26 Δεκ 2013

Γιώργος Προκοπίου: Η αγάπη του για τη θάλασσα τον οδήγησε στην κορυφή


Μπορεί ο αριθμός 13 να είναι γρουσούζικος για πολύ κόσμο, όμως για τον Ελληνα πλοιοκτήτη κ. Γιώργο Προκοπίου αποδείχθηκε γουρλίδικος, αφού το 2013 φαίνεται να είναι η χρονιά του. Φέτος, μεταξύ άλλων, έκανε την παρθενική του είσοδο στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης με τη νεοσυσταθείσα Dynagas LNG Partners. Είναι ένας από τους ισχυρότερους εφοπλιστές παγκοσμίως και πριν από λίγες ημέρες είδε το όνομά του να φιγουράρει στην 23η θέση της Lloyd’s List με τις 100 ισχυρότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, ενώ πέρυσι βρισκόταν στην 28η.
Στις αρχές Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε Ελληνική Ναυτιλιακή Προσωπικότητα της Χρονιάς για το 2013 στα 10α ετήσια Ελληνικά Ναυτιλιακά Βραβεία, τα οποία διοργάνωσε η «Lloyd’s List», η διεθνής ναυτιλιακή εφημερίδα που ιδρύθηκε το 1734. Οι διακρίσεις του καθρεφτίζουν την πρόσφατη επέκταση, ειδικά, της εταιρείας των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), της Dynagas. Στα αξιοσημείωτα γεγονότα περιλαμβάνονται το πρώτο ταξίδι μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού από ένα δικό του πλοίο μεταφοράς LNG, η παραλαβή τριών νεότευκτων πλοίων κατηγορίας πάγου (ice class) και η εγγραφή της νεοσυσταθείσας εταιρείας Dynagas LNG Partners στον NASDAQ.
Από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άντλησε, στις αρχές Δεκεμβρίου, μέσω της δημόσιας εγγραφής 225 εκατ. δολάρια, εκδίδοντας 12,5 εκατομμύρια μετοχές στην τιμή των 18 δολαρίων εκάστη.
Μακροχρόνιες ναυλώσεις
H Dynagas LNG Partners ιδρύθηκε τον Μάιο του 2013 από την Dynagas Holding, με σκοπό την ιδιοκτησία και τη διαχείριση δεξαμενοπλοίων μεταφοράς LNG. Ο στόλος της αποτελείται από τρία πλοία αυτού του τύπου, συνολικής χωρητικότητας 150.000 κυβικών μέτρων, τα οποία είναι μακροχρόνια ναυλωμένα στις BG Group και Gazprom. Τα δύο εξ αυτών, τα «Clean Force» και «Ob River», ανήκουν στα συνολικά δέκα πλοία του συγκεκριμένου τύπου παγκοσμίως που έχουν πιστοποιητικό ice class ώστε να ταξιδεύουν και στους πάγους. Το «Ob River» της Dynagas ήταν το πρώτο που διέσχισε τη Βόρεια Θαλάσσια Οδό με φορτίο υγροποιημένο φυσικό αέριο. Οι διελεύσεις από το εν λόγω πέρασμα συντομεύουν τα ταξίδια σημαντικά, περιορίζοντας τα κόστη για τους ναυλωτές.
Η άντληση κεφαλαίων από τον NASDAQ θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του μεγάλου προγράμματος για την κατασκευή επτά LNG carriers σε ναυπηγεία της Νοτίου Κορέας, η αξία των οποίων υπολογίζεται στα 200 εκατ. δολάρια το καθένα. Η Dynagas LNG Partners είναι η δεύτερη ελληνόκτητη εταιρεία που εισάγεται σε χρηματιστηριακό δείκτη της Νέας Υόρκης και ειδικεύεται στον τομέα μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά την GasLog του κ. Πέτρου Γ. Λιβανού.
Ο κ. Προκοπίου έγινε διάσημος διεθνώς την τελευταία δεκαετία και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους εφοπλιστές στον τομέα των δεξαμενόπλοιων με βάση τη χωρητικότητα των πλοίων που απαρτίζουν τον στόλο του. Μέσω της Dynacom ελέγχει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους δεξαμενόπλοιων, ο οποίος αποτελείται από 90 πλοία.
Ανοιγμα στην Κίνα
Ο ίδιος έγινε ο πρώτος Ελληνας εφοπλιστής που έστειλε δεξαμενόπλοιό του, το οποίο βρισκόταν στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, να παραλάβει πετρέλαιο από τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη, στην πρώτη τους εξαγωγή από την ημέρα που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος. Η αξία του συγκεκριμένου φορτίου εκτιμήθηκε στα 125 εκατ. δολάρια. Ο κ. Προκοπίου είναι, επίσης, από τους Ελληνες εφοπλιστές που έκαναν άνοιγμα στην Κίνα για χρηματοδότηση αλλά και ναυπήγηση πλοίων.
Στον ναυτιλιακό του όμιλο εργάζονται οι τρεις κόρες του, ενώ η τέταρτη είναι ακόμη μαθήτρια. «Στην πορεία δεν ήταν όλα στρωμένα. Υπήρξε άνοδος αλλά και κάθοδος. Ελπίζω οι κόρες και οι εγγονές μου να συνεχίσουν το έργο μου», επισημαίνει σε όσους τον γνωρίζουν και προσπαθούν να μάθουν το μυστικό της επιτυχίας και προσθέτει: «Eκανα το χόμπι μου δουλειά. Οταν ήμουν 6 ετών έφτιαξα από ένα μαδέρι ένα μικρό πλοίο. Οταν το έβαλα στη θάλασσα στην παραλία της Γλυφάδας και το οδήγησαν τα κύματα ένιωσα υπέροχα. Από τότε ήξερα τι θα κάνω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.