτους.
Με την καταβολή ολόκληρου του αναλογούντος ποσού παροχής, κάθε υπόχρεος θα λαμβάνει βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης, η οποία θα είναι αναγκαία για την έκδοση της βεβαίωσης νόμιμης εγκατάστασης διαχειριστικών εταιρειών, καθώς και την έκδοση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
6.            Το δικαίωμα του Δημοσίου για τη βεβαίωση της, κατά το παρόν άρθρο, παροχής παραγράφεται μετά την πάροδο πενταετίας από τη λήξη του έτους στο οποίο αναφέρεται η παροχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.