6 Αυγ 2012

Ρότα του ομίλου Λασκαρίδη στα πλοία ξηρού φορτίου

Επεκτείνει την παρουσία του στην αγορά ξηρού φορτίου ο όμιλος Λασκαρίδη στο πλαίσιο της στρατηγικής που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια για διαφοροποίηση του στόλου και δραστηριοποίηση σε όλους σχεδόν τους κλάδους.

Ο όμιλος Λασκαρίδη, που παραδοσιακά συγκέντρωνε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του στα πλοία ψυγεία, προχώρησε πρόσφατα στην παραγγελία δύο ακόμη πλοίων ξηρού φορτίου, σαν συνέχεια μίας άλλης επίσης για δύο πλοία, που είχε δώσε στα ναυπηγεία Jinhai H.I. της Κίνας, με τίμημα 26 εκατ. δολ. το ένα και μεταφορικής ικανότητας 64.000 dwt.

Επίσης, παράλληλα με την κίνηση αυτή προχώρησε και στην αγορά δύο υπό ναυπήγηση πλοίων σε άλλα ναυπηγεία (resale), όπως ανάφερε στη «Ν» ο κ. Πάνος Λασκαρίδης.

Με την προσθήκη αυτών των πλοίων o στόλος της Laskaridis Shipping θα φθάσει τα 16 πλοία ξηρού φορτίου, μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων, καθώς το 2007 αποφάσισε να επενδύσει και πάλι στο ξηρό φορτίο.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται μάλιστα, σύμφωνα με την Lloyds List, να παραλάβει το τελευταίο (δέκατο) πλοίο από το επενδυτικό πρόγραμμα εκείνης της περιόδου που αφορούσε στη ναυπήγηση δέκα πλοίων - πέντε τύπου panamax 75.000 dwt, τέσσερα post panamax μεταφορικής ικανότητας 93.000 dwt και ένα τύπου kamsarmax 82.000 dwt.

Ο όμιλος διατηρεί και αυξάνει την παρουσία του στα πλοία ψυγεία, ωστόσο δεδομένων των αλλαγών που συντελούνται και στο συγκεκριμένο κλάδο, έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στα πλοία ξηρού φορτίου, ενώ έχει κάνει άνοιγμα και στα δεξαμενόπλοια, με δύο chemical tankers 17.500 dwt το ένα τα οποία είναι νεότευκτα.

Οι νέες επενδυτικές κινήσεις του Ομίλου Λασκαρίδη πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον μειωμένων νέων παραγγελιών, λόγω της υπερβάλλουσας χωρητικότητας, αλλά και της δυσκολίας στη χρηματοδότηση. Οι νέες ναυπηγήσεις είναι λίγες και πραγματοποιούνται, κυρίως, από εφοπλιστές που έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν σε αγορές αξιοποιώντας και τα χαμηλά επίπεδα κόστους ναυπήγησης σε πλοία σύγχρονης τεχνολογίας και μειωμένου κόστους λειτουργίας, όπως είναι τα πλοία που παρήγγειλε ο όμιλος Λασκαρίδη.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμππορική
Μερική Αναδημοσίευση