19 Ιουλ 2012

16 Έλληνες και Κύπριοι ανάμεσα στους πλουσιότερους του Λονδίνου

Αν και η παγκόσμια οικονομική κρίση οδήγησε ολόκληρους λαούς σε εξαθλίωση δεν συμβαίνει το ίδιο με τους πλούσιους που αυξάνουν τα πλούτη τους. Δόθηκε στη δημοσιότητα ο κατάλογος των πιο πλούσιων Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων της Μεγάλη Βρετανίας και όπως αποδεικνύεται η συμβολή τους στη βρετανική οικονομία είναι εξαιρετικά υπολογίσιμη.

Ο μόνος ίσως που δεν το υπολόγισε σωστά είναι ο βρετανός πρωθυπουργός κ. Ντ. Κάμερον, ο οποίος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι θα κλείσει τα σύνορα της χώρας του σε Ελληνες σε περίπτωση που η Ελλάδα πτωχεύσει, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων ακόμα και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.



Η ελληνική ναυτιλία διατηρεί δεκαετίες ισχυρούς δεσμούς με το Λονδίνο, αλλά και οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ακινήτων και στο εμπόριο συμβάλουν στην ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας.

Στο ετήσιο κατάλογο της «Sunday Times» με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας φιγουράρουν 16 επιχειρηματίες από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στην κορυφή της πυραμίδας των πιο πλούσιων Ελλήνων της Βρετανίας βρίσκεται (για άλλη μία χρονιά) ο κ. Αρ. Μυστακίδης (photo) με περιουσία 1,7 δισ. λίρες, ηγετικό στέλεχος του πολυεθνικού κολοσσού Glencore. Ο κ. Μυστακίδης βρίσκεται στο Νο 28 στη λίστα με τους πλουσιότερους κατοίκους της Βρετανίας και ο πρώτος πιο πλούσιος Ελληνας της χώρας.

Ακολουθεί ο κ. Φ. Νιάρχος πρωτότοκος γιος του Σταύρου Νιάρχου με προσωπική περιουσία 1 δισ. λίρες. Το μακρύ κατάλογο συμπληρώνουν (σύμφωνα με τη Sunday Times - που αναδημοσιεύει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο εφοπλιστής κ. Μιχ. Λαιμός (765 εκατ. λίρες), ο μεγιστάνας του σαπουνιού κ. Τζον Ζοχώνης (346 εκατ. λίρες), οι ιδιοκτήτες της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Brevan Howard κκ. Τρ. Νάτσης και Κρις Ρόκος (227 εκατ. λίρες).

Πλουσιότερος των Κυπρίων της Βρετανίας είναι ο κ. Αλκης Δαυΐδ, του οποίου η περιουσία υπολογίζεται σε 1,4 δισ. ευρώ και ανήκει στην ελληνοκυπριακή εταιρεία Λεβέντη, η οποία δραστηριοποιείται σε μια σειρά επιχειρήσεων από τη ναυτιλία έως τη βιομηχανία (3Ε). Ακολουθεί ο σερ Στ. Χατζηιωάννου (Easy Jet) με περιουσία 1,2 δισ. ευρώ, ενώ τρίτος πλουσιότερος Κύπριος είναι ο κ. Κρις Λαζαρή (923 εκατ. ευρώ) με πωλήσεις ακινήτων.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και οι κκ. Τζον Χριστοδούλου (670 εκατ. λίρες) Αντης (Αντρέας) Παναγιώτου (440 εκατ. λίρες), Θίο Παφίτης (ιδιοκτήτης καταστημάτων γραφικής ύλης με περιουσία 180 εκατ. λίρες- και τα αδέλφια Στέφανος και Στέλιος Στεφάνου που ασχολούνται με οικοδομές και με περιουσία 140 εκατ. λίρες. Στον κατάλογο περιλαμβάνεται και ο γνωστός κυπριακής καταγωγής τραγουδιστής Τζορτζ Μάικλ με περιουσία 100 εκατ. λίρες.
ΠΗΓΗ: Από τον Νίκο Χασαπόπουλο