31 Αυγ 2012

«ANNA MARIA”: Νέα παραλαβή «eco-friendly» πλοίου από την AEGEAN BULK



Η Αegean bulk παρέλαβε το φορτηγό πλοίο τύπου Kamsarmax ΑNNA MARIA  (χωρητικότητας 81,404) σε μια τελετή παράδοσης που πραγματοποιήθηκε στις 26 Αυγούστου 2012 στα ναυπηγεία  Sungdong  στην Νότιο Κορέα.
Το  ANNA MARIA είναι το 15ο πλοίο στην σειρά του στόλου της Αegean Bulk με μέσο όρο ηλικίας τα 4 χρόνια. Το πλοίο βαφτίστηκε από την κα. Y. S. Han, σύζυγο του κ. D. Y. Han, τέως Αντιπροέδρου της Hyundai Heavy Industries για σειρά ετών. Την επόμενη μέρα το «ANNA MARIA» απέπλευσε για το παρθενικό του ταξίδι με προορισμό τη Νέα Ορλεάνη με την Ελληνική σημαία να κυματίζει στην πρύμη του.

Αναγνωρίζοντας την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για περισσότερα πλοία με υψηλή απόδοση καυσίμου και φιλικά προς το περιβάλλον, η AEGEAN BULK CO INC  πρωτοπόρα στον τομέα αυτό, παρέλαβε το δεύτερο «eco-friendly» πλοίο τύπου Kamsarmax.

30 Αυγ 2012

Ο δήμαρχος Πειραιά συναντήθηκε με τον γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, συναντήθηκε σήμερα στο δημαρχείο με τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Κώστα Μουτζούρη.
Ο κ. Μιχαλολιάκος, μετά τη συνάντηση που είχε, δήλωσε:
«Ο κ. Μουτζούρης είναι ένας πάρα πολύ αξιόλογος Πανεπιστημιακός. Τώρα κρίνεται και στην πολιτική, ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
Λύσαμε ένα θέμα εν τω γενέσθαι. Δεν υπάρχει θέμα μεταφοράς της κρουαζιέρας, από τον Πειραιά.
Άρα λοιπόν, μένουμε στον Πειραιά, βελτιώνουμε το λιμάνι μας, μεγαλώνουμε το λιμάνι μας και μεγαλώνουμε προπαντός την αγκαλιά μας, ουσιαστικά και συμβολικά, για να υποδεχθούμε τους επισκέπτες της κρουαζιέρας, στην πόλη μας και στην πατρίδα μας.»

ΑΝΕΚ: Αύξηση ζημιών το α’ εξάμηνο του 2012

Η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης Α.Ε. (ΑΝΕΚ) ανακοινώνει τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας περιόδου από 1 Ιανουαρίου έως 31 Ιουνίου 2012 βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ):

Το 2012 η ελληνική οικονομία παραμένει σε τροχιά ύφεσης για πέμπτη συνεχή χρονιά επιδεινώνοντας τα προβλήματα των δημοσίων εσόδων και της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.

Διευκρίνιση ΟΛΠ για τα κέρδη

Ο ΟΛΠ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Επειδή από τα δοθέντα στη δημοσιότητα στοιχεία της Οικονομικής Έκθεσης Ά Εξαμήνου 2012 καταχωρήθηκε χωρίς προσδιορισμό ότι “τα κέρδη του ΟΛΠ Α.Ε. μειώθηκαν”, από τις οικονομικές υπηρεσίες του Οργανισμού διευκρινίζεται ότι η μείωση αυτή αφορά τα Καθαρά Κέρδη μετά από φόρους λόγω αντιλογισμών στα έσοδα από αχρησιμοποίητες προβλέψεις βάσει των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και όχι τα Μικτά Κέρδη, τα οποία αυξήθηκαν κατά 118,7%, ήτοι από 4.493.246 Ευρώ το 2011 σε 9.827.330 το 2012".

Υποτροφία της HELMEPA στη μνήμη του Καπετάν Βασίλη K. Κωνσταντακόπουλου

Η HELMEPA ανακοινώνει ότι η φετινή υποτροφία στη μνήμη του αείμνηστου Προέδρου της Καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλου, ποσού €15.000, απονέμεται στην Ελένη Τσόλκα, απόφοιτη του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η κυρία Τσόλκα έχει γίνει δεκτή στο Imperial College στο Λονδίνο για μεταπτυχιακές σπουδές επιπέδου Masters στο τμήμα “Hydrology and Water Resources Management”, που ξεκινά το Σεπτέμβρη 2012.

Όλοι στη HELMEPA της ευχόμαστε καλή επιτυχία στις σπουδές της!

«Στην απόλυτη δικαιοδοσία των ακτοπλοικών εταιρειών οι νησιωτικές μεταφορές»

- Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σχετικά με την απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου σε ερώτηση του βουλευτή Α΄ Πειραιά και Νησιών Θ. Δρίτσα για τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του Αργοσαρωνικού.

O ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Β.Μιχαλολιάκος προς κρουαζιεράδες: "Αιτία πολέμου η μεταφορά της κρουαζιέρας από τον Πειραιά"

- Συνάντηση δημάρχου Πειραιά με τον πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας.

O Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, συναντήθηκε χθες αργά το απόγευμα, στο γραφείο του, στο δημαρχείο, με τον Πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας κ. Θ. Κόντε,(φωτό) με θέμα την κρουαζιέρα.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Β. Μιχαλολιάκος, μετά τη συνάντηση δήλωσε:
« Θέμα μεταφοράς της κρουαζιέρας από τον Πειραιά ασφαλώς δεν τίθεται. Απαγορεύεται και να το σκέπτεται κανείς.
Είναι αιτία πολέμου. Δεν είναι απλώς κόκκινη γραμμή. Μπορεί να οφείλεται σε ανωριμότητα και απειρία κάποιων.
Ένα είναι βέβαιον, ότι πρέπει να σπεύσουμε όλοι, Κράτος, κεντρική εξουσία δηλαδή, Κυβέρνηση, ο Δήμος του Πειραιά, που σπεύδει.

29 Αυγ 2012

Αttica Group: Ζημιές 29,8 εκ. ευρώ για το α' εξάμηνο του 2012

• ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΖΗΜΙΩΝ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ, ΑΠΟΣΒΕΣΕΩΝ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ (EBITDA) ΣΕ ΕΥΡΩ 10,67 ΕΚΑΤ. ΕΝΑΝΤΙ ΖΗΜΙΩΝ ΕΥΡΩ 16,55 ΕΚΑΤ. ΤΟ Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ 2011 ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.

• ΤΑ ΝΕΟΤΕΥΚΤΑ ΠΛΟΙΑ BLUE STAR DELOS ΚΑΙ BLUE STAR PATMOS ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΣΤΟΛΟ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ

ΟΛΠ: Αύξηση τζίρου και μείωση καθαρών κερδών

Στην έγκριση της Οικονομικής Έκθεσης Α΄ Εξαμήνου 2012 προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ Α.Ε., βάσει της οποίας και εν μέσω οικονομικής κρίσης στον χώρο των εμπορικών συναλλαγών :
α) Τα έσοδα παρουσίασαν αύξηση 3,20% ανερχόμενα σε 52.986.374,76 Ευρώ.
β) Αύξηση εσόδων από το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (Προβλήτας Ι) κατά +30,77%.
γ) Αύξηση εσόδων από τον κλάδο κρουαζιέρας κατά +16,75% και
δ) Αύξηση εσόδων από το car-terminal κατά +9,48 %.
Τα λειτουργικά έξοδα παρουσίασαν μείωση κατά 4,08%.

Συνεχείς κινητοποιήσεις μέχρι την τελική δικαίωση

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Συνέντευξη τύπου για το θέμα του μισθολογίου θα παραχωρήσουν αύριο το πρωί οι Ομοσπονδίες και οι Ενώσεις των Σωμάτων Ασφαλείας.

Βασ.Μιχαλολιάκος: "Τρικλοποδιά το θέμα κρουαζιέρας- "Δέλτα Φαλήρου" για το λιμάνι του Πειραιά"

Επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Κώστα Μουτζούρη έστειλε ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, με την οποία καυτηριάζει την κίνηση της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας σαν τρικλοποδιά στην αναπτυξιακή προοπτική του λιμανιού. Σήμερα το απόγευμα ο Δήμαρχος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Θ.Κόντε.
Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Ναυτιλία: Ανοίγει το θέμα για δημιουργία παράλληλου νηολογίου

Αναδημοσίευση
από  το protothema.gr


Επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλη με αφορμή το δημοσίευμα του Πρώτου ΘΕΜΑτος για το σχέδιό του να μετατρέψει την Ελλάδα σε Παγκόσμια μητρόπολη της Ναυτιλίας έστειλε ο Μιχάλης Λάμπρος Γενικός Διευθυντής
Majestic International Cruises Inc. και Αντιπρόεδρος Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στη μη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σημαίας σε σύγκριση με τι σημαίες κρατών κοινοτικών ή μη που διατηρούν συνήθως δεύτερα νηολόγια.
Ο κ.Μιχάλης Λάμπρος ανοίγει το θέμα της δημιουργίας δεύτερου νηολογίου, του λεγόμενου και παράλληλου, στην Ελλάδα. Ειδικότερα αναφέρεις την επιστολή του:

«Σχέδιο Μουσουρούλη»: Παγκόσμια μητρόπολη της Ναυτιλίας η Ελλάδα

Σχέδιο προκειμένου να προσελκύσει παρόχους ναυτιλιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα στα πρότυπα της Ολλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας καταστρώνει η ελληνική κυβέρνηση. Όλο το βάρος του σχεδιασμού έχει πέσει στους ώμους του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ.Κωστή Μουσουρούλη.

