13 Δεκ 2013

Έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 2.000 μονάδων η ναυλαγορά

Ο δείκτης της ναυλαγοράς έσπασε  και το ψυχολογικό φράγμα των 2.000 μονάδων αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι  τα χειρότερα να έχουν περάσει και πως πραγματικά το 2014 η ναυλαγορά θα κινηθεί σε καλύτερα νούμερα, σε επίπεδα μέσου όρου αλλά και υψηλού σημείου, από αυτά των  δύο τελευταίων χρόνων. Σήμερα Παρασκευή 13-12-2013 ο δείκτης έκλεισε  στις 2.330 μονάδες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κατά περιόδους δεν θα υπάρχουν και οι γνωστές πτωτικές διορθώσεις.
«Για άλλη μία φορά τα Capes παρουσίασαν την καλύτερη απόδοση αφού σε διάστημα μίας εβδομάδας τα έσοδα τους αυξήθηκαν κατά  9.240 δολάρια  την ημέρα ήτοι  37,55%, τα Panamax 10%, τα Supramax 5% και τα Handysize κατά 3,5%. Τα Capes είναι αυτά που δείχνουν να παρουσιάζουν και την μεγαλύτερη μεταβλητότητα δηλαδή μεγάλες και σε σύντομο χρονικό διάστημα αυξομειώσεις, εν αντιθέσει με τα πλοία μικρότερου τονάζ τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν επιδείξει μία συντηρητική σταθερά ανοδική πορεία» επισημαίνει ο διεθνής ναυλομεσιτικός οίκος G.Moundreas SA.
«Αναφορικά με τον άλλο συνήθη ύποπτο για την θετική πορεία της ναυλαγοράς, την Κίνα, οι εισαγωγές Iron Ore παρουσίασαν αύξηση 18,3% συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο, φτάνοντας τους 77,84 εκ. τόνους τον Νοέμβριο, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 74,58 εκ. τόνων του Σεπτεμβρίου. Μέχρι στιγμής για το σύνολο του χρόνου οι εισαγωγές Iron Ore της Κίνας έχουν φτάσει στους 746,1 εκ. τόνους παρουσιάζοντας αύξηση 10,9% από την ίδια περίοδο του προηγούμενου χρόνου» αναφέρει και προσθέτει ότι « Για το άμεσα επόμενο διάστημα εκτιμάται πως οι εισαγωγές θα κινηθούν με ηπιότερο ρυθμό καθώς λόγω του χειμώνα η ζήτηση για σίδηρο θα μειωθεί ενώ εικάζεται πως θα υπάρχει και αυξητική τάση στις τιμές του εμπορεύματος. Η αύξηση των εισαγόμενων ποσοτήτων αλλά και των τιμών του Iron Ore οφείλεται στην διαδικασία χτισίματος αποθεμάτων καθώς γενικά αναμένεται η ζήτηση για σίδηρο να αυξηθεί καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει τα κατασκευαστικά έργα και τις υποδομές. Τα αποθέματα συνέχισαν να αυξάνονται για 6η συνεχόμενη εβδομάδα στα λιμάνια της Κίνας, φτάνοντας τους 87,4 εκ. τόνους , το υψηλότερο επίπεδο σε περίπου ένα χρόνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.