28 Αυγ 2012

Αυξήθηκαν οι βάσεις στις ΑΕΝ πλοιάρχων




Ανοδο για δεύτερη συνεχή χρονιά εμφάνισαν οι βάσεις των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) καθώς οι υποψήφιοι πιστεύουν ότι το ναυτικό επάγγελμα μπορεί να αποτελέσει μία ασφαλέστερη απάντηση για το μέλλον τους και την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Οι βάσεις στις ΑΕΝ των πλοιάρχων αυξήθηκαν κατά 1.164 μόρια και διαμορφώθηκαν στα 10.851 μόρια ενώ στις ΑΕΝ μηχανικών παρουσίασαν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο, 1.782 μονάδες σε σχέση με πέρυσι, και διαμορφώθηκαν στα 10.321 μόρια.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει πλέον για το ναυτικό επάγγελμα είναι ότι στις ΑΕΝ των πλοιάρχων από τα ημερήσια Λύκεια εισήχθησαν 156 υποψήφιοι δηλαδή καλύφθηκαν εξαρχής όλες οι θέσεις ενώ ο πρώτος υποψήφιος εισήχθηκε με 17.493 μόρια που αντιστοιχούν σε βαθμολογία 17,5. Στις ΑΕΝ των μηχανικών επίσης από τα ημερήσια Λύκεια εισήχθησαν 109 υποψήφιοι, όσες οι θέσεις που είχαν διατεθεί. Στους μηχανικούς ο πρώτος υποψήφιος εισήχθηκε με 15.807 μόρια που αντιστοιχούν σε μέσο όρο βαθμολογίας 16,4.
Εισακτέοι
Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες χρονιές λόγω της κρίσης και των δυσκολιών που υπάρχει στη χρηματοδότηση των ΑΕΝ, μειώθηκε ο αριθμός των εισακτέων. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν συνεχείς διαβεβαιώσεις από τις κυβερνήσεις ότι η ναυτική εκπαίδευση θα αναβαθμιστεί και θα αναμορφωθεί ώστε να αντεπεξέρχεται στις απαιτήσεις των καιρών τόσο όσον αφορά τη ζήτηση όσο και τις εξελίξεις στη ναυτιλία. Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών από την πλευρά της έχει προτείνει τη δημιουργία ιδιωτικών ναυτικών σχολών.
Στις ειδικές κατηγορίες οι βάσεις στις ΑΕΝ πλοιάρχων για τους πολύτεκνους διαμορφώθηκαν στις 8.962 μονάδες, στους τρίτεκνους στις 10.436 μονάδες, στους απόφοιτους εσπερινών Λυκείων στις 7.508 μονάδες σημειώνοντας αύξηση 1.928 μόρια.
Στις ΑΕΝ μηχανικών για τις ίδιες κατηγορίες οι βάσεις διαμορφώθηκαν στις 7.927 μονάδες, στις 10.234 μονάδες και στις 4.564 μονάδες.