28 Αυγ 2012

Οι «Θερμοπύλες» έγιναν εφιάλτης για τη Σρι Λάνκα

 
 - Τεράστια πετρελαιοκηλίδα από το ναυάγιο του κυπριακού πλοίου
 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012 για τα "ΝΕΑ"
Φόβους για οικολογική καταστροφή στην Αραβική Θάλασσα προκαλεί το ναυάγιο τού υπό κυπριακή σημαία φορτηγού πλοίου «Θερμοπύλες», το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Σρι Λάνκα. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι σε ετοιμότητα για να καθαρίσουν τις παραλίες σε περίπτωση που η πετρελαιοκηλίδα φτάσει στις δυτικές ακτές, όπως φοβούνται οι ειδικοί.
Οι «Θερμοπύλες» βυθίστηκαν την περασμένη Πέμπτη εξαιτίας της κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια πετρελαιοκηλίδα διαμέτρου 10 χιλιομέτρων, ενώ ποσότητες πετρελαίου ξεβράστηκαν στο θέρετρο Νεγκόμπο απειλώντας και την τοπική αλιεία με ανυπολόγιστη καταστροφή. Το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο στην περιοχή από το 2009 έπειτα από πρόβλημα που είχε προκύψει με το φορτίο του.
Η βύθισή του σήμανε συναγερμό στο Κέντρο Διαχείρισης Καταστροφών ενόψει του κινδύνου να μολυνθούν οι ακτές από τα καύσιμά του. Ιδιαίτερη είναι και η ανησυχία για το πλήγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει στην τουριστική βιομηχανία, αφού στην περιοχή που απειλείται από το πετρέλαιο του φορτηγού πλοίου περιλαμβάνεται ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός Μάουντ Λαβίνια, κοντά στο Κολόμπο, τη μεγαλύτερη πόλη της Σρι Λάνκα και οικονομικό κέντρο της χώρας. Το Νεγκόμπο, που επίσης απειλείται, είναι το παλαιότερο τουριστικό θέρετρο από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. «Εχουμε αντλήσει μέρος της ποσότητας του πετρελαίου που διέρρευσε στη θάλασσα. Δυστυχώς, όμως, στις δεξαμενές του πλοίου είχαν μείνει ακόμη 70 τόνοι καυσίμου, με αποτέλεσμα να απλωθεί πέριξ του πλοίου νέα πετρελαιοκηλίδα». Τον κίνδυνο επεσήμανε ο επικεφαλής του Κέντρου Διαχείρισης Καταστροφών Σαράθ Κουμάρα μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ πρόσθεσε ότι η πετρελαιοκηλίδα βρισκόταν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τις δυτικές ακτές της Σρι Λάνκα. Θα μπορούσε, όμως, να ξεβραστεί ταχύτατα εάν ενταθούν οι ισχυροί μουσώνες που πνέουν στην περιοχή. Για την προστασία και τον καθαρισμό των ακτών έχουν επιστρατευτεί ομάδες εθελοντών και μονάδες στρατού σε ένα τόξο 50 χιλιομέτρων κατά μήκος των ακτών. «Αυτή η κατάσταση είναι για μας πρωτοφανής» δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής του Κέντρου Διαχείρισης Καταστροφών. Μια λεπτή λωρίδα πετρελαίου μήκους 250 μέτρων έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στην ακτογραμμή του Νεγκόμπο. Οι «Θερμοπύλες» είχαν ακινητοποιηθεί έπειτα από σχετική διαταγή των Αρχών και συνεπεία μιας εμπορικής διαμάχης γύρω από ένα φορτίο σωλήνων που κουβαλούσε. Δικαστήριο της Σρι Λάνκα είχε αποφασίσει πρόσφατα τη ρυμούλκηση του πλοίου στις ανατολικές ακτές. Οι μουσώνες, ωστόσο, κινήθηκαν γρηγορότερα.