Με λίγα λόγια υπάρχουν σκέψεις για το πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να μετατραπεί σε παγκόσμια μητρόπολη της ναυτιλίας. Ας μην ξεχνάμε ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία κυριαρχεί διεθνώς, με 3.150 πλοία που αντιπροσωπεύουν το 14 % της παγκόσμιας χωρητικότητας.

Το σκεπτικό του υπουργού είναι απλό όμως η υλοποίησή του δύσκολη.

Ναυτιλιακές εταιρείες «δένουν» τα πλοία τους λόγω χαμηλών ναύλων



Η αγορά του ξηρού φορτίου παραμένει καθηλωμένη σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι ναυτιλιακές εταιρείες να έχουν αρχίσει να «δένουν» τα πλοία τους διότι δεν συμφέρει η διατήρησή τους σε λειτουργία.

28 Αυγ 2012

Οι «Θερμοπύλες» έγιναν εφιάλτης για τη Σρι Λάνκα

 
 - Τεράστια πετρελαιοκηλίδα από το ναυάγιο του κυπριακού πλοίου
 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012 για τα "ΝΕΑ"
Φόβους για οικολογική καταστροφή στην Αραβική Θάλασσα προκαλεί το ναυάγιο τού υπό κυπριακή σημαία φορτηγού πλοίου «Θερμοπύλες», το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Σρι Λάνκα. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι σε ετοιμότητα για να καθαρίσουν τις παραλίες σε περίπτωση που η πετρελαιοκηλίδα φτάσει στις δυτικές ακτές, όπως φοβούνται οι ειδικοί.
Οι «Θερμοπύλες» βυθίστηκαν την περασμένη Πέμπτη εξαιτίας της κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια πετρελαιοκηλίδα διαμέτρου 10 χιλιομέτρων, ενώ ποσότητες πετρελαίου ξεβράστηκαν στο θέρετρο Νεγκόμπο απειλώντας και την τοπική αλιεία με ανυπολόγιστη καταστροφή. Το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο στην περιοχή από το 2009 έπειτα από πρόβλημα που είχε προκύψει με το φορτίο του.

Πειρατές κατέλαβαν ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο ανοιχτά του Τόγκο

Πειρατές κατέλαβαν ένα ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο ανοιχτά των ακτών του Τόγκο. Μετά από ανταλλαγή πυρών, οι πειρατές απήγαγαν 24 ναυτικούς. Ο Νόελ Τσουνγκ του Διεθνούς Ναυτικού Γραφείου δήλωσε στο Associated Press ότι η επίθεση έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης, περίπου 17 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Λόμε, πρωτεύουσας του Τόγκο.

Οι πειρατές κατάφεραν να διαφύγουν με το πλοίο, παρά την ανταλλαγή πυρών με ναυτικούς.

Goldenport Holdings Inc: Αγόρασε ένα Container Vessel

Σε συμφωνία για την αγορά ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων προχώρησε η εισηγμένη στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου Goldenport Holdings Inc. (LSE: GPRT) έναντι 5,2 εκατομμυρίων δολαρίων.
Πρόκειται για το sub-panamax container vessel 'Conti Seattle', μεταφορικής ικανότητας 2.100 εμπορευματοκιβωτίων. Ναυπηγήθηκε το 1997 στη νότιο Κορέα. Η αγορά του είναι προγραμματισμένη να γίνει με ίδια κεφάλαια αλλά γίνονται διαπραγματεύσεις για να εξασφαλιστεί δάνειο στο 50% της αξίας του πλοίου.

Εκκωφαντική απουσία του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από την σύσκεψη για το μισθολόγιο

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Έκπληκτοι παρακολουθήσαμε χθες στα δελτία ειδήσεων την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το μισθολόγιο στο Υπουργείο Οικονομικών, με τους υπουργούς Οικονομικών, ΥΕΘΑ και Προστασίας του Πολίτη, παρουσία των Αρχηγών των Ε.Δ και Σ.Α.

Η εκκωφαντική απουσία του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μας δημιούργησε κάκιστη εντύπωση, την οποία και καταδικάζουμε ως γεγονός, ζητώντας ταυτόχρονα από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επ' αυτού.

Η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. καταγγέλλει την πρακτική αυτή, την θεωρεί άκρως προσβλητική για τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και προτρέπει την πολιτική και φυσική μας ηγεσία σε κοινή δράση, σε κοινό μέτωπο, στην κοινή προσπάθεια για να παλέψουμε και να αντισταθούμε για την επιβίωση και την αξιοπρέπειά μας."


Στην Κύπρο ο υπουργός Αιγαίου και Ναυτιλίας

Θέματα ναυτιλίας γενικότερα αλλά και της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης ειδικότερα, βρίσκονται στην ατζέντα του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη ο οποίος στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα επισκεφθεί την Κύπρο.
Αναλυτικά το πρόγραμμα Υπουργού:

Στα ίχνη κυκλώματος που νομιμοποιεί κλεμμένα πολυτελή σκάφη




 Στα ίχνη μεγάλου κυκλώματος  το οποίο νομιμοποιεί σκάφη προϊόντα εγκληματικών ενεργειών, εκδίδοντας πιστοποιητικά αξιοπλοΐας και νομιμοποιητικά έγγραφα αμφιβόλου προελεύσεως βρίσκεται το Λιμενικό Σώμα. Με τη μέθοδο αυτή εμφανίζονται  σαν  πλοιοκτήτες νομικά πρόσωπα η ύπαρξη των οποίων αποτελεί αντικείμενο προς έρευνα.

Αυξήθηκαν οι βάσεις στις ΑΕΝ πλοιάρχων




Ανοδο για δεύτερη συνεχή χρονιά εμφάνισαν οι βάσεις των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) καθώς οι υποψήφιοι πιστεύουν ότι το ναυτικό επάγγελμα μπορεί να αποτελέσει μία ασφαλέστερη απάντηση για το μέλλον τους και την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Οι βάσεις στις ΑΕΝ των πλοιάρχων αυξήθηκαν κατά 1.164 μόρια και διαμορφώθηκαν στα 10.851 μόρια ενώ στις ΑΕΝ μηχανικών παρουσίασαν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο, 1.782 μονάδες σε σχέση με πέρυσι, και διαμορφώθηκαν στα 10.321 μόρια.

Η Ελλάδα συμμορφώθηκε με την άρση του καμποτάζ

Στο αρχείο έθεσε επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το φάκελο της συμμόρφωσης της ελληνικής νομοθεσίας για την ακτοπλοΐα με τον κανονισμό για την άρση του καμποτάζ (3577/92).

 Σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου για τις μεταφορές Slim Kallas, σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην ελληνική νομοθεσία έχοντας ως βάση την αιτιολογημένη γνώμη που είχε αποστείλει η Κομισιόν, ήταν τέτοιες που οδήγησαν την ίδια την Επιτροπή στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με τις απαιτήσεις του κανονισμού.

Κόντρα στον Δήμο Πειραιά για την κρουαζιέρα

Να πάρει θέση στις κυοφορούμενες συζητήσεις για μεταφορά της κρουαζιέρας από το λιμάνι του Πειραιά στο Φαληρικό Δέλτα καλεί τον Δήμαρχο Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Γιάννης Μίχας.
Αφορμή για την παρέμβαση του κ. Μίχα στάθηκε η συνάντηση που είχαν πρόσφατα η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας με τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων στην οποία αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και χρήστες του λιμανιού που θα κάνει προτάσεις προς τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε η κρουαζιέρα να μεταφερθεί στην εν λόγω περιοχή.

Την παραχώρηση ελληνικών λιμένων ζητούν οι κολοσσοί της κρουαζιέρας

 

Πολλοί φορείς που ασχολούνται με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και την ενίσχυση του home porting σε ελληνικά λιμάνια με πρώτο και καλύτερο του Πειραιά, θεώρησαν ότι το πρόβλημα λύθηκε με την οριστική και άνευ όρων κατάργηση του καμποτάζ. Ομως μακριά από τις φανφάρες, τα πανηγύρια και τις… κορδέλες η κατάσταση είναι γκρίζα και οι θάλασσες σκοτεινές. Τα νερά είναι αχαρτογράφητα.

Οι άξονες της στρατηγικής που πρέπει να ακολουθηθεί είναι δύο. Η προσέλκυση των ξένων κολοσσών και η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων.

«Κορυφαίος του χορού» στην προσπάθεια αυτή είναι η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλία. Μιλώντας στο «protothema.gr» ο Μιχάλης Λάμπρος Αντιπρόεδρος Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, με εμπειρία που ξεπερνάει τα 50 χρόνια, βάζει το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων.

27 Αυγ 2012

Εμπορικές συμφωνίες με Λιβύη 120 εκατ. ευρώ μέσω Λιμένα Ηρακλείου

Βασικός προμηθευτής σε αιγοπρόβατα γίνεται η Κρήτη για τη Λιβύη, με τον τζίρο να υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 120 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα  τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για την εμπορική είδηση της χρονιάς για την Κρήτη καθώς οι προοπτικές που ανοίγονται είναι τεράστιες.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Πριν από έναν χρόνο και μετά τον πόλεμο, έμποροι από τη Λιβύη ήρθαν σε επαφή με ντόπιους Κρητικούς παραγωγούς αμνοεριφίων για την πιθανότητα εξαγωγών προς τη χώρα τους. Ο εμφύλιος πόλεμος ήταν καταστροφικός για τη βορειοαφρικανική χώρα.

«Μαύρα Ψάρια», οι αντάρτες των θαλασσών

Επιμέλεια Μάρω Βακαλοπούλου
για την εφημερίδα
ΤΑ ΝΕΑ
Αναδημοσίευση

Για την ώρα, είναι μια μικρή περιβαλλοντική οργάνωση που λειτουργεί με εθελοντές αποφασισμένους να πάρουν την κατάσταση των ωκεανών στα χέρια τους. Αυτό που σίγουρα δεν θέλουν είναι να εγκλωβιστούν στη θεωρία και τη γραφειοκρατία, κάτι για το οποίο έχουν δουλέψει πολύ και υπόσχονται πως αν όλα λειτουργήσουν όπως τα έχουν σχεδιάσει, έως το τέλος του έτους θα τους φιλοξενούν τα περισσότερα πρωτοσέλιδα. Οι Black Fish (Μαύρα Ψάρια) είναι η νέα γενιά ακτιβιστών του περιβάλλοντος, οι αντάρτες των ευρωπαϊκών θαλασσών, που με τις εντατικές περιπολίες τους φιλοδοξούν να βάλουν οριστικό τέλος στην παράνομη αλιεία.

Costamare: Αγόρασε το containership Messini

Αγορά του containership Messini (πρώην Pembroke), ναυπηγήσεως 1997 μεταφορικής ικανότητας 2.475 «κουτιών» ανακοίνωσε η εισηγμένη στο NYSE, ναυτιλιακή εταιρεία Costamare Inc. Το πλοίο που κόστισε 6,8 εκατομμύρια δολάρια, ναυλώθηκε για 18 μήνες στην Evergreen και παραδόθηκε στις 2 Αυγούστου.

Ακτοπλοία: Ακριβότερα κατά 400% τα δάνεια

Ακριβότερα κατά 300%-400% σε σχέση με το 2006 θα είναι τα δάνεια των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων από δω και στο εξής δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

«Για να μπορέσουν να αντληθούν νέα δάνεια θα πρέπει οι επιχειρηματικές κινήσεις να αποτελούν πραγματικές ευκαιρίες με όσο καλύτερη εκτίμηση του επενδυτικού ρίσκου» επισημαίνει ο τραπεζίτης Γ.Ξηραδάκης.

Διατηρεί κερδοφορία η Navios παρά την κρίση

Αντέχει στην κρίση που μαστίζει την αγορά ξηρού φορτίου η Navios Maritime Holdings της Αγγελικής Φράγκου.

Η εταιρεία, που είναι εισηγμένη στο NYSE, είχε έσοδα ύψους 324,1 εκατ. δολαρίων στο α' εξάμηνο του 2012, μειωμένα κατά 23 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ τα καθαρά κέρδη της για το ίδιο διάστημα έφτασαν τα 14,7 εκατ. δολάρια, από 14,2 εκατ. δολάρια πέρυσι.

Τα έσοδα από το στόλο των bulkers ανήλθαν σε 200,7 εκατ. δολάρια έναντι 222,9 εκατ. δολαρίων πέρυσι. Η μείωση οφείλεται κυρίως στην πτώση των εσόδων από τις χρονοναυλώσεις κατά 14,5% σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα, τα έσοδα από τη δραστηριότητα στα logistics ανήλθαν σε 123,4 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 24,3 εκατ. δολάρια σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2011.

24 Αυγ 2012

Κρουαζιέρα: "Το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά είναι πλέον κορεσμένο"

Επιστολή-απάντηση στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΠ ΑΕ, Γ.Ανωμερίτη, έστειλε η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας με αφορφή τη διαμάχη που έχει προκύψει για τη δημιουργία νέου λιμανιού κρουαζιέρας στο Δέλτα Φαλήρου:

«Προς κ. Ανωμερίτη Γεώργιο / Πρόεδρο – Διευθύνοντα Σύμβουλο ΟΛΠ Α.Ε.


Σχετικά: ΟΛΠ Α.Π. 27970 / 22 – 8 – 2012


Αγαπητέ κ. Ανωμερίτη,

Εις απάντηση του ύπερθεν σχετικού εγγράφου, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:
1. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι, στην συνάντηση μας με τον νέο Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Μουτζούρη, που ήταν και η πρώτη εθιμοτυπική, αναφερθήκαμε στο γενικότερο φάσμα του αντικειμένου αρμοδιότητος της Γενικής Γραμματείας που προΐσταται, όπως ήτο φυσικό.

23 Αυγ 2012

ΟΛΠ: Αντιδρά στην πρόταση για νέο λιμάνι κρουαζιέρας στο Φάληρο

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης απέστειλε στην Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας, την ακόλουθη επιστολή σχετικά με απόψεις οι οποίες εκφράσθηκαν για τη δημιουργία νέου λιμένα κρουαζιέρας στο Φαληρικό Δέλτα.

«Ρότα» για αναμόρφωση του ελληνικού νηολογίου

Η πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ θα επιδιώξει το νέο εθνικό νηολόγιο να έχει πάρει σάρκα και οστά μέσα στο 2012 λαμβάνοντας υπόψη της ότι μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για ανάκαμψη της οικονομίας. Κύκλοι του υπουργείου εκτιμούν ότι υπάρχει μία τάση επιβράδυνσης στους ρυθμούς μείωσης των πλοίων στο νηολόγιο και πιστεύουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για αλλαγές.

Ναυτιλία: Οι Έλληνες έχουν επενδύσει 2,1 δισ. γα την αγορά 116 πλοίων

«Eat my dust» θα μπορούσαν να φωνάζουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες αφού σε μία ακόμη δύσκολη χρονιά όπως είναι το 2012 είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές.

Στον τομέα των αγορών second hand πλοίων κυριαρχούν αφού μέχρι σήμερα έχουν αποκτήσει συνολικά 116 κομμάτια έναντι 2,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς ναυλομεσιτικού οίκου Allied.

BDI: Σε ελεύθερη πτώση η ναυλαγορά ξηρού φορτίου

Με «κομμένη την ανάσα» παρακολουθεί η ναυτιλιακή βιομηχανία την κάθετη πτώση της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου, αφού ο δείκτης Baltic Dry Index έχει χάσει από τις αρχές του χρόνου πάνω από το 40% της αξίας του.

Πιο συγκεκριμένα, στις αρχές του 2012 ο BDI ήταν στις 1.738 μονάδες, ενώ σήμερα έχει πέσει στις 712. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χθες σημείωσε οριακή άνοδο τριών μονάδων, μετά από το κλείσιμο στις 9 Ιουλίου 2012.

22 Αυγ 2012

Arcadia Shipmanagement : Διεθνές πιστοποιητικό για την εξοικονόμηση ενέργειας στα πλοία και στα κτήριά της




Φωτό: Από αριστερά οι κ. Γεώργιος Κ. Αγγελόπουλος, κ. Κωνσταντίνος Π. Αγγελόπουλος, κ. Δημήτριος Ματθαίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Arcadia Shipmanagement Co Ltd, και ο κ. Νικόλαος Μπουσούνης, Γενικός Διευθυντής Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου του Νορβηγικού Νηογνώμονα (DNV).

Η πρώτη ναυτιλιακή εταιρία στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε από τον Νορβηγικό Νηογνώμονα, Det Norske Veritas (DNV) με το πρότυπο του ISO-50001 «Energy Management» έγινε η  Arcadia Shipmanagement Co Ltd.

Ίδρυμα Νιάρχου: Στις 28 Αυγούστου η έναρξη της έκθεσης του Ασημένιου Κυπέλλου του Σπύρου Λούη

Τέσσερις μήνες μετά την απόκτηση του Ασημένιου Κυπέλλου του Σπύρου Λούη σε δημοπρασία, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» εκπληρώνει τη δέσμευσή του να παρουσιάσει το Κύπελλο στο ευρύ κοινό. Ειδικότερη η έναρξη της έκθεσης στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης ορίστηκε στις 28 Αυγούστου 2012 και για ένα έτος.

Οι Ελληνες εφοπλιστές πρώτοι σε αγορές πλοίων

Περισσότερα πλοία με λιγότερα χρήματα έχουν αγοράσει φέτος οι Έλληνες εφοπλιστές από την αρχή του χρόνου έως και το πρώτο εικοσαήμερο του Αυγούστου, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Allied Shipbroking.

Προφανώς αυτό συνδέεται με τη σημαντική μείωση που παρατηρείται στις αξίες όλων των πλοίων, οι οποίες διολισθαίνουν συνεχώς λόγω της κρίσης που πλήττει τη ναυτιλία και της αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με τις εκτιμήσεις για το χρόνο εμφάνισης των πρώτων ενδείξεων που θα εμφανίζουν αλλαγή στο κλίμα.

Σε «ύφαλο» ζημιών 210 εκατ. δολαρίων έπεσε η Torm

Να καταφέρει να «βγάλει το καράβι» από τη σφοδρή θαλασσοταραχή, πασχίζει η διοίκηση της Torm, η οποία έκλεισε το εξάμηνο του 2012 με ζημιές 210 εκατ. δολαρίων, τριπλάσιες (69,6 εκατ. δολάρια) από το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η εταιρεία που βρίσκεται σε διαρκή προσπάθεια να πετύχει τους στόχους που είχαν τεθεί στη συμφωνία του Απριλίου με πιστωτές και ναυλωτές, προκειμένου να αναδιαρθρωθεί ο δανεισμός της, αλλά και να «ανασχηματιστεί» το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθεί, στο εξάμηνο του 2012 είχε έσοδα 582,9 εκατ. δολαρίων, από 606,1 εκατ. δολάρια πέρυσι.

21 Αυγ 2012

Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Οργάνωση Aegean Regatta στη Βολισσό της Χίου

- Δήλωση Υπουργού Αιγαίου και Ναυτιλίας, Κωστή Μουσουρούλη, για τη Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Οργάνωση Aegean Regatta


«Εν μέσω της βαθιάς οδύνης για την καταστροφική πυρκαγιά που πλήττει την Χίο, θα ήθελα να καλωσορίσω τους ιστιοπλόους που, συμμετέχοντας στην Aegean Regatta, κατέπλευσαν σήμερα στη Βολισσό της Χίου. Αποδεικνύουν και εκείνοι ότι η Χίος παραμένει τόπος ζωντανός και δημιουργικός.
Η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Οργάνωση Aegean Regatta αποτελεί ένα θεσμό για τον ναυταθλητισμό του Αιγαίου και ευρύτερα της χώρας μας. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, μέσω της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, διοργανώνει και στηρίζει ολόθερμα αυτό τον αγώνα.

Frontline 2012: Παραγγελία έξι VLGC

Σε παραγγελία έξι VLGC συνολικής αξίας 381 εκατ. δολαρίων προχώρησε η Frontline 2012 του John Fredriksen.
Η εταιρεία αναμένεται να παραλάβει τα δύο πρώτα μέσα στο 2014, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα μέχρι το τέλος του 2015. Για τη νέα εταιρεία του ομίλου του ο κ. Fredriksen δήλωσε:

Η «βαρυχειμωνιά» στην οικονομία οδηγεί σε αποδρομολόγηση πλοίων

Σε «στενό κλοιό» αναμένεται να βρεθεί από το φθινόπωρο η ελληνική ακτοπλοΐα, αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες εδώ και πολλά χρόνια έχουν συσσωρευτεί, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι εγκλωβισμένες, χωρίς περιθώρια ελιγμών. Για να αντιμετωπίσουν μάλιστα το δύσκολο χειμώνα που έρχεται, έχουν ήδη καταθέσει στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», αιτήσεις αποδρομολόγησης πλοίων από γραμμές που δεν κρίνονται βιώσιμες.

Ηλιακά ρομποτικά «ψάρια» παρακολουθούν καρχαρίες

Λένε ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, όμως σε αυτήν την περίπτωση επιστήμονες ελπίζουν το μικρό ψάρι να βοηθήσει το μεγάλο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ «ποντάρουν» στο Wave Glider, ένα αυτοκινούμενο ρομπότ - «ψάρι» που τροφοδοτείται με ενέργεια από τα κύματα και τον ήλιο, προκειμένου να κατανοήσουν τις κινήσεις των πληθυσμών μεγάλου λευκού καρχαρία, ανοιχτά των ακτών του Σαν Φρανσίσκο, ελπίζοντας ότι οι πληροφορίες που θα αντλήσουν, θα συμβάλουν και στην προστασία του ευάλωτου είδους.
«Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και οι επιστήμονες μόλις έστειλαν ένα ρομποτικό σκάφος στον ’ρη. Την ίδια ώρα, δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει στους ωκεανούς», λέει στο Reuters η Μπάρμπαρα Μπλοκ, καθηγήτρια θαλάσσιων επιστημών στο Στάνφορντ και επικεφαλής του προγράμματος Wave Glider. «Θα στείλουμε ένα ρομποτικό σκάφος να παρακολουθήσει τους καρχαρίες».

«Ατμομηχανή» της ελληνικής κρουαζιέρας το Ηράκλειο Κρήτης

Ατμομηχανή της ελληνικής κρουαζιέρας όσο αφορά το home porting είχαν χαρακτηρίσει το λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης οι επαϊοντες, όμως τελικά μέσα σε έναν περίπου μήνα έχει εξελιχθεί σε υπερταχεία.
Το πείραμα πέτυχε και ανοίγει ο δρόμος για ακόμα μεγαλύτερη έλευση τουριστών. Το Ηράκλειο έχει επιλέξει ως αφετήριο λιμένα κρουαζιέρας η Costa Cruises ιταλικών συμφερόντων, που βρίσκεται υπό την ομπρέλα του παγκόσμιου κολοσσού της Carnival Cοrp. που είναι αμερικανικών συμφερόντων.
Πιο συγκεκριμένα, η Costa Cruises ξεκίνησε τις κρουαζιέρες της από τις 28 Ιουνίου έχοντας ως homeport, δηλαδή λιμάνια από όπου ξεκινούν και καταλήγουν και κρουαζιέρες της το Ηράκλειο και τη Ρόδο. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η εταιρεία έχει δηλώσει ως homeport το Ηράκλειο και για το 2013.

Η Dryships μειώνει το στόλο ξηρού φορτίου

Τη συρρίκνωση του στόλου των bulk carriers εξετάζει η Dryships μετά την αποχώρηση της Commerzbank από τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση και τη συνεχή πτωτική πορεία της αγοράς.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dryships, Γιώργος Οικονόμου, μιλώντας στους θεσμικούς επενδυτές (η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Nasdaq). Οπως τόνισε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Ziad Nakhleh: «Τα προηγούμενα τρίμηνα η ικανότητά μας να χρηματοδοτήσουμε τη ναυπήγηση των bulk carriers θεωρείτο δεδομένη. Με τις τωρινές εξελίξεις, με κυριότερη την έξοδο της Commerzbank από τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση, υπάρχει πλέον σκεπτικισμός».

ΣΔΟΕ: 55 στις 100 τουριστικές επιχειρήσεις «κλέβουν»


Υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής εντόπισε και φέτος το ΣΔΟΕ στις τουριστικές περιοχές, ενώ το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 55,7%.

Όπως ανακοίνωσε το ΣΔΟΕ, το διάστημα από 6/7/2012 έως 19/8/2012 πραγματοποιήθηκαν 4.067 έλεγχοι, κατά τους οποίους βρέθηκαν 2.266 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 31.237 παραβάσεις.

Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2011 πραγματοποιήθηκαν 2.846 έλεγχοι στους οποίους βρέθηκαν 1.508 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 20.828 παραβάσεις. Το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 53%.

ERMA FIRST: Παρουσιάστηκε η λειτουργία του συστήματος Θαλασσίου Έρματος στο πλοίο COSCO GUANGZHOU


 -Επίσκεψη αντιπροσώπων μεγάλων Ναυτιλιακών Εταιριών στο πλοίο COSCO GUANGZHOU όπου παρουσιάστηκε η λειτουργία του συστήματος Θαλασσίου Έρματος της ERMA FIRST.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο ταξίδι του C/V COSCO GUANGZHOU της COSTAMARE Shipping Company, η επίσκεψη δεκάδων Τεχνικών Διευθυντών και αντιπροσώπων μεγάλων Ελληνικών Ναυτιλιακών Εταιριών.

Προβληματίζουν τους μαθητές τα περιβαλλοντικά ζητήματα στην Ελληνική περιφέρεια

Ενδιαφέροντα είναι τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργεί η HELMEPA σχετικά με την περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε περιοχές της Ελληνικής περιφέρειας.

Στην πλειοψηφία τους, οι 3.000 μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων του Βόλου, των Σερρών και της Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν μέχρι τώρα στην έρευνα εμφανίζονται περιβαλλοντικά ενήμεροι και ευαισθητοποιημένοι εκφράζοντας όμως ταυτόχρονα την ανησυχία τους για τη συνεχή υποβάθμιση του φυσικού μας πλούτου.

20 Αυγ 2012

Επιστροφή στα κέρδη για τη StealthGas

Επιστροφή στην κερδοφορία για την εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά StealthGas,. Στο α΄ εξάμηνο του 2012 παρουσίασε κέρδη ύψους 14,6 εκατ. δολαρίων, έναντι ζημιών 2,1 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Το EBITDA διαμορφώθηκε στα 33,4 εκατ. δολάρια. Ο μέσος ημερήσιος ναύλος για το στόλο της έφτασε τα 8.083 δολάρια την ημέρα, από 7.726 δολάρια το εξάμηνο του 2011.
Για το ίδιο διάστημα, το α’ εξάμηνο του 2012, η εταιρεία παρουσίασε μείωση εσόδων κατά 5,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και έφτασαν τα 58,3 εκατ. δολάρια, από 61,9 εκατ. δολάρια.

ΣΥΡΙΖΑ: Ακριβά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα το πρωί ο ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Πανάκριβα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στις γραμμές του Αργοσαρωνικού – Σε ρόλο θεατή το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου»
Ειδικότερα αναφέρει:
«Πανάκριβα ναύλα υποχρεώνονται να πληρώνουν μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες των νησιών του Αργοσαρωνικού με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου να περιορίζεται σε ρόλο «θεατή».
Η γραμμή του Αργοσαρωνικού, απ’ όπου διακινούνται κάθε χρόνο περισσότεροι από 2 εκατομμύρια επιβάτες (στην διάρκεια του 2011 διακινήθηκαν 2.278.694 επιβάτες σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΠ ΑΕ) έχει έντονα χαρακτηριστικά αστικής συγκοινωνίας (με καθημερινές μετακινήσεις π.χ από και προς Αίγινα, Αγκίστρι κ.α.).

Ωστόσο, τα ναύλα, που διαμορφώνονται ελεύθερα με το πρόσχημα του «ανταγωνισμού» έχουν φτάσει στα «ύψη».
Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

«Νεκρή θάλασσα» το λιμάνι του Πειραιά

Με «νεκρή θάλασσα» μοιάζει το επιβατηγό λιμάνι του Πειραιά, αφού η ρύπανση του πυθμένα του βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα μάλιστα με την τεχνική έκθεση του δρα Βασίλη Καψιμάλη, που έγινε προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα εκβάθυνσης του προβλήτα του Αγίου Νικολάου, ώστε να μεγαλώσει ο προβλήτας και να μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα σε μέγεθος κρουαζιερόπλοια, «δεν συνιστάται η διοχέτευση του εν λόγω ιζηματολογικού υλικού σε άλλο θαλάσσιο χώρο